Såhär slutar Allettan Södra 19/20Då har jag kommit fram till följande lösning på Allettan Södra för denna säsongen. Det är faktiskt med relativ stor vånda jag tar mig an uppgiften denna gång. Serien känns relativt svårtippad och osäkerheten är stor – speciellt gällande platserna 3-7. Där känns det som allt kan hända.

 

Vi börjar från toppen denna gång:

 

IF Troja/Ljungby:

Det kommer bli lika hårt denna gång om vilket lag som tar hem seriesegern. Troja eller Nybro kommer fixa det. Jag tror fortfarande på Troja. Dels för att man spelar höstserien på ett hyfsat övertygande sätt och att Troja faktiskt har lite lättare för bra lag. Trojas mardrömsmotståndare är köttmurslag som Hammers och Borås. I matcher med lite öppnare spel så är det sällan Troja torskar. I allettan kommer det inte finnas riktigt samma mängd av defensivt tänkt hos de motståndarna som dyker upp på andra halvan. I tillägg har Troja tre femmor som kan leverera och det har man inte haft sen det året man senast tog steget till HA. Med andra ord så är man ett jäkligt bra lag som många kommer få svårt att knäcka. I Allettan betyder också seriesegern något och denna chansen tror jag inte man missar.

 

Nybro Vikings IF:

Det kommer vara Nybro eller Troja som tar seriesegern. Det kan lika väl bli Vikings som gör det. Känns som den avgörande faktorn vilket lag det blir kommer handla om skador. För Vikings visade också upp en härlig stabilitet serien igenom. Efter att ha förlorat premiären så tappar man inte tre poäng igen förrän man blir avklädda hemma av just Troja, i slutet på November i en match som inte betydde något. Med endast två förluster på ordinarie tid på 22 omgångar så är man också en given seriefavorit. Dock lever Vikings mer på lite färre spelare. I Troja gjorde tio spelare minst 14 poäng medans endast fem lirare når upp till minst fjorton i Nybro. Därav kommer man bli lite mer känslig för skador och en skada eller två på fel spelare kan vara det som avgör till Trojas fördel. Får man gå igenom utan större skadebekymmer så finns all anledning att tro på Vikings som seriesegrare.

 

Mariestad BoIS:

Mariestad är inte helt lättplacerade. Känns som de lika gärna kan sluta femma. Men de ligger i klustret som slåss om plats tre till fem. Med lite självförtroende som de har med från västra så skulle jag inte bli förvånad om de kniper tredjeplatsen. Det som talar för det är att BoIS är ett lag som i många år lyckats att vara laget som kan få en motståndare ur balans. Det som man en gång i tiden kallade grishockey. I tillägg är man ett riktigt bra hemmalag vilket alltid ger en hel del ”extra” poäng in på kontot varje år. Det som talar emot BoIS är att man kommer från västra serien. Vi har sett det så många gånger tidigare att topplagen från västra inte riktigt kan matcha sig mot topplagen i södra. Därmed kommer man inte räcka hela vägen fram men man kommer helt klart räcka en bra bit. Speciellt då man i år faktiskt tagit ett steg till framåt.

 

Kallinge/Ronneby IF:

Samma sak här. KRIF kan sluta allt mellan tre och femma. Jag tycker KRIF visade upp en bra stabilitet under hösten. Man tar poäng även av toppkonkurrenter vilket visar att man är ett lag att räkna med och ett lag som kommer positionera sig fint inför play-off. Men man har kanske inte den spets i år som gör att man över 18 omgångar räcker riktigt hela vägen. Det som sannolikt kommer avgöra huruvida man slutar trea eller femma kommer vara vilka eventuella förstärkningar man får in i vinter. Menar man allvar med sin satsning så bör vi nog få se ett tillskott i truppen. En eller flera tillskott som faktiskt går in och gör skillnad. Problemet med vintervärvningar är just att det inte är så många av dem som faktiskt lyckas vara just den skillnaden.

 

Tranås AIF:

Tranås är lite för ojämna även om man fick bättre fart på sakerna efter turbulensen. Kapaciteten finns för att utmana om tredjeplatsen men då är man likt KRIF lite beroende av vad man får in i vinter. Grundstommen är i sig stabil och man kommer ta sig en bit på det man har men vill man till KS så är man en bit därifrån just nu. Jag håller TAIF som femma med reservation för att man kan ta sig ett pinnhål uppåt på KRIF:s och BoIS bekostnad. Det som talar emot Tranås är att man inte tog så många poäng mot de andra topplagen i söderettan. Det blir väldigt tufft att ta en hög placering utan att vinna majoriteten av dessa sexpoängsmatcher. Nu pratas det om förstärkningar in i laget och med rätt spelare in så kan det bli skillnaden att laget går sådär eller bra. Men i dagsläget kommer inte TAIF räcka hela vägen.

