Grums resa mot Hockeyettan!

Efter 10 år i Division 2 där man varit ett ständigt topplag, fanns både turen och kompetensen våren -17 att ta klivet upp till den efterlängtade HockeyEttan. Detta genom att komma på en mycket god andraplats i den västra kvalserien.

I bruksorten snackades det hockey på gatan igen. Ja, här snackas egentligen alltid hockey. Men nu handlade det mer om Grums IK! Vilka chanser skulle laget ha ett steg upp i systemet, vad skulle kalaset kosta osv. Överlag var det positiva tongångar. Och förhoppningarna var goda i takt med förlängningar och nyförvärv. Spelarna det pratades mest om var nyförvärven Johan Erkgärds och Gabriel Johansson från grannklubben Forshaga IF. Och förlängningen av evigt unge (40 år) Henrik Höglund på forward sidan. På backsidan såg Jesper Appel -ny från Skövde intressant ut. Även den viktiga förlängningen av den eminente målvakten Daniel Hansen pratades det med varmhjärtad ton.

Naturligtvis pratades det runt övriga spelare också, men dessa nämnda var ett återkommande ämne på byn och Märtas café. Det var inget snack om att ”det var bättre förr”. Även om de riktigt stora framgångarna var en bit bak i historien. Här nedan kommer ett inlägg från Grums IK hemsida:

”Säsongen 1958-59 blev Grums hittills mest framgångsrika. Efter en bra säsong så lyckades man ta sig till slutspel som andraplacerade lag i Allsvenskan södra efter Djurgårdens IF. Från den norra serien kom Leksands IF och Gävle IK. Efter två segrar i slutspelet, en mot Gävle och en mot Leksand, så slutade Grums IK på tredje plats och tog Värmlands första SM-medalj”

Ett fantastiskt resultat för Grums IK. Nästan svårt att tänka att denna lilla ort varit så framgångsrik. Totalt spelade Grums IK hela 11 säsonger i sveriges högsta division!

Våren -17 blev mer historia skriven, då Jättestensskolan tog Skol SM-guld, med samtliga spelare tillhörande Grums IK!

Den 20 September 2017 kl. 19:00 var det dags för nedsläpp i hemmapremiären mot IFK Arboga. Förväntningarna var stora då Grums IK vann borta premiären mot Enköping SK efter overtime. Grums gjorde inte hemmasupportrarna besvikna. Efter en helgjuten insats vann man med fina 3-0 inför 421 personer i Billerudhallen. Målskyttarna var, Gabriel Johansson, Axel Lundqvist och målkungen Henrik Höglund. En perfekt start för nykomlingarna.

Hösten fortsatte sen på ett mycket positivt sätt. Grums IK pressade både Skövde och Mariestad på bortaplan, och tog poäng mot Lindlöven, även det borta. Grums IK var länge med och dansade kring strecket till Allettan. Sen kom dippen. Orken och det mentala tröt. Laget fick bara med sig 1p på de sista 6 matcherna och slutade på 9:onde plats i tabellen med 23 inspelade poäng. Ändå en storstilad insats totalt sett.

Som supporter var det naturligtvis en fröjd att få se Västerås, Borlänge och derby mot Forshaga etc besöka hallen, i stället för Viking och Kil mm (inget ont om de föreningarna). Klassen på hockeyn blir ganska stor skillnad i HockeyEttan.

I vårserien gjorde laget återigen en fin resa och slutade på en 4:e plats. De var aldrig riktigt nära att hamna i ett negativt kval. Vilket säkerligen var föreningens mål att slippa denna första säsong.

Individuellt gjorde backen Jesper Appel ett starkt intryck och levererade 4+15=19p och ett i övrigt mycket bra spel. Jesper blev under säsongen värvad till Västerås och fick vara med och spela upp laget till Allsvenskan!

Den interna skytteligan toppades av mycket goda Henrik Mesfeldt på 14+14=28p före Henrik Höglund 14+6=20p

Målvakterna gjorde även de ett fantastiskt arbete mellan stolparna. Daniel Hansen som efter jul avslutade sin karriär och övergå helt som målvaktstränare, bl,a för juniorerna i Färjestad, hade en räddningsprocent på fina 92,3. Ersättaren Viktor Scherriebble hade 91,9 och Martin Svedberg 90,4%

Nu ska ny historia skrivas…

Dela inlägg:

Tony Lövgren

Ny skribent här på sidan. Älskar hockey och älskar att skriva. Är med här för att kunna utveckla mitt skrivande och förhoppningsvis ge läsarna något de kan läsa. Skriver i första hand om Värmlandslagen. Finns något intresant föreningarna vill ha ut så kontakta mig gärna på tony.lovgren@div1hockey.com Mvh Tony

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!