Tycker Till: Dags att såga Allettan SödraDet är ganska kul att skriva såna här halvsäsongssummeringar. Det man vet kommer hända är att vissa supportergrupper kommer få hernia inguinalis snabbare än en norrman hinner säga smöretrussel efter en medioker fjortondeplats.

I en sågning ingår tre komponenter. För att bli sågad så vägs resultaten mot klubbens målsättning (25%), klubbens resurser (50%) och fansen kaxighet (25%). Om resultaten inte går i linje med klubbens ambition och resursförmåga så ökar antalet sågblad. Om sedan klubben dessutom har icke-ödmjuka supportrar som vägrar inse att laget inte är så bra som de tror – ja, då får man en bonussåg.

För att öka läsförståelsen i Halmstad så kommer jag gå från botten till toppen.

 

10.)  Tranås AIF    –    

TAIF har åkt på en massiv baksmälla. Efter fjolårssäsongen – när det mesta ramlade på plats de sista 15 matcherna – så har man nu sprungit med näsan först in i en betongvägg. Man vaknade upp och gick in i denna säsongen med högt uppställda förväntningar. Ja, förväntningar som var på den nivån att de av många sågs som en utmanare till avancemang. Jag har aldrig hållt TAIF på den nivån. Nu har man dessutom utvecklat full fyllefrossa genom att ha parkerat sig sist efter halva serien. En sistaplats som inte är annat än en pinsamt dålig prestation. När man dessutom har förlorat samtliga fyra matcher på hemmaplan så blir situationen på snudd till ursäktskrävande. Därför blir det full såg på TAIF just nu. Laget har potential att landa topp sex men just nu visar man inget av det.

 

9.)  Skövde IK    –   

Skövde har man egentligen inga större förväntningar på. Därför blir det bara en såg även om man huserar näst sist. För ska man skala av fasaden och tänka möjligheter så tillhör Skövde ett av de lag som inte har resurser att utmana om en placering speciellt mycket högre upp än så här. Visst har man tagit sina poäng men man räcker samtidigt inte riktigt till när det börjar bli hett och tätt. Det är ingen slump att man nu också dragit på sig fyra raka förluster. När det blir tightare och tuffare så räcker man inte riktigt till. Inget ont i det utan SIK får jobba vidare och försöka utveckla den truppen man har. Man är liksom seriens lilla paket med lättmjölk. En lite lagom utspädd produkt som finns där mest för att det är kul med utbud, men ingen bryr sig egentligen.

 

8.)   Grums IK    –   

Förra året så leddes Grums av den lilla halvdampande attitydprinsen Lukas Söderlund. Sen drog han till Växjö och numera BoIS. Efter Lukas trodde man att Grums skulle hamna i nåt vaccum och faktiskt falla tillbaka lite. Man har gjort tvärt om. Faktiskt så är man bättre i år än tidigare. Just nu besitter man sista platsen till play-off genom en tvåpoängsmarginal ner till Skövde – vilket har satt dem i förarsätet. För ska vi vara lite nyktra så tror jag inte att Grums kan sikta så mycket högre än så. Man är lite tunn i spetsen men samtidigt så har man fått brännjärn på målvakternas skinkor. Både Svedberg och Bågenvik har gjort det fantastiskt bra, vilket är en tung anledning till att man fortfarande är med och därmed skall man icke sågas.

 

7.)   Mariestad BoIS    –   

Det blir två sågar för Skövdes sympatiska tvilling BoIS. Visst ligger man sjua vilket kanske inte matchar ambitionsnivån men samtidigt så är det ju så jämnt i tabellen att en formtopp på två matcher kan skicka laget från sjunde till andra plats om resterande resultat går vägen. Det som talar emot BoIS just nu är att man inte har någon klar formtrend. Man åker runt och tappar poäng lite här och där vilket förklarar tabellplaceringen. Man är lite som en flock kanadagäss. Man hoppar runt på olika platser och ställer till ett jäkla liv med sin ”grishockey” men man får inte ut så mycket av det. De kommande två matcherna kommer vara det som bestämmer om BoIS kan blicka uppåt eller helt enkelt acceptera en tuff resa genom play-off. Det blir två sågar med flaggning för ett snabbt tillägg på ytterligare en.

