Topp 5 – Historiska profiler i Söderettan

Det har blivit några år man följt Hockeyettan och Allsvenskan nu. Det är knappt så man längre minns alla olika versioner på serieupplägg eller play-off då dessa förändrats flertalet gånger under åren. Från 90-talet med två allsvenskan som sen superallsvenskan till det permanenta införandet av HA och som mest sju division 1-serier.

Ja, få sporter har väl förändrat sitt seriesystem så mycket som ishockeyn har gjort och det verkar har blivit en sport i sporten att supportrar och spelare ska få nya förutsättningar vart fjärde år. Allt för att sporten ska utvecklas som det heter. Som bekant är nu också det tjugosjuttonde seriesystemet under utredning för att ta plats inom de kommande säsongerna.

Oavsett vad man kallat serien genom åren så tänkte jag lista upp de största profilerna jag minns under åren. Profiler som på ett eller annat sätt spelat på ungefär ettannivå och oavsett vad serien kallades just det året.På första plats:

Larry Pilut – Tingsryds AIF

Som Trojasupporter så vet man vad Larry gick för. När allt kändes under kontroll så kom hans fantastiska poängsinne till sin rätta. Ledde Troja med uddamålet så visste man att Larry skulle vara på banan matchens sista två minuter. Man visste också att han kommer stå där i tekningscirkeln och lägga smörpassar in mot trojakassen och oftast lyckades detta. Denna känsla var inte bara knuten till rivalmötet mellan IFTL och TAIF utan Larrys exceptionella egenskaper sänkte också många andra lag.

Ser man vad han presterade under sin karriär i ettan/allsvenskan så hittar man 552 matcher i den grönvita tröjan – på ettannivå. På dessa matcherna producerades makalösa 666p fördelat på 245 mål och 421 assist.

Ja, vi är många som minns Pilut som en riktigt festförstörare.

På andra plats:

Bröderna Elvenes – Rögle BK

Bröderna Stefan, Roger och Tord var en gång i tiden Rögle BK. Vad sägs om totalt 1191 matcher i den grönvita dräkten där de producerade 1031 poäng ihop. Utan tvekan den mest framgångsrika brödratrio inom svensk hockey i modern tid – i alla fall vad jag kan komma på.

För vi snackar inte om några dussinbröder här. Samtliga har spelat med Rögle i tre divisioner. Redan där är de unika på sitt vis. Att de sedan också har levererat i alla tre divisionerna gör dem till odödliga i den skånska klubben.

Det finns några brödrapar som levererat i liknande omfattning. Bland annat så är bröderna Gretzky de mest poänggörande bröderna i historien. De skrapade ihop 2860 poäng i NHL. Wayne stod för 2857 av dessa. Bröderna Elvenes fick ihop 36% av detta.

Vi ska inte förta insatsen som dessa tre bröderna gjort för Rögle. Som gammal trojasupporter så minns man deras kapacitet. De var som sagt inga dussinlirare utan kunde avgöra möten på egen hand.

På tredje plats:

Leo Gudas – IF Troja Ljungby

Egentligen borde inte 59 matcher räcka för att komma med på denna lista. Men är man trojasupporter och var med på 90-talet så har man inte glömt Leo Gudas. Man kan också fråga Mike Helber – då i Linköping – för han har inte heller glömt Leo Gudas. Man kan nog fråga de flesta som spelade mot Troja på den tiden och de minns den stenhårde tjecken som inte bara var en klassback utan också kunde proppa folk som få.

För egentligen så är det nog inte hans spel som han är ihågkommen för i första hand utan för hela Gudaskonceptet med stentuffa tacklingar och hans fagra hockeyfrilla.

Sett i den aspekten så är det få spelare som satt en sådant avtryck på endast två säsonger.

På fjärde plats:

Torsten Yngvesson – Mariestad BOIS, Bofors IK, Växjö Lakers

När Torsten äntrade isen kunde man absolut inte se att det var en spelare som alltid gjorde skillnad. Kortvuxen och späd så tänkte man att han kommer bli en liten munsbit för motståndarbackarna. Men Torsten hade en riktig skill i sin skridskoåkning. När proppen skulle utdelas på honom var han oftast redan borta – men inte mer borta än att en smörmacka hade levererats till någon medspelare.

För trots sin relativa litenhet så fanns det en stor spelare i denna lilla lirare. Det var en spelare som under 17 (577 matcher) säsonger levererade 502 poäng till sitt lag. En mycket respektabel siffra. Ja, det finns en hel del spelare i ettan/gamla allsvenskan som ligger på detta snitt men det som gör Torsten unik är att han levererade på alla nivåer. Det är det inte fullt så många som gjort genom åren.

På femte plats:

Jens Svensson – Nybro Vikings, Mörrums GOIS, IF Troja/Ljungby

Jens Svensson var en sån där spelare som verkligen kunde krypa under skinnet på motståndarna. Tror inte det fanns någon han inte kunde reta upp tills säkerhetsventilen exploderade. När det inträffade backade han aldrig undan.

Det som där emot gör Jens unik är att han är inte bara är en irriterande spelartyp utan också en formidabel poänggörare. Att vara både retsticka och producera poäng är en egenskap som inte många hockeyspelare besitter.

Eller vad sägs om 612 matcher i sex olika lag, 557 poäng fördelat på 172 mål och 385 assist och alldeles fantastiska 849 utvisningsminuter. Finns ingen i ettan/allsvenskan som är i närheten av detta resultat. Det gör att man klättrar in på denna topp-fem på ren unikhet.

Bubblare:

Morgan Grans – Troja
Jonny Ågren – Nybro
Jimmie Svensson – Kalmar
Steve Saviano – Växjö Lakers
Med flera…

Det är inte lätt att välja ut spelare. Jag har garanterat missat ett antal som borde kunna vara med och risken finns väl att någon kommer upplysa mig i frågan. Oavsett så finns det väldigt många profiler från 1990 och fram till 2015. Svårigheten ligger i att avgränsa sig.

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Synpunkter – Åsikter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.comDela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!