 

Visby/Roma HK:

Gotlänningarna är det mest svårplacerade laget. De gör en riktigt fin höst i östra ettan och torskar seriesegern på målskillnad mot Väsby. Det säger något om att V/R tagit ett steg till. Men samtidigt så lider man av Lex BoIS. Man kommer från en jämförelsevis svag serie där en serieseger är svår att värdera utan att man sett dem mot bättre motstånd. Kommer man in rätt i det så ska man inte utesluta V/R från en bättre placering än sexa men samtidigt har jag svårt att se hur man över 18 omgångar ska rubba lagen från söderettan. Men jag tar samma chansning här som jag gör med Mariestad. Någonstans måste de hamna och jag tror att V/R kommer få det tufft.

 

Huddinge IK:

Huddinge är också väldigt svårbedömda. De inledde riktigt dåligt i höstas. Första halvan av serien skrapar de ihop femton poäng. Sedan ramlar mycket på plats och de sista elva omgångarna ger 29 poäng. Det är här problemet börjar. Man tappar alltså bara fyra poäng på elva matcher och räddar därmed sin heder. Nu kommer man dock bara möta bra motstånd och frågan är om man orkar hålla i detta hela vägen. Jag går ut lite försiktigt – med risk för att undervärdera – och sätter Huddinge som sjua. Detta med reservation för bättre placering. Starten på serien kommer nog vara den största enskilda faktorn till slutplacering. Bra start – topp fem, dålig start – prestationsångest.

 

Grums IK:

Nu kommer vi till de lagen som inte kommer ha någon större chans. Grums inledde sin fina resa förra året och har bibehållit den nivån och dessutom lyckats ta ett steg till. Dock är en tredjeplats i västra inte något som skrämmer knäskydden av motståndarna. Förra året slutade man jättesist i Allettan på nio poäng. Man är bättre i år. Man är så pass bra att man kniper åttondeplatsen framför Skövde och Hammers.

 

Skövde IK:

Skövde kommer få det tufft. Tror inte de kommer mäkta med mer än niondeplatsen om man ser till vad de har för material. Allettan är stentuff och ganska kort så man får inte hamna i en längre förlustsvit om man vill få häng på toppen. Jag tror risken är hyfsad att Skövde hamnar i just förlustläge. Kanske inte med förlusterstreak som sträcker sig många matcher men där man nog kan förlora två raka för att sedan ta några pinnar. Men att de skulle utmana om de högre placeringarna tror jag inte. Man är helt enkelt lite för klent byggda för det.

 

Halmstad Hammers:

Någon gång ska baksmällan komma. Jag tror Hammers spelare och tränare blivit lite mättade av årets framgång. Man har dessutom ingen större press på sig utan man kan just bara åka runt och vara nöjda med det man presterat hittills. Här blir en stor skillnad mellan Nybro och Toja mot ett lag som Hammers. Halmstad har redan gjort mer än förväntat och riskerar inte längre fiaskostämpeln. Man har inte längre något vettigt att spela för. Detta gör att man kommer börja ta genvägar i spelet och ge motståndarna möjligheten att vinna. För ska vi se det nyktert så var det inte under seriens andra halva som Hammers övertygade mest utan just första halvan. Jag tror verkligheten kommer komma ikapp Hammers nu och man slutar sist i serien.

 

Sammanfattning:

Det har nog aldrig varit så svårt att förutspå hur det här kommer sluta. In i Allettan får vi alltså sex-sju lag som nog är bättre i år än förra året. Det bäddar för dramatik och bra matcher.

Troja eller Nybro kommer ta hem serien. Vilka det blir är 50/50. Troja och Nybro kommer även vara de två lag som har en reell chans att ta steget upp i år. För att göra det måste man var såhär bra. Jag ser inte att något annat ettanlag har den kapaciteten.

I klustret bakom kommer KRIF, Tranås och BoIS göra upp om platserna som faktiskt gäller hur behaglig resa man kommer få genom play-off. Frågan är om Huddinge blivit så bra att de kan lägga sig i fighten eller om de kommer bli nedplockade på jorden.

Visby/Roma känns ungefär likvärdiga med tidigare säsonger. Man placerar sig bra i östra ettan och hamnar sen simmandes i tabellens mellanmjölksskikt.

Skövde, Grums och Halmstad kommer göra upp om topp tre i botten. Inget av de lagen kommer längre få några gratispoäng. Ska det bankas poäng måste man också spela för det och kommer behöva göra riktigt bra matcher för att lyckas. Dock är trupperna lite för tunna för att kunna göra något större avtryck.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!