Matchanalys: Vimmerby HC – IF Troja/Ljungby

Akt nummer två i slaget om Småland är nu spelad. Akt nummer två blev en väldigt snarlik pjäs den som utspelade sig i första akten. Man kan nästan lägga karbonpapper emellan och återanvända texten sen i Tisdags.

VHC och Troja är två lag som har sina spelstiler och när de fullföljer dessa utan större misstag så tar lagen nästan ut varandra. Det skedde också igår.

Resultatet blev en ny tät batalj som absolut inte saknade spänning och drama. Denna gång drog VHC åter igen det längsta strået och ska således ha en gratulation till avancemanget. Nu återstår det för laget att ladda om och på tisdag försöka rubba cirklarna hos nästa motståndare.

Grattis till en välförtjänt seger.

 

Första Perioden:

Första perioden inleddes som senast. Högt tempo mellan två lag som minimerade misstagen. Ja, egentligen hände det inte så jättemycket i offensiven.

Javisst hade båda lagen lite chanser men när de väl dök upp så storspelade båda lagens målvakter även i denna match.

Närmast var VHCs Kevin Karlsson som fick iväg ett skott som Ragnewall fick sträcka ut ordentligt för att rädda. Detta i samband med att Troja drog på sig ett par utvisningar. I VHCs första powerplay hände inte så mycket men några minuter senare när Troja spelade med lite för många samtidigt så dök ett par chanser upp. Bland annat Kevins.

För övrigt spelades första perioden av i ett högt och underhållande tempo. Men med två lag med superkompakt defensiv så kommer det inte skapas många farligheter. Men ändå trevligt och underhållande att titta på, då samtliga spelare på banan gav allt.

Skott: 7-10

Andra Perioden:

Tro det eller ej. Andra perioden utvecklades precis som i förra akten fast med en skillnad.

Från periodens början och de kommande 14 minuterna så tog Troja kommandot. Man bröt VHC gång på gång i mittzon och fick direkta anfall som ett resultat av sin aggressiva checking. VHC började här hamna lite på hälarna.

Inte för att Troja skapade några superchanser men man hade spelet och pressen. Det Vimmerby hade att luta sig på var sin felfria defensiv. De gånger som Troja fick igenom puckarna så stod där en viss Tomas och styrde bort det som hade en riktning mellan stolparna.

Troja började nog vädra ett ledningsmål i detta läget. Man hade helt klart förtjänat det.

Men i fjortonde minuten så tog VHC fram sitt supervapen. Supervapnet består i att laget kan vara tillbakapressat i kanske fjorton minuter, som exempel, för att sedan få ett par byten där matchbilden väger över. För helt plötsligt var det Troja som började stå på hälarna.

Enligt Vimmerbysk logik så ska då laget ta ledningen. Kevin Karlsson slår in en retur från Ragnewall och hemmalaget tar ledningen efter 35.42. Inte välförtjänt i detta läget men samtidigt helt logiskt med tanke på vilken spelidé som VHC har. Man litar på tryggheten bakåt och hugger som sabeltandade sengångare när chansen dyker upp.

Skott: 13 – 10

 

Tredje Perioden:

Det som nu alla trodde skulle bli en gasökning av Troja i tredje blev lite besvikna. Det började bli två lag som visade upp tendenser på trötthet. Tempot sjönk en aning och inget av lagen fick egentligen inte ut speciellt mycket.

Det hela började med att VHC fick chansen i powerplay efter att Daniel ”Trucken” Karlsson fick två minuter för charging. Domare Österberg tyckte denna helt korrekta tackling var för hård. Hård är samtidigt Trucken problem. När han tacklar är han hårdare i kroppen än både John McClane och Chuck Norris.

De chanser som dök upp i VHCs powerplay tog Ragnewall föredömligt hand om.

