Statistik: Vilken serie är bäst?

När man skriver att en serie är bättre än den andra så är det bara att luta sig tillbaka och invänta första motreaktionen.

Samma sak hände igår. Jag påstod att västra serien är sämre än södra och responsen lät inte vänta på sig. Därför tänkte jag nu statistiskt visa på hur lagen från respektive serie presterat de senaste 10 åren. Vilken serie får fram flest lag till kvalserien till hockeyallsvenskan? Exklusive lagen från HA.

Det är inte helt rättvisande att göra en sådan här sammanställning då vissa lag hamnar i olika serier beroende på vilka lag som åker ur HA eller går upp. Två exempel på detta är Tranås och Västerås. Två lag som ligger i det geografiska gränslandet och därmed hamnar i lite olika serier beroende på utfallet i kvalserien. Andra exempel är är Västervik och Vimmerby som hamnade i västra serien 14-15 på grund av att söderettan var full.

Därav blir det inte helt rättvisande men det ger ändå en stark indikation på åt vilket håll det lutar.

Först ut blir en sammanställning av från vilken grundserie respektive lag kommer som tar sig till Kvalserien.

Antal lag som tagit sig till Kvalserien från respektive serie de sista 10 säsongerna:

 • Södra: 15 lag
 • Östra: 12 lag
 • Norra: 9 lag
 • Västra: 4 lag

Procentuellt ser det ut som följer:

 1. Södra – 37,5%,
 2. Östra – 30%,
 3. Norra – 22,5%
 4. Västra – 10%

Det som gör detta lite missvisande är att två av de fyra lagen från västra ettan är Västervik och Västerås. Två lag som hamnade i den serien, det året, för att andra serier redan var fulla. Västra var så att säga inte deras naturliga hemvist. Annars är det bara Borlänge som de senaste tio åren faktiskt spelat i kvalserien.

För östra gäller att lag som Vita Hästen cirkulerat lite upp och ner i serierna. Dock är det Huddinge som nästan uteslutande tagit platserna i kvalserien i år efter år.

I södra serien återkommer Troja, Tingsryd, KRIF och Kristianstad med jämna mellanrum.

 

Hur har det då sett ut i poängsnitt i respektive Allettanserie sedan säsongen 14-15? Anledningen att jag inte går längre tillbaka är att innan dess spelades tre allettanserier – södra, mellan och norra.

Sen säsongen 14-15 har det sett ut på följande vis.

Säsongen 14-15 (S+V och Ö+N):

Allettan södra:

 • S-lagen = 1,84p/match
 • V-lagen = 1,16p/match

Allettan Norra

 • N-lagen = 1,84p/match
 • Ö-lagen = 1,16p/match

Säsongen 15-16 (S+Ö och V+N):

Allettan södra:

 • S-lagen = 1,55p/match
 • Ö-lagen = 1,45p/match

Allettan Norra

 • N-lagen = 1,46p/match
 • V-lagen = 1,54p/match

Säsongen 16-17 (S+V och Ö+N):

Allettan södra:

 • S-lagen = 1,89p/match
 • V-lagen = 1,11p/match

Allettan Norra

 • N-lagen = 1,36p/match
 • Ö-lagen = 1,64p/match

Säsongen 17-18 (S+Ö och V+N):

Allettan södra:

 • S-lagen = 1,73p/match
 • Ö-lagen = 1,27p/match

Allettan Norra

 • N-lagen = 1,43p/match
 • V-lagen = 1,57p/match

 

Det innebär följande poängsnitt för lagen sett över fyra säsonger med fördelningen hälften/hälften vilka serier som slogs ihop:

 1. S – Lag = 1,75p/match
 2. N – Lag = 1,52p/match
 3. Ö – Lag = 1,38p/match
 4. V – Lag = 1,35p/match

 

Vad kan man dra för slutsatster av det här?

Söderlagen får ett högre poängsnitt när de slås ihop med västra serien. Man har allstå legat mellan 1,84-1,89p i snitt mot dessa lag – jämfört med 1,73 och 1,55p/match när man spelat mot östra lagen.

Österlagen har inte samma tydliga tendens mer än att de i tre av fyra år får ett sämre snitt än de lagen de slås ihop med.

Norrlagens utdelning sticker ut mest för att de fick en sån fin säsong 14-15. Annars presterar de generellt ganska likvärdigt vare sig de slås ihop med västra eller östra.

Västerlagens poängsnitt varierar kraftigt. När de slås ihop med norra serien så presterar de bra. Men när de hamnar ihop med söderlagen så blir det genast tuffare. Man tappar ner till 1,16p/match. Vilket bara kan tolkas som att lagen från söderettan är för svåra.

 

Man kan också dra den slutsatsen att söderlagen de senaste fyra åren alltid legat över 1,5p/match i snitt – oavsett motstånd. Vilket starkt påvisar trenden att söderettan är den bästa serien. Ser man till antalet lag till kvalserien och poängsnittet de presterar under säsong så är söderlagen stora vinnare. Det enda argumentet man kan använda mot det är att jag bara jämfört de sista fyra säsongerna. Mer rättvis bild hade getts av tio säsonger eller fler men det blir svårare att jämföra då serieindelningen såg annorlunda ut före 14-15.

Trenden är dock tydlig.

Söderettan är Hockeyettans bästa serie. Resterande tre serier är betydligt jämnare även om jag personligen skulle hålla Norra som aningen bättre än Östra. Västra ser jag som den kvalitétsmässigt sämsta serien.

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Synpunkter – Åsikter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!