Matchanalys: Vimmerby HC – IF Troja/Ljungby

Redaktören på div1hockey.com – Mikaela – tippade etta i matchen samt att Hampus Harlestam skulle bli målskytt. Redaktören och tillika min chef tippade därmed helt rätt och är således väl värd att lyssna på om man vill casha in någon enstaka mille till semesterkassan.

Då Troja saknade sex utespelare samt båda målvakterna till matchen mot Vimmerby så var det inte många som trodde på Troja. Inklusive min chef, Mikaela. Jag trodde inte heller på Troja. Jag tror inte ens Troja trodde på Troja igår.

Vimmerby trodde på seger. De behövde inte tro lika hårt som Televinken var tvungen att tro för att det skulle komma ett tåg. Vimmerby behövde egentligen inte tro någonting för att vinna. Det räckte med att man behövde byta om och sedan var poängen hemma.

Det Troja nu får börja tro på är Vidar. Får man Vidar som mental coach kan säsongen ändå sluta roligt. Återkommer till vad Vidar skulle kunna göra för truppen.

Första Perioden:

Troja inledde förvånansvärt bra faktiskt. Förvisso fick Troja ett tidigt boxplay att städa av men efter det visade man betydligt piggare takter än sina motståndare. Kort och gott var det så att man inte visade några svagheter trots att halva bussen stod kvar i Ljungby.

Vimmerby gick full Vimmerby. Man spelade smart. VHC är ett lag som inte pressar onödigt hårt på sina motståndare men som är som radioaktiva spotthuggkobror när tillfället väl ges. Det var såhär inledningen var. Troja försökte och pressade på medans Vimmerby mest åkte runt och söndagslullade på det de är bra på – att försvara sig.

En gnutta hopp tändes för gästerna efter 16.43 när hemmalagets Eddie Levin drar på sig en 5+20 GM och ger gästerna chansen att spela powerplay i fem minuter. Har man Trojas energi och självförtroende så blir även PP en jobbig spelform. Man spelar runt, man letar instick och man avlossar från blå. Dock utan att man får till den där känslan att pucken snart kommer sitta. Så även denna gång.

När det trots allt kändes som att gästerna kanske var något på spåren så drar Mikael Roslund (19.00) på sig en hög klubba. Detta gav att resten av perioden skulle avverkas fyra mot fyra.

Så var det saken med curarepreparerade huggtänder och Vimmerby. 19.40 på klockan så uppstår ett missförstånd mellan Jonatan Nielsen och den hastigt inkastade juniormålvakten Anton Hjalmarsson. Den finska huggormen, Saki Salminen, hugger till på den förlösta pucken och ger hemmalaget ledningen och ett ytterst fint utgångsläge. 1-0 till paus och Trojas mentala uppförsbacke gick från brant till vertikal.

Beröm måste dock ges till Trojas juniorer i allmänhet men Anton Hjalmarsson i synnerhet. Att få veta att man ska göra sin a-lagsdebut samma dag i en av de svåraste bortamatcherna och ändå hålla ihop det såpass bra är inget annat än berömvärt.

Vimmerby gjorde det de är bra på i perioden. Hugga till när läge ges. Det fick ett läge och utdelade direkt ett väldigt effektivt utfall.

Skott: 10-10

Andra Perioden:

Andra perioden gick ner sig lite i kvalité. Troja gick inte lika glädjefyllt framåt och när man gjorde det blev man effektivt uppbromsade av hemmalaget. För att använda vanlig svenska – man kom ingenstans.

Vimmerby är ett klasslag. Kanske seriens bästa defensiva lag. Något man visade prov på även denna afton. För man har verkligen förmågan att stänga ner motståndarna när allt fungerar. Allt fungerade denna kväll.

För övrigt så går andraperioden inte till historien som allettans mest underhållande. Ja, det var två lag som ändå försökte och detta i ett ganska bra tempo. Det var även två lag som inte fick vansinnigt mycket uträttat.

Fast å andra sidan visste nog VH att tiden talade till deras fördel. Varför åka slut på sig själva när energin var på upphällningen hos motståndarna.

Skott: 11 – 8

Tredje Perioden:

Ingen trodde nog egentligen på att gästerna skulle vända detta. Fanns inga signaler som drog i den riktningen.