En stund senare tyckte Domare Österberg att Mathias Wigley skulle skämmas för den tripping han utdelade. Med tanke på hur många situationer som vi såg likt denna tidigare i matchen så luktade det lite kompensation här.

De chanser som dök upp i Trojas powerplay tog Rydén föredömligt hand om.

Är det något man kan säga om Trojas tränare Roger Forsberg så är det att han aldrig står och väntar in i det sista innan han agerar. Redan med två minuter kvar så plockar han ut Ragnewall i jakten på kvittering.

En manöver som denna gången betalade sig. Mikael Roslund får kvittera med 58.25 på matchuret. Detta efter att Vimmerbyförsvaret gjort ett sällsynt räknefel och glömt bort Mikael framför mål.

1-1 var i alla fall resultatet och hela härligheten gick till förlängning.

Ett helt rättvist resultat så långt i matchen.

Skott: 12-10

 

Övertid:

Övertid handlar många gånger om psykologi. Hela denna matchserien kan brytas ner i just den spelingrediensen. Vimmerby har det solklara mentala övertaget på Troja.

Två lag går ut på banan med inledande försiktighetsprincip. Visst skapar båda lagen några möjligheter men ingen chans som osar både stekt och kokt katt.

Men så var det det här med det psykologiska övertaget. VHC vet att de hela säsongen har hittat vägar ut att besegra Troja.

69.49 på klockan så avgör Måns Carlsson för hemmalaget. Detta efter att Troja först avväpnat ett Vimmerbyanfall och omgående försökte starta motanfall. Detta motanfall blir avväpnat av Vimmerby i mittzon och pucken hamnar till slut hos Pontus Johansson som trycker sig in i zon och rundar Trojabacken. In med pucken snett bakåt och där kommer Måns skrinnande som han aldrig skrinnat förut. Målet är vidöppet och endast en skelögd älg hade kunnat missa den chansen.

Vimmerby vinner matchen.

Skott: 4-4

Totalt: 36 – 34

 

Sammanfattning:

Ja, tätt och rafflande blev denna matchserie.

För att ge perspektiv på upplevelsen så ska vi beakta att spelet gick i absolut högsta ettantempo i 129 minuter. Båda lagens samtliga spelare gjorde kanske sina bästa matcher för säsongen – sett till tempo och arbetsmoral.

Detta i kombination med att av de sex mål totalt som gjordes så tillkom endast ett mål genom ett större misstag i försvaret. För så bra försvarade sig båda lagen.

Den avgörande faktorn som gjorde att VHC tog hem det var just historiken att man vinner mot Troja. Inte för att man kanske är ett bättre lag utan för att man spelar med större kyla och har ett större förtroende för den spelstil man har. Den biten har saknats i Trojas sista halva denna säsongen. Det går lite frustration i spelet när man vill spela offensivt men målen uteblir.

Så nu kan alla Trojaner börja slicka sina sår och börja ladda om för nästa säsong. Det är en bitter karamell att suga på men en bitter karamell är trots allt en karamell det också.

VHC kan nu börja blicka framåt mot PO3. Det avgörande, om man ska överleva även den omgången, är vilket lag man får möta. VHC presterar riktigt bra mot lag där de slipper föra matchen. VHC presterar inte lika övertygande mot lag som anammar spelstil likt deras egna. Därför tror jag att VHCs vara eller icke vara hänger på vilket lag de får. Oavsett vilket så önskar vi Vimmerby Hockey lycka till.

 

Betyg:

Vimmerby HC

⇑⇑⇑          Måns Carlsson, Kevin Karlsson, Sebastian Kaupilla

⇑⇑            Jakob Karlsson, Tomas Rydén

⇑              Pontus Näsén, Pontus Johansson

 

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑         Daniel ”Trucken” Karlsson, Anton Johansson, Carl Ernstig, Wictor Ragnewall

⇑⇑           Martin Fransson, Johan Lindholm

⇑             Mikael Roslund, Hampus Olsson, Alexander Edström

 

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!