Nybro Vikings IF – Hotet kommer inifrån

Nybros säsong 19/20 blev inte som man tänkte. Sortin kom redan i PO2 när Hudiksvall gav dem respass med 2-0 i matcher. Två matcher där Nybro absolut inte imponerade. Målen rann in lite för lätt bakåt samtidigt som offensiven mest såg ut som ett pyjamasparty på ett äldreboende. Man åkte ut helt rättvist mot ett lag man egentligen ska slå i 8 av 10 matcher.

För resten av säsongen såg bra ut. Man vinner södra serien efter endast tre förluster. I allettan ramlar man femteplatsen efter att ha torskat i sista matchen hemma mot Mariestad. En match som på något sätt sedan satte tonen för prestationen i play off. Nybro fick mot slutet här sin svacka för året. Rätt feltajmat får man faktiskt säga.

Samtidigt ska vi komma ihåg att detta var första säsongen där Vikings spännande vision om HA hade sjösatts. Man fick ihop ett lag som var bra men som kanske inte riktigt fick ihop det hela vägen. Som alla vet så byggdes ju inte heller alla vägar till Rom på en dag. Ett lag bygge tar tid. Normalt 2-3 säsonger innan man är på topp.

Om vi nu ska blicka vidare från förra säsongens vällingsmotgångar så ser det betydligt bättre ut i år. Dels för att Vikings fortsätter bygga väldigt övertygande och för att deras konkurrenter har sparat in på spelarbudgeten.

Kom ihåg vart ni hörde det först. I år är året då Vikings kanske har sin bästa chans till avancemang. Man har skaffat sig en av hockeyettans mest potenta trupper samtidigt som i princip alla toppkonkurrenter – utom Boden kanske (tveksam konkurrent) – blivit betydligt mer impotenta. När Vikings checkade ut från äldrevårdens pyjamasparty – ja, då checkade många lag in.

Målvakter:

Från söder hämtar man än en gång en målvakt från KHK. Ungtuppen Albin Andersson kommer få tillbringa säsongen 20/21 som reservmålvakt. Albin kommer bli bellboy till Robin Johansson. Det kommer nämligen krävas massor för att Albin ska få bort Robin som förste puckmotare.

För kvar finns Robin Johansson. En av de bästa målvakterna i Hockeyettan. En av de målvakterna i Hockeyettan som dessutom står absolut flest matcher på en säsong. En av de målvakterna som hade tagit förstaspaden i vilket annat lag som helst.

Målvaktssidan ser därmed riktigt bra ut. Det är inte denna lagdel som kommer ge problem.

 

Backar:

På förlustsidan finns Jonathan Augustin som drar till Vimmerby. Ett tapp som inte kommer få en skogsbrand utom kontroll.

För Nybro har behållit sin kärna av backar. Rasmus Johansson kommer som vanligt få dra ett tungt defensivt lass. Erik Lindström kommer som vanligt få dra ett tungt lass i powerplay. Viktor Bolin och Jesper Mångs kör vidare ytterligare ett år. Oklart vad som händer med Linus Olsson. En signatur som hade varit av ordentlig klass sett till defensiven.

Hugo Arvidsson går in på sin andra seniorsäsong och kommer nu få chansen att blomma ut till en ordinarie plats. Potentialen finns när erfarenheten ökar.

På inkontot finns Melker Bergman och Anton Schagerberg. Melker Bergman hämtas från Trojas juniorverksamhet och är en junis som det finns framtidshopp för. Tar han en stabil ordinarie plats så ska alla vara glada men det är snarare sannolikt att detta blir hans upplärningsår. Anton ansluter från Mora där han fick spela bakfiol som back en bit ner på listan. Anton tillhör dock den kalibern att han ska säkra sig en ordinarie plats i årets trupp.

 

Forwards:

Det är till detta kapitlet man börjar tugga sin egna saliv. Det är nu man inte vet om man fått rabies eller det beror på outtryckt avundsjuka för Vikings forwards. Jag tror själv på det senare. Det bär mig emot men det här ser snuskigt intressant ut.