Efter 45.30 släckte Hampus Harlestam allt hopp för gästerna. I powerplay blir han serverad en räkmacka av Pontus Näsén. Hampus gör inget misstag utan smäcker in mackan, med räkor och allt, bakom en chanslös Hjalmarsson i bortakassen. Ridå och god natt och komp och sjukskrivning för gästerna och en fin tvåmålsledning för Vimmerby. Game over.

Med knappa sju minuter kvar valde Troja att ta timeout. Vid detta laget fanns ingen energi eller tro kvar hos de rödvita gästerna. Timeouten fick ingen funktion utan spelet fortsatte som vanligt. Det vill säga att Vimmerby hade full koll på händelserna och bara låg och väntade på att få ta fram huggtänderna igen.

Ovan nämnda Hampus var nämligen inte färdig för kvällen. Det var inte Pontus heller. Likt en skenburen version av Piff&Puff så låg dessa herrar även bakom 3-0. Samma målskytt på samma assistläggare. Detta med klockan på 53.57 och ungefär 30s efter Trojas timeout. För matchen var målet betydelselöst då den var över redan vid 2-0. För Hampus var det lite roligare att göra sitt nionde mål i serien.

58.41 ville inte Vimmerbys supporterspelare vara sämre. Saku Salminen fastställer slutresultatet med sitt andra mål och Vimmerbys fjärde.

Välförtjänt.

Anmärkningsvärt är dock att Troja bara noterades för ett skott i tredje perioden. Känns som man kanske missat nåt men samtidigt känns det faktiskt inte orimligt. Trojas energi dog fullständigt vid 2-0 och efter det försökte man mest åka av resterande tid.

Skott: 13-1

Totalt: 34 – 19

Sammanfattning:

Det var två lag med skadeproblem som möttes i denna match. Vimmerbys problem var betydligt mindre än Trojas och det var det som i slutändan gav hemmalaget en bekväm seger. Efter halva matchen var havren slut i de trojanska hingstarna.

Dock ska man ha i åtanke att Vimmerby är ett lag som Troja haft stora problem med även med fullt lag. Så att skylla förlusten på skador och sjukdomar göre sig ej rättvist. För det hade nog snarare varit så att Vimmerby steppat upp en nivå till om Troja kommit fräscha.

Vi minns ju alla senaste matchen lagen emellan där Troja körde över VH på alla punkter utom målgörandet. Så även med alla åtta spelare disponibla så hade VH varit en jäkligt tuff nöt att knäcka.

Vimmerby gör som sagt en disciplinerad match. Man bjuder inte bort någonting och man hugger snabbare än en smålänning i en reahylla. Man nyttjar de chanser man får skoningslöst. Så även i denna match.

Som ni kanske vet så insjuknade båda Trojas ordinare målvakter under matchdagen. Detta gjorde att man fick ta med sig två juniormålvakter. Förtroendet att vakta målet gick till Anton Hjalmarsson som fick en brutal a-lagsdebut. Inget lag åker till Vimmerby och hämtar hem enkla poäng. För Trojas del så kanske det till och med är seriens svåraste bortamatch. In i detta kastas alltså Anton.

Ingen hade klandrat honom om han blivit nervös och släppt in några enkla mål. Nu gjorde inte Hjalmarsson det. Visst fick han lite extra hjälp av försvaret som städade undan så gott det gick men samtidigt uppträdde han faktiskt lugnt och balanserat. Med andra ord en bra insats givet förutsättningarna. All eloge till Anton.

Åter till Vidar. Vidar var hämndens gud inom asatron. Ur denna period av förluster och skador hoppas vi att Trojas Vidar stiger. Att man får hämnd- och revanschlusta mot de som redan nu börjar prata om att lägga ner för säsongen och sparka alla inblandade. Gör en Vidar och avsluta på ett sätt ni inte själva trodde var möjligt och bevisa vart ni egentligen står. För Troja är inte så dåliga som många vill tro. Få lag klarar att prestera med den mängd skador och sjukdomar som Troja haft de sista tre veckorna.

Betyg:

Vimmerby HC

⇑⇑⇑

⇑⇑               Saki Salminen, Pontus Näsén, Hampus Harlestam

⇑                 Henri Fomin

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑

⇑⇑             Anton Hjalmarsson

⇑               Felix Wermelin, Simon Wester, Carl Ernstig

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!