Säsongssummering: TTT – Troy tycker tillDet här slutade ju på ett sätt som ingen såg komma. Det pratas om huruvida en fjärils vingslag i Amazonas kan vara starten på en storm. Vi har väl fått något liknande i en okokt fladdermus i Wuhan som fick hela världen i karantän. Kilopriset på den fladdermusen – på grund av effekten på den globala ekonomin – kommer vara några triljoner kronor kilot eller så. Blir tragikomiskt då när folk beklagar sig över att närodlad ekologisk oxfilé kostar 600kr/kg.

Säsongen är som sagt över och jag tänkte gå igenom de lag som huserade i Hockeyettan Södra och Allettan Södra. En tanke kring lagens prestation och ett litet slutbetyg.

= Underkänt    = Godkänt     = Bra     = Mycket bra     = En saga

 

Tyringe SoSS:

Finns ingen anledning att vara snäll. Det fanns ändå ganska låga förväntningar på TSoSS denna säsongen och man misslyckades att leva upp till dem. Själv skrällflaggade jag Tyringe och trodde att de hade något bättre på gång men det blev en ullsocka som jag trögt får äta upp. För det enda Tyringe faktiskt levde upp till var att underträffa sig själva. Det slutade ju som bekant i negativt kval för att hålla sig kvar. TSoSS stora lycka blev ju till slut att säsongen blåstes av. För i kvalserien fick de en potent motståndare i Mjölby – som mycket väl kunde tagit platsen till HE nästa år. Därmed blir det skämsbetyg för gamla anrika TSoSS.

 

Borås HC:

Fanns väl egentligen inga större förväntningar på BHC. En för ettan ganska medioker trupp gav heller inga feta ringar på vattnet. Man harvade runt i bottenträsket och lyckades till slut ramla ner i negativ kvalserie. En kvalserie man troligtvis inte hade fixat. Vi får väl se BHC som laget som kom, som sågs och som försvann. Den enkla förklaringen till detta är lagets svaga ekonomi – trots att man huserar i en stor stad. Men utan deg på kontot blir det där efter. För BHC innebar det att man omgående halkade i tabellerna och avslutade som sagt med kval att hänga sig kvar. Ingen större skräll egentligen och laget presterade som man kunde förvänta sig. Varken mer eller mindre.

 

Hanhals IF:

Succén från föregående säsong var inte att vänta även i år. Hanhals var tillbaka på sin förväntade nivå och gör en stabil säsong utifrån sina förutsättningar. Ja, man är faktiskt så mycket mellanmjölk att det nästan blev lite tråkigt. Någon enstaka skalp under säsongen men framför allt så tar man sina poäng i de möten man bör ta sina poäng. Med andra ord är man ett lag som inte överraskar åt något håll och man kan ta semester med ett helt neutralt ansiktsuttryck.

 

Mörrums GoIS IK:

GoIS var ett av lagen i söderettan som just i år kom på att man skulle satsa mot Allettan och HA. Det gick väl sådär. Man fick aldrig ihop ett lag som kunde välta stubbar. Man fick faktiskt bara ihop två saker. Man fick Marcus Paulsson som bar laget på sina axlar tills han stack till SHL. Man fick en ekonomi som slutade som ett ånglok utan kol – stillastående och i behov av bärgning. För i samband med säsongsavslutningen visade det sig att man antagit en alldeles för offensiv budget. Betydligt mer offensiv än den offensiv laget visade upp. Själv hade jag inga större förhoppningar på GoIS då man bakom Paulsson hade ganska magra ingredienser. Därför tycker jag man kommer undan med en tvåa i betyg. Ekonomiskt är historien en helt annan och något som sannolikt kommer påverka föreningen även nästa år.

 

HC Dalen:

Dalen gör som dalen brukar. Man blandar och ger lite efter hur mycket tränare Gustafsson lyckas lyfta de spelare som kommer till klubben. Förra året hade man ett bättre år med resultatet att man blev dränerade på sin spets. Det led man av denna säsong. En säsong som man ändå genomför på ett hyggligt sätt sett ur en dalistisk synvinkel. Man fastnar lite i tabellrondellen och cirkulerar runt där i två serier. Så länge man sitter fast där så är risken för dikeskörning eller kollision väldigt liten och där har vi väl tummen på Dalens prestation. Man trummade på men var väl aldrig riktigt nära åt något håll – varken uppåt eller neråt. Med andra ord en godkänd säsong efter förutsättningarna.

