Mörrums GiOS – Upp som en sol

Förra säsongen var det modernt att vara modern. Många lag gick ut med att de nu i första hand skulle bli ett stabilt Allettanlag för att sedan ta nästa steg och utmana om en plats till HA.

Mörrum var inget undantag.

Det gick bra till en början. Man signade Marcus Paulsson och detta gav en sån självbildsboost kring laget att hybrisen stod som upprört sillspad i kulingpinad hink. Det var bara det att sedan hände inte speciellt mycket mer. Luften gick ur hela bygget och säsongen slutade i något som mest kan liknas vid en ouppblåst hoppborg. Kul att se på men utan luft gör den ingen nytta.

För med facit i hand så var Mörrum det lag som kraxade högst och levererade minst. En sjundeplats i höstserien följdes upp med en fjärdeplats i vårserien. Bäst beskrivet med ett citat ur den gamla goda filmen Hot Shots. ”Your ego is writing checks your body can’t cash”.

Ja, ni förstår. Man gick upp som en sol men kom ner som en pangad kaka.

Kan vi förvänta oss samma utdelning i år? Nej, i år kommer det gå annorlunda. Det kommer faktiskt gå sämre.

 

Målvakter:

Man har bränt ungefär ingenting av sin budget på målvaktssidan. Från Tingsryd har man plockat in 19-årige Emil Cederlund och från Tingsryd har man hämtat in 19-årige Didrik Jansson. Två målvakter vars meritlista är tunn. Inte för att 19-åringar brukar ha långa meritlistor men den här målvaktslösningen kommer vara ett vågspel.

Självklart finns utvecklingspotential i båda och ingen av dem kommer göra bort sig. Men unga målvakter är fortfarande i sin upplärningskurva och det brukar gå ut över stabiliteten. Jag har svårt att se hur dessa två kommer orka leverera över tid.

 

Backar:

Mörrum kommer sakna sin stjärnback Dave Lindarv. En av ettans bästa backar har bestämt sig för att checka ut. Det är bara att tacka Dave för underhållningen.

Andreas Anarp är ny in från Tyringe och kommer bli en viktig pjäs för MGOiS. Ett stabilt förvärv som går att luta sig mot när det är uppförsbacke.

Linus Björk, Tobias Brahm, Albin Hernod och Albin Sahlsten är kvar sedan förra året och fyller ut fyra backplatser till. Fyra backar som ligger i kategorin övre breddning. Inga stjärnbackar men habila och som kan studsa upp ett pinnhål till.

För att bredda bredden ännu mer så plockar man även in 17-årige Emil Andersson från egna juniorleden samt Johannes Lundberg från Oskarshamn J20. Två backar som med största sannolikhet kommer behöva en extra sittdyna till den hårda träbänken.

Caleb Eefting flygs ner från Kalix och kommer bli ett av få inslag av backar som kan uträtta något på fel sida (offensiva) banan. Ett vettigt förvärv men kanske inte riktigt i kategorin topp.

 

Forwards:

Marcus Paulsson behöver ingen närmare presentation. Marcus är GoISarnas spets. Marcus är i princip hela offensiven. Marcus – trots endast 36 år gammal – är fortfarande en av hela hockeyettans bästa spelare. Marcus hade blivit fasthäftad i vilket annat lags förstafemma och hade kunnat åka runt på halvfart utan åtgärd.

Ur förra årets superkedja har man också klart med Adam Ingvarsson. En otroligt viktig förlängning.

Det är ännu inte klart med det tredje hjulet, Hampus Melén, men en autograf från honom och GoIS har helt plötsligt en av seriens absolut bästa femmor.

För bakom dessa tre är det lika muntert som en teaterpjäs bestående av gråtande clowner.

Khalid Ibrahim är en stabil forward som gör sitt jobb. Jesper Hultberg kommer inte göra bort sig. Hampus Henriksson fyller ytterligare en plats. Hannes Gustafsson fyller även han upp. Robin Vernström Palmqvist fyller ytterligare ut en tröja. Gemensamt för dessa fem forwards är att de spelat något år seniorhockey men det är inga som direkt utmärker sig och som kommer få en massa erbjudanden från andra klubbar. Breddspelare helt enkelt.

Om ni nu tror att det gråtande clownen gråtit färdigt så tror ni fel. Bakom dessa åtta blir det sedan ännu mer tårar på den sminkade rödnäsan.

Alexander Amores, Adam Bäckstrand, Ludvig Svensson Träff och Emil Lindgren breddar botten. Tre spelare i princip direkt från juniorhockey och som kommer behöva ta för sig ordentligt.

Från hockeytvåan ansluter Tobias Henriksson. 51p i Grästorp förra året och nu är tanken att att det ska bli ett steg till. Ska bli spännande att följa.

Och så över till lite goda nyheter. Clownens tårar har nu kommit till sin ända.

 

Sammanfattning:

GoIS lider av ett ekonomiskt dubbelfel. Dels köpte man en Armani för två år sedan men hade egentligen bara råd med Dressman. Där kom första ekonomiska smällen. I år spiller också osäkerheten in gällande Coronan – vilket i princip alla klubbar lider av – och därför hålls det numera hårt i kreditkortet.

Målvaktssidan är en riktig chansning. Kan bära frukt att dessa ungtuppar sporrar varandra. Kan också bli väldigt jobbigt om båda tappar självförtroendet samtidigt. Oavsett så är det inte så stabilt som man kanske skulle önska.

Backsidan, tycker jag, har tagit ett kliv nedåt. Tappet av både Lindarv och Molldén är tufft. In har man inte lyckats ersätta dessa två – framför allt inte sett ur offensiv vinkel.

Forwardssidan är lika segregerad som Nord- och Sydkorea. Bakom en superkedja finns fem spelare som ändå inte är något större avtryck. Bakom dessa finns ett koppel förstaårsseniorer som har allt att bevisa. Det känns som man spridit ut kvalitén till en sån nivå att till och med någon korpenspelare skulle kunna få ett kontrakt som fjortondeforward.

Mörrums vision om Allettan känns därför ihålig. Man ska vara glada om man kan lämna bottenskiktet. Inte för att så många andra lag är bättre i år än tidigare utan för att Mörrum faktiskt är det laget som tappat mest i spets.

Betyget på Mörrum blir därmed 2/5 om man inte lyckas komma överens med Hampus Melén. Betyget rusar till 2,25/5 om han signar. För bättre än så kan jag inte se att laxarna är i år.

 

// Mr Troy

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!