Nygammal superspets åter i söderettan

Man slutar aldrig att förvånas. I veckan stod det klart att Västervik inte kommer klara elitlicensen för HA säsongen 19/20. Det står nu också klart att Vita Hästen sitter och ror tungt i samma läckande elitlicensbåt. Sen tidigare vet vi att AIK, Karlskrona och Södertälje också har en ekonomi som blöder. Därmed kan det ännu bli omkastningar i serieindelningen. Näst på tur står i så fall Tranås AIF att bli erbjuden spel i HA och därefter Hudiksvall. Något som har varit förtjänt då det är två klubbar som under lång tid jobbat hållbart med ordning och reda på ekonomin. Något man inte kan säga om – i synnerhet – Västervik som tidigare klarat elitlicensen genom halvskumma affärer med kommunen. Ingen har nog koll på vem som äger vad längre i den ishallen.

Bara att hoppas att Tranås kommer få frågan.

För övrigt följer här en liten genomgång vad som hänt den senaste veckan i södra hockeyettan.

 

Borås HC:

I BHC har lugnet lagt sig.

 

Halmstad Hammers:

I Hammers har inte mer hänt än att Ludvig Boqvist lämnat för Gislaved i hockeytvåan.

 

Hanhals IF:

Backen Johan Holmberg förlänger och går därmed in på sin fjärde helsäsong med Kungsbackalaget och har där växt ut till en stabil back. En helt okej förlängning. Med det återstår någon forward att få in i laget och sedan är det bara att tuta och köra kommande säsong.

 

HC Dalen:

I Dalen rådjer stiltje. Nästan lika mycket stiltje som det gjorde i Körsbärsdalen efter att Lejonhjärta varit där inne och röjt loss. Med fem backar och nio forwards så har man antingen is i magen eller helt enkelt inte fått napp på fler spelare. Men marknaden blir ju inte fetare som spädgrisen sa.

 

IF Troja/Ljungby:

Centern Oscar Öhman väljer att förlänga. En relativ viktig förlängning då Oscar kanske var den mest tongivande centern efter Johan Lindholm föregående säsong. En spelare som kan ta ett steg till och vi ska inte vara förvånade om han till och med ökar på sina 30 poäng som han mäktade med föregående år. Bra jobbat Troja.

 

Kallinge/Ronneby IF:

Först ut är ett ganska tungt tapp i KRIF. Daniel Andersson väljer spel i HA med Kristianstad. Daniel är den där spelartypen som kanske inte gör så mycket väsen av sig men som gör sitt jobb i match efter match och dessutom är en spelare som etablerat sig på en bra nivå.

In kommer Jakob Marshall Olsson från Lindlöven. En forward som gjort skapliga dryga 20 poäng båda säsongerna i Lindlöven. En spelare för KRIF att hoppas på och att han tar ett steg till när han hamnar i en bättre omgivning. För 26p (12+14) i västra ettan skulle inte skrämma några generaler till reträtt. Men vad rapporterna säger om Jakob så finns där mer att hämta ut. Kort och gott ett spännande förvärv.

Saknas i KRIF gör nu en back samt några forwards innan man kan stänga ner kanslifaxen och direktlinjen till hockeyförbundet.

 Kalmar HC:

Något nytt in i KHC har inte tillkommit den senaste veckan. Däremot har man tappat en av sina viktigaste bakgrundsfigurer och tillika en av dirigenterna bakom Kalmars makalösa resa. Klubbchefen Tobias Johansson väljer att lämna och för nya utmaningar. Man behöver inte vara KHC:are för att uppskatta engagemanget och drivet hos personer som Tobias. Det är dessa personer som utvecklar svensk hockey. Det är dessa personer som kan väcka gamla bortglömda lik till nya storhetstider. Det är personer som dessa som får supportrar att börja andas ny frisk luft. Bra jobbat!

 

Mörrums GOIS:

Mörrum ligger lågt. Inget nytt in även om det fortfarande saknas en back och ett par forwards.

 

Nybro Vikings IF:

Vikings spetsar sin forwardssida ytterligare. Gamle bekantingen Daniel Håkansson har skrivit på och hoppas på en nytändning i klubben. Daniel som gjorde sig känd i söderettan genom att fullkomligt ösa i poäng i Dalen för ett par säsonger sedan (16+25p). Förra året skrev han på för hårdsatsande Kristianstad men fick det aldrig att lossna nere i Skåne. Efter en tung höst där Daniel själv säger att han fick för lite istid och kontinuiteten var för dålig så lämnade han Skåne och avslutade säsongen i Mjölby. Om Daniel får det att lossna i Vikings så har de nu garanterat hockeyettans bästa forwardsuppsättning på pappret. Sen är det ingen garanti för succé men helt klart ser det otroligt intressant ut. Den gamle vikingen har fått ett nytt liv.