 

Kalmar HC:

Det var de gamla Aztekerna som började poppa popcorn. Sedan dess har en hel del hockeylag anammat detta snacks fördelar i att få en förening framåt. Man vet att man är ett popcornlag när man helt plötsligt börjar få en massa sportliga framgångar i de lägre serierna och resan uppåt börjar. Det som sen ingår i receptet är att man måste krascha sin ekonomi. KHC är ett popcornlag. KHC poppade så mycket popcorn att världsmarknadspriset gick i botten. Resultatet blev en säsong som får betecknas som katastrofal. Att missa Allettan med det laget är i sig en bedrift. Att sedan missa playoff är ytterligare en bedrift. Att sedan köra ekonomin så hårt i botten att det bara är popcornens måttliga densitet som håller en flytande. Ja, då har man hela receptet för en helt misslyckad säsong. Därav så kommer man undan med betyget uselt. Ska man poppa så måste man också kunna leverera. Så enkelt är det. Den som är lyckligast över KHC bör vara Eddie The Eagle. Helt plötsligt framstår han som en framgångsrik idrottare.

 

Vimmerby HC:

VHC inledde säsongen mediokert. Som borta var gamla tråkigt defensiva VHC och istället fick vi se ett lag som försökte spela en hockey de inte hade täckning för. Resultatet blev att Peter Nordström fick packa sina väskor och in kom istället den gamle bekantingen Phil Horsky – mannen som dirigerade förra årets succé. Det var väl här någonstans som vändningen kom. Den kom dock för sent för att klara Allettan, men i vårserien så var man bästa vårserielag i landet. I PO så välte man ut mastodonter som KRIF och Huddinge. Man satte sig i förarstolen mot Hudiksvall när man tog första matchen i PO3. Jag tror VHC hade tagit sig till KS och att man där hade utgjort en ganska obehaglig överraskning för många. Man hade kanske inte truppen för att ta sig hela vägen upp men man hade helt klart varit den där pinnen som åker runt bland ekrarna och ställer till det emellanåt. Med tanke på den fina avslutningen man fick och att man inte visade tendenser på avmattning så får man fyra stjärnor. För efter jul var man ett lag att räkna med.

 

Grums IK:

Grums tillhör de lagen som man inte kan ha alldeles för starka åsikter om. Med begränsade resurser får man och hantera dem med lite silkesvantar. För man gör faktiskt en helt okej säsong. Man tar sig till Allettan efter en fin tredjeplats i västra serien men sen blir det lite för tufft. Jumboplatsen blir därför det sista laget får innan man går på semester. Dock ligger detta inom vad man kunde förvänta sig. Grums är ett lag som kommer studsa lite upp- och ner med åren. Man är lite som Hanhals och Dalen. Det som kommer avgöra lagets prestation är om man får in spelare som lyfter sig under säsongen. Det fick Grums även lite i år och därav blev saknaden av Lukas Söderlund inte så stor. Mellanmjölken är ett faktum och Grums kommer därmed undan med ett stabilt betyg. Man tar sig till Allettan vilket skulle ge tre stjärnor om man inte sedan parkerat sig längst ner i tabellen.

 

Skövde IK:

Skövde har haft ett antal lite magra år. Man är där men samtidigt inte riktigt. Man tar sig till Allettan med lite marginal men sedan blir det lite för tufft även för SIK. Nästjumboplatsen är nog inte riktigt vad man hade som målsättning men samtidigt har man spelat en Allettan som varit riktigt tuff. Då blir det inte bättre än så här. Skövde gör – som många andra – en hygglig mellanmjölkssäsong utan vare sig toppar eller dalar. Tabellplaceringarna är egentligen bara en direkt avspegling av spelarbudgeten och därför kan man väl säga att SIK levde upp till förväntningarna. Förväntningar som är lika nyanskraftiga som Coloramas färgkarta över grått. Gärna åt betongrå. Stabilt och tillförlitligt men inget som piggar upp ens en cykeltunnel i Åmål.

