Omgång 8: Så kom Waterloo

Den åttonde omgången i Hockeyettan Södra avverkades i helgen. Två fredagsmatcher och fyra söndagsmatcher gjorde omgången komplett.

Kan man säga att det då hände nåt intressant denna gång? Tidigare omgångar har ju inte givit några direkta överraskningar utan snarare har lagen avgjort matcherna enligt oddssättning – näst intill. Men i omgång åtta hände det äntligen. De stora självgoda pompadorerna i tabelltoppen mötte betydligt sämre rustade lag och lyckades gå förlorande ur striden.

Men som jag också flaggat för tidigare. Det är nu en tabell börjar sätta sig. Seriestartsadrenalinet börjar ta slut, serielunken tar vid och lagen börjar prestera mer normalt.

Så vilka kejsare blev utan kläder i helgen?

 

Kristianstads IK – IF Troja/Ljungby

Kristianstad hade inlett serien på ett mycket övertygande sätt. Sju raka vinster och ett poängsaldo som skulle göra José Mourinho avundsjuk, där på Man. Uniteds bänk. KIK hade inlett serien så övertygande att de flesta ansåg att denna match skulle vara kröningen till att bli södra Hockeyettan obestridliga kungar.

Troja har som bekant också kommit igång efter att förgasaren hostat i de tre inledande omgångarna. Match fyra till sju så har laget fullkomligt sprutat in mål och blivit seriens målgladaste lag.

Med dessa ingredienser så kunde det ju inte bli något annat än en jämn tillställning. Ack, vad alla bedrog sig. Det blev aldrig jämnt. KIK uppvisade hela första halvan av matchen en dålig inställning, slarv i passningsspelet och långa stunder också nervositet som man kan se på försäsongen. KIK visade egentligen inte upp något som gav hopp för matchen.

Troja var inte sämre än att de också gjorde KIK dåliga. Genom att vara hetare hela matchen igenom så gav man inte KIK någon möjlighet att få ordning på spelet. Är man dessutom i Trojas löjliga målform så kan det bara sluta på ett sätt.

Det slutade bara på ett sätt. Troja ägde stora delar av matchen. Troja hade fler heta chanser. Troja satte många av sina heta chanser. Gör man detta i en match så vinner man. Det gjorde således Troja och man vann bekvämt. Ska man se det med nyktra ögon så var det faktiskt närmare utklassning än jämn match. Så bra var Troja denna kväll. En kväll som blev ett Waterloo för KIK.

Resultat: 2-6

 

Halmstad HF – Nybro Vikings IF

2697 obetalande åskådare i Halmstad Arena. Riktigt kul publiksiffra för Hammers som gästades av Vikings denna kväll.

Hammers hur ju snart nåt slags rekord i hedersamma förluster där man i ganska många matcher varit med hela vägen in i slutet. Inför storpubliken valde man att inte frångå denna princip. Nybro har tassat med lite som trossen i bakvattnet såhär långt i serien. Man har tagit sina segrar och huserar på halvstabil mark ovanför strecket.

Matchen, enligt rapport, skall ha innehållet tre ansikten. Första perioden klart till Vikings, andra perioden klart till Hammers och tredje perioden var ett ställningskrig. Inte heller så konstigt med 3-3 efter andra. Matchen gick till straffläggning och där avgjorde Markus Palmberg (1+2 denna kväll) till Vikings fördel.

Således cashade Hammers på nytt in en hedersam förlust, även om det denna gång ändå innefattade poäng. Vikings fortsätter att smyga trossen och kommer sannolikt fortsätta ge huvudvärk till motståndarlagen.

Resultat: 3-4 e.fl.

 

Kallinge/Ronneby IF – Vimmerby HC

Omgångens andra titanmöte. Omgångens andra Waterloo. KRIF har satt sig i den lite jobbiga sitsen att man förlorat matcherna mot sina toppkonkurrenter, med resultat att man börjar slira i tabellen.

Vimmerby har dock satt sig i den finfina sitsen att man faktiskt lyckats vinna några av dessa sexpoängsmatcherna. Därav har man också numera 17 poäng på kontot.

Matchen igår var inget snack. Vimmerby gjorde en bra bortamatch, gjorde målen vid rätt tillfälle och vann således rättvist. KRIF var aldrig helt nära trots att man fick sina möjligheter till kvittering i första perioden. Trots att VHC valde att funktionstesta utvisningsbåsdörren ett antal gånger så lyckades inte KRIF dra fördel av detta.

Men samstämmiga rapporter från matchen sa samma sak. VHC vann rättvist och hade bra kontroll matchen igenom. KRIF är nu första lag ut att få krissnacket runt sig, vilket är helt naturligt då man har spelarmaterial för topp tre.