På backsidan plockar man in det offensiva yrvädret Anton Andersson från Luleå J20. Kapaciteten framåt saknas absolut inte då Anton öste in bra med poäng i juniorhockeyn. Frågetecknet finns väl snarare bakåt. Nu ska vi inte jämföra honom med Erik Karlsson men vissa likheter finns. Båda är med i händelser både framåt och bakåt där det kan sluta i både bra och dåliga beslut. Med andra ord ett spännande förvärv för Vikings. Anton kan mycket väl bli årets överraskning i söderettan.

 

Tyringe SoSS:

I gamla anrika Tyringe har det inte kommit in nåt nytt. Däremot har backen Linus Ljung lämnat för Vimmerby samt att forwarden Emil Larsson lämnar för oklart.

 

Vimmerby HC:

I VHC har det i alla fall hänt saker och ting efter ganska långa perioder av tystnad.

Från IFK Arboga/Tranås hämtar man forwarden Romans Semjonovs som pangade vilt omkring sig i västra ettan förra säsongen. 41 poäng på 36 matcher visar på kapacitet och därmed VHC:s första ”spetsförvärv” denna säsong. Ja, det kan säkert finnas andra åsikter i den frågan men hittills har inte nyförvärven till Vimmerby varit det där lilla extra – förutom Romans då. Det säger lite om hur det kommer gå i år då man ändå måste bygga ett lag men den där yttersta matchavgörande spetsen lyser med sin frånvaro.

Från Enköping hämtar man in Jesper Bärgård som senaste säsongen gjorde sin starkaste hittills (11+14p). En bra breddvärvning för VHC som kommer göra stor nytta under säsongen. Ja, jag kallar det breddvärvning av den anledningen att gör han om 25p i den betydligt tuffare söderettan så har han slagit igenom på allvar. Inte omöjligt att det händer och vi hoppas det för VHC:s skull.

Lindlöven levererar Jonatan Augustsson till VHC. En spelare på väg upp i karriären som har potentialen att få sitt stora genombrott detta året.

Backen Linus Ljung ansluter från Tyringe. En bra värvning som kommer bredda upp VHC:s defensiv. Kanske inte en topp-fyra back man ändå ett ganska säkert kort för den här nivån.

 

Tranås AIF:

Som jag skrev i inledningen så finns chansen att TAIF kan bli erbjudna spel i HA kommande säsong. I så fall ser det mörkt ut för laget. Man gjorde en bra säsong 18/19 men med detta laget skulle man stå sig ganska slätt i HA. Vilket huvudbry det skulle bli på kansliet om frågan kom.

Oavsett så har man landat målvakten Isak Ragnevad från Västervik/Rögle J20/Rögle. En nittonåring på väg upp i karriären. Isak har ännu inte spelat kontinuerlig seniorhockey och ska inte få för stora förväntningar på sig. Som komplement till Victor Jonsson är det dock ett bra och klokt val och framtiden ligger helt klart för Isak.

20-årige forwarden David Ojamäe ansluter från Amarillo Bulls i NAHL. En forward som vi kanske inte ska ha för stora förhoppningar på. NAHL är en liga med ganska stora skillnader i kvalité och en plats i den ligan är ingen garanti för succé i hockeyettan. Därmed inte sagt att David är ett spännande val som ska bli kul att följa i höst och se hur utvecklingen blir.

 

Det var senaste veckans händelseutveckling i de södra trupperna. Det mest spännande är Vikings signatur med Daniel Håkansson. Om Daniel når gammal form kommer han bli en av söderettans bästa spelare. Återstår att se.

Romans signatur med Vimmerby har även den en ganska bra tyngd bakom sig. Romans är den spelartypen som VHC så stort behöver om förra årets steg framåt/uppåt ska återupprepas.

För alla oss andra nu så återstår en helg med vi vet vad. Inmundigande av diverse delikatesser på fredag – i regn – med en följande lördag som stora delar av riket tillbringar på halvfart i väntan på att delikatessernas bieffekter ska omvandlas från etanol till acetaldehyd som sedan omvandlas till ättiksyra. Inte konstigt man känner sig lite konstig dagen efter.

En burk 50cl starköl tar cirka tre timmar för en normal person att förbränna till ättiksyra. Tre timmar är den tid det tar för många Hockeyallsvenska klubbar att spränga sin årsbudget. Den gemensamma nämnaren för dessa två blir således att båda slutar i baksmälla med en distinkt influens av ättikssmak. Därmed får vi hoppas att licensnämnden detta året sätter ner foten och ger Tranås chansen i HA. Ett lag som under många år hållit sig till vanlig mellanmjölk bör – i sportslig mening – någon gång bli belönade för det.

Glad Midsommar!

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Synpunkter – Idéer – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!