 

Visby/Roma HK:

V/R tillhör den kategori av lag som är lika tillförlitliga som uzbekiska brottningsdomare. När V/R är bra så är man bra. När man är griniga så är man bra. När man bara grinar så är man inte så bra. Efter en stabil höst så gick det lite tyngre i Allettan. Sen får man plötsligt diesel i tanken när det vankas playoff. Man skickar Lindlöven på semester i runda ett. Borlänge får bita i fårbenet i runda två – speciellt efter att ha förnedrats i tredje matchen. I runda tre har man 1-0 i matcher mot Troja efter en tokvändning sista fem minuterna. Där ser man anledningen till V/R:s tillförlitlighet. När det vankas serielunk så kan man vara lite för oinspirerade men när det börjar hetta till så hettar V/R till ännu mer. Att ta sig till PO3 borde gett en fyra men den lite svagare insatsen i Allettan gör att en stjärna ryker. Men man gör i alla fall en bra säsong. Man gör helt klart också en händelserik säsong.

 

Tranås AIF:

Om V/R var ojämna så var det ingenting i jämförelse med Tranås. Under hela säsongen har det varit fullt glapp i svängdörrarna. Jag vet inte hur många gånger det varit upp- och ner med den där pannkakan och betyget hade utan problem kunnat bli en stjärna. Men tar man sig till PO3 så får man en stjärna bara för den sakens skull. Man kommer alltså undan med godkänt. För jag hade aldrig speciellt höga förväntningar på TAIF denna säsong. Högljutt blev det till en början för att jag satte dem en bit ner i höstserien. Men i takt med att motgångarna kom så tystnade detta. Laget hade dessutom ett par ordentliga kriser under säsongen. I höstas väljer flera spelare att lämna. Efter det avslutar man serien ganska vettigt. I Allettan klappar man ihop ordentligt. Det är tack vare en stark spurt som man till slut tar sig över PO-strecket. Men efter tio omgångar såg det faktiskt ut som om de skulle missa men trots all jojo så blir det ändå godkänt.

 

Kallinge/Ronneby IF:

KRIF gör en godkänd säsong. Efter en hel del spelartapp och en minskad spelarbudget så får man mätta magen efter säcken. Det märktes i år. För KRIF var ett lag som åkte runt och tog sina poäng men man kom aldrig in i något större vinstflyt. Man mellanmjölkar sig igenom två serier och avslutar säsongen med att bli Vimmerbys första offer. Finns egentligen inte så mycket att säga  än att man kommer undan med godkänt – varken mer eller mindre.

 

Nybro Vikings IF:

Det enda som räddar Vikings från ett fiaskobetyg är deras fina höst. För när det verkligen började gälla så gick det åt helvete. En femteplats i Allettan och respass mot Hudik är långt ifrån godkänt. Inför säsongen så flaggade jag för att Vikings kunde bli årets flopp. Floppen kom bara senare än jag trodde. Har studerat Vikings insats mot både Nyköping och Hudik och det är två saker som jag kommer fram till. Den första saken är avsaknaden av jävlar anamma hos spelarna. Speciellt mot Hudik så såg det otroligt lojt ut. När man dessutom väljer att ta en onödig utvisning i offensiv zon i en förlängning så visar det att truppen inte var helt i balans. Den andra saken som slog mig var att Robin Johansson var Robin Johansson. I matcherna mot Nyköping och Hudik så hittar jag sex mål han borde tagit. Han gör bra matcher mot dessa lagen men när det som mest behövdes en målvakt på huvudet så hamnar han inte där. Precis som vi såg i Troja. Precis det jag flaggat för hela säsongen. Med detta sagt så kan inte betyget bli mer än underkänt. Utan seriesegern i höstas hade man dessutom delat katastrofbetyg med Tyringe. Speciellt med tanke på att man hade en av ettans dyraste trupper som man inte fick kapaciteten ur.

 

IF Troja/Ljungby:

Troja kommer undan med godkänt. Enbart för att man är kvar i PO3. Med respass mot Boden hade man fått lika fint betyg som Vikings. För Troja har varit alldeles för ojämna under säsongen. Fram till halva Allettan byggde man på samma spelidé som förra året och som gav mager utdelning redan då. Sista halvan och i PO har man kört med en betydligt mer styrande stil och fått lite bättre stabilitet. Men fortfarande så kommer lite onödiga förluster in i programmet. Med tanke på vilket material Troja har så ska man kunna vinna matcher på ren spets emellanåt. Med tanke på materialet så ska man kunna göra tämligen mediokra insatser och fortfarande ta med tre pinnar. Men den stabiliteten saknas och därmed har också resultaten uteblivit. I PO har man avyttrat motståndet väl. Borta mot V/R stänger man matchen i 56 minuter innan tre puckar ramlar förbi. Det säger något om Trojas kapacitet. Man är ett av få lag som är så bra att man själva kan bestämma hur matchen ska genomföras. Trots detta så har man i för många matcher lyckats hitta vägar ut att förlora. Stabiliteten är inte där än. Godkänt men inte mer.