Vart enda pastorat i Ljuders socken hade låtit klocktornen spela Beethoven över sorgen att tappa spelare som den 19-faldige målskytten Viktor Lennartsson. Vart enda asfaltsläggare mellan Lessebo och Nybro hade tagit extra lunch över att tappa Alex Ek. Vart enda dansk stugägare hade tagit en extra sup kaptenslöjtnant över att tappa Fabian Ilestedt. Vart enda grisbonde hade kanske inte brytt sig speciellt mycket över att tappa Hampus Andréen, Alfred Andersson och Daniel Håkansson.

I dessa forwards har Vikings tappat massor av poäng. Oersättliga poängmaskiner som man ersatt med bättre. För det som kommer in är då inte sämre.

Ryker Leer sköt hela Gotland till PO3. 38 poäng i Visby/Romas tröja bådar gott. Med bättre omgivning finns den absoluta potentialen att öka denna produktion. Ett riktigt bra förvärv.

När hela dagiset i Tranås fick kollektiv kolik så lämnade den gamle trotjänaren – och spetsspelaren – Eric Gustafsson. I år har Vikings tagit fram sockervadden och fått hans signatur. Ett förvärv som skulle gått in i vilken förstafemma som helst. Ett riktigt bra förvärv.

Småländskt glas är finare är dalmasiska trähästar. Detta upptäckte Matej Galbavy som ansluter från Borlänge. 21-åringen har gjort stora delar av sin juniortid i Mora och slog igenom på allvar förra säsongen när han fick chansen i Borlänge. Det är med stor sannolikhet hans fina resa kommer fortsätta – samt öka – i ett bättre lag som Vikings. Ett riktigt bra förvärv.

Efter att ha sett ett antal spelare lämna för lillebrorsan KHC så har nu Vikings lyckats täppa till truten på sin konkurrent. Man snor helt enkelt en av deras toppcentrar. Adam Persson ansluter efter tre säsonger i KHC. Ett riktigt bra förvärv.

Från Olofström hämtar man in Filip Bergman. En spelare som öste in poäng i J20 och OIKs representationslag. Dock ska vi nog ha begränsade förhoppningar. Att gå från tvåan till ettan är ett steg som inte görs utan motstånd.

Ytterligare spännande spelare in är Mathias Kemppi från Växjö Lakers. Ytterligare en fjunhakad yngling som levererat i juniorhockeyn.

Det är nu det blir snuskigt bra på allvar. Utöver flera toppförvärv har man kvar riktigt bra spelare som Markus Palmberg, Kalle Hult, Fredrik Strömgren, Robin Wengdahl och Sebastian Borg. Fem spelare som hade skuttat in i vilket annat lag som helst.

På bredden hittar vi Simon Hansson och Otto Henell. Spelare som mycket väl kan ta ett steg till i år.

Det är en solid uppsättning forwards. Punkt!

 

Sammanfattning:

Vikings är det enda laget i år som kommer snudda på en femma i betyg. Signar Linus Olsson eller man får in en ny toppback så är det klart. För just nu är det backuppsättningen som är den svaga länken. Då ska vi ha klart för oss att om målvaktssidan är nära en femma och forwardssidan är en solklar femma så hamnar backuppsättningen bara på en fyra. Absolut bra men den går att spetsa.

För när resten av hockeyklubbarna letar fynd i division två så spänner Vikings musklerna och ställer in skåpet. Här råder ingen Coronasjuka inte. Här kör man och sätter ihop ett lag som individuellt sett är ettans i särklass bästa.

Eftersom någon sjuka inte finns – inte ens en inbillad sådan – så är det enda hotet mot Nybro just sig själva. Man har helt klart skickligheten för avancemang men frågan är om man får ihop laget. Om alla stjärnor kommer acceptera sina roller eller om det blir missnöje i gruppen. Hotet kommer inifrån.

Slutbetyget för detta sjukt starka Nybro blir därmed 4,66/5. I särklass ettans bästa papperslag i år. HA står runt hörnet och väntar.

 

// Mr Troy

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!