Resultat: 0-4

 

Helsingborgs HC – HC Dalen:

Så kom den äntligen. HHC tar sin första tre för säsongen och man gör det med stil genom att avfärda HC Dalen. Johan Zarwel blev den stora segerorganisatören, för sitt HHC, med sitt hattrick där han gör lagets tre första mål.

HHC har smygsmakat på segerkaramellen tidigare, men av olika anledningar aldrig lyckats få hela påsen i mål och tre poäng på banken. Men efter flertalet bra insatser lyckades man ikväll med den saken.

HC Dalen tappar än en gång poäng mot lag på undre halvan av tabellen vilket nästan kan tolkas som att man inte får på blåstället i dessa matcherna. Kompetensen i truppen finns så den enda kvarvarande förklaringen kan inte vara någon annan än att man i vissa matcher inte har hundraprocentig inställning.

Detta nyttjade HHC denna gång fullt ut och bjöd de 153 betalande på årets första ka-tjing.

Resultat: 5-3

 

Hanhals IF – Kalmar HC:

Hanhals hade liten lekstuga mot KHC och producerade mål framåt på ett sätt vi inte sett dem göra tidigare. Därmed lämnar man tabellens absoluta bottenskikt och har nu positionerat sig som ett mittenlag. Detta efter att ha avgjort matchen i andra perioden med fem mål framåt och man hade skaffat sig en betongstabil 6-0-ledning.

Kalmar HC – som inledde serien övertygande – har nu gått på pumpen ett par matcher och börjar tappa lite mark mot lag ovanför strecket. Mot Hanhals visade detta också upp sig i form av irritation när matchen glidit KHC ur händerna. Hela bataljen avslutades nämligen med ett sedvanliga handgemäng i tredje, där spelare från båda lagen åkte skytteltrafik till utvisningsbåset.

Resultatet i sig är inte förvånande då Hanhals visat en positiv trend på sistone, medans KHC påvisat raka motsatsen. Öppnar man dessutom matchen med att släppa in sex mål i baken så är det ridå, god natt, auch wiedersehen, släckt lampa och see you later alligator.

Resultat: 7-3

 

Tyringe SoSS – Mörrums GoIS IK:

Halvbottenmötet i Tyrs Hov togs hem av Tyringe, som avfärdade Mörrum lite komfortabelt, efter att Joakim Strandberg i Tyringemålet spikat igen för aftonen.

De 567 betalande fick denna kväll se en ganska trevlig hockeymatch, enligt de rapporter som kommit ut. Trevlig, framför allt på det viset att det visades lite känslor. Sonny Karlsson och Oliver Celec skaffade sig en egen liten uppgörelse som endast gav dem tid att reflektera sina synder, under de 4 minuterna de inte fick deltaga i spelet.

Efter halva matchen var det fortfarande öppet om vem som skulle dra det längsta strået. Med tretton minuter kvar lyckas dock Tyringe dryga ut sin ledning till 3-1 och skapa sig lite marginal som Mörrum aldrig lyckades ta igen, trots försök i spel sex mot fem på slutet. Sedvanligt resulterade detta i ett extra mål bakåt när Felix Lidgren kunde göra 4-1 i öppen bur med 17 sekunder kvar.

Tyringe och Mörrum har nu – genom att plocka lite poäng här och var – lämnat det absoluta bottenskiktet och placerat sig behagligt i ingenmansland.

Resultat: 4-1

 

Sammanfattning:

Två matcher utöver det vanliga gick av stapeln. Två lag gick ur dessa med mer funderingar än man kom in med. Kristianstad och KRIF har lite att fundera på till nästa omgång och behöver studsa tillbaka in på banan. Alla kan inte vara kavallerister utan några spelare måste ta skitgörat som infanterister. HC Dalen och Kalmar HC förlorade slaget men har inte i samma omfattning förlorat kriget även om tendensen just nu är negativ. Här behövs moralen boostas.

Kristianstad blev ordentligt uppläxade av ett hetare Troja som inte visade någon som helst pardon med serieledaren. Klasskillnad faktiskt i den matchen.

Vimmerby läxade upp halvkrisande KRIF och visade vem som bestämde på det slagfältet. KRIF är nu i uppförsbacke och måste bevisa i de kommande matcherna att man vill vara med bland topplagen.

Helsingborg HC laddade kanonerna och skrämde HC Dalen till lydnad. Ibland räcker det ätt mullra mest för att får motståndaren att vika ner sig. Dalens befälhavare kommer behöva försöka hitta tillbaka till den moral som laget visade upp på försäsongen samt i inledningen av serien om man inte vill att det ska bli ett jobbigt gap uppåt.

// Mr Troy

Följ Mr Troy på twitter: @mrtroy15

Åsikter – Synpunkter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

 

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!