 

Mariestad BoIS HC:

BoIS har levererat hela säsongen. BoIS var kvar i racet mot KS. BoIS har gjort en bra säsong. BoIS har gjort säsongens bästa värvning i Lukas Söderlund. Ja, det mesta har gått bra för Mariestad detta året och man har helt enkelt gjort en stabil säsong. En säsong utan dippar eller skandaler. Det som gör BoIS till just BoIS är att man är ett riktigt bra lag. Man har visat att man är ett lag för övre halvan och man levererar där efter. Som ni märker så har jag bara superlativ att skriva om laget efter denna säsong. Man håller ihop det riktigt bra och belöningen är där efter. BoIS är ett lag som i år hade haft en vettig chans till avancemang.

 

Huddinge IK:

Högmod är en av de sju dödssynderna. Att inte kartlägga sin motståndare är en annan. HIK kommer ur denna säsong med betyget godkänt efter att man säkrat andraplatsen i Allettan Södra. För det började inte bra och det slutade inte bra. Man inleder hösten med en parad i förluster. Sen tar man sig samman och vinner sådär 13-14 matcher på raken. I Allettan går det lite mer kräftgång men det slutar ändå ganska bra. Det stora misstaget kom när man valde Vimmerby i PO2. Ett val man bittert fick ångra. HIK hade kunnat välja vilket annat lag som helst och tagit sig till PO3 men när man tog VHC viftade jag ivrigt med varningsflaggen. Man åker också ut i två raka matcher mot pånyttfödda VHC som älskar att äta hockeydivor till frukost. För Huddinge hade ett lag för avancemang. I sina stunder var man riktigt bra men samtidigt så faller man i vissa matcher för att det inte är så kul att jobba defensivt. Något VHC poängterade å det starkaste.

 

Halmstad Hammers HC:

Hammers hade en spelarbudget byggd på en teoretisk kalkyl baserad på antalet insamlade pantburkar. Med dessa magra kronor värvar man ihop ett lag som fick sin bild tryckt på en slagpåse. Det var så det såg ut. Men tränare Fredrik Johansson ville annorlunda. Denna slagpåsestämplade och fula ankunge skulle visa sig bli årets svan. Man inleder hösten galant men får en svacka i mitten. Hammers klarar dock Allettan till slut. Det är nu det tog fart på allvar. Ännu en gång satt vi alla och googlade slagpåse medans Hammers vann poäng. Vinster som så bekant till slut räckte till en Hockeyettanfinal mot Väsby. Efter att ha fått lite emot sig på hemmaplan så ger man Väsby två bataljer till innan man är tillbakaskickade till PO2. Här var bränslet slut. Tranås är bödeln som krossar laget femte stjärna och som skickar truppen på semester. Men Hammers gör en alldeles fantastisk säsong och de hade fått fem om de tagit sig till KS. Nu blev det inte så. Verkligheten kom till slut ikapp. Men resan dit var riktigt rolig att följa även för oss som inte har Hammers som sitt lag.

 

Detta var min bedömning över lagens insatser i år.

Utstickande positivt är BoIS, Vimmerby och Hammers. Tre lag som faktiskt levererade vad man förväntade eller mer. Två av dessa dömer jag inte ut som osannolika till avancemang om kvalserien genomförts. Vilka två lag det handlar om går ju att räkna ut.

Utstickande negativt är Tyringe, Troja, Nybro och Kalmar. Kalmar kör sig själva rakt in i en tegelvägg – både sportsligt och ekonomiskt. Fiasko kan man faktiskt kalla det. Troja och Nybro lever inte upp till förväntningarna i Allettan. De borde kunnat göra det betydligt bättre. Troja var kvar och vi ska inte helt utesluta att även Troja hade haft en vettig chans till avancemang om man tagit sig till KS. Tyringe klappade ihop totalt efter en alldeles fantastiskt usel inledning på säsongen. En inledning som sedan mentalt förföljde dem resten av säsongen.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

 

 

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!