 

6.)   Visby/Roma HK    –   

Det blir bara en såg. Jag tycker Visby levererar som förväntat. Man är inget stjärngäng utan snarare ett glatt gäng. Som om Frodo och Sam istället skulle valt att åka på finlandskryssning med schlagertema. V/R kör lite samma koncept. Man har sin spelstil vilket oftast leder till ruffliga och buffliga matcher. Ibland får man sin konkurrerande friare att ta ett glas för mycket och förlora duellen om den galanta damen. Ibland lyckas man inte. När V/R lyckas få motståndarna ur balans så kommer poängen. Hittills har det inbringat fjorton pinnar och en sjätteplats. Helt in linje med lagets kapacitet.

 

5.)   Huddinge    –   

Nu kommer förmodligen den lilla röda kissemisseskaran till supportergrupp får akut hernia inguinalis. Men det går inte att såga årets Huddinge. Jag höll dem kring plats fem och jag står kvar vid det. Många höll Huddinge högre. Men det är en sak att åka runt i gamla slitna hockeyhallar runt Stockholm och där möta lag som är till hälften inte ens speldugliga i ettan. Det är en annan sak att möta resursstarka lag från övriga serier. Därför blir det svårt att såga Huddinge. För jag tror nämligen att de inte är bättre än så här. Det blir bara en såg för klubben har ambitioner och resurser för att ligga i gränslandet kring ettan och HA men man håller samtidigt en ganska låg profil om det. Bonussågen får man för supporterskarans härliga konto på Twitter. Vi behöver fler supportergrupper som Red Tigers. Red Tigers vågar ha attityd och tål ironi, utan att för den delen bli oförskämda. Sånt måste gillas.

 

4.)    Nybro Vikings IF    –   

Tre härliga sågar delas ut till Vikings. Man inledde serien högst tveksamt men har fått upp ångan på slutet. Dock är tre vinster, tre oavgjorda och tre förluster faktiskt inte godkänt för ett lag med Nybros kaliber. Man får inte en fjärde såg då man fortfarande är med om topplaceringarna men samtidigt så har man inte spelat ner sig till två sågar heller. Just nu känns Nybro som att man försöker sparka en äggkartong framför sig. Det är en underhållande aktivitet men man vet aldrig vilken riktning det där äggpaketet kommer ta. Vikings är i samma läge. Allt pekar på framåt uppåt men samtidigt har de inte visat upp det där sista övertygande som gör att äggkartongen bara har en klar bestämd färdväg. Därför blir det tre fin-fina sågar.

 

3.)  Kallinge/Ronneby IF    –   

Det mest svårsågade laget av dem alla. KRIF inledde Allettan på absolut bästa sätt. Man vinner fyra raka matcher och ser ut att ta kommandot i serien. Sedan slår man full back i maskin och havererar på Långholmen som den JAS-flottilj man är. Därmed är riktningen i nuläget lika klar som dimman i Lützen. Samtidigt så kan man inte såga KRIF för de har ändå spelat sig till en tredjeplats utifrån lite sämre förutsättningar detta året. Men vi kan väl uttrycka det som så att efter fyra omgångar hade KRIF bara EN och väldigt svag såg. Efter omgång fem till nio så har man fyra sågar. Snittet ur detta får bli två med flaggning för att formen just nu tyder på fler sågar att komma.

 

2.)   IF Troja/Ljungby    –   

Tre fina sågblad har Troja förtjänat. Dels för att man inte lyckats få tillräckligt bra utdelning i linje med spelarmaterial och dels för att man har supportrar som fortfarande inte släppt kränktheten efter att föreningen tillrättavisat dem för tre år sedan. Troja inledde serien under all förmåga. Med endast sex poäng på fem matcher så låg man på fem starka sågblad. I omgång sex införde man ett nytt spelsätt och sedan dess har man gått från klarhet till klarhet. Tre vinster samt en pinne borta mot Huddinge gör att Troja gått från att vara en gammal halt märr till en ståtlig fullblodsarab vars enda hobby är avel. För varje vinst Troja nu kommer ta framåt så försvinner en halv såg och däråt pekar trenden. Man är tillsammans med Hammers och Grums det formstarkaste laget just nu och det finns inga lågtryck på den småländska himlen som påvisar några orosmoln.

 

1.)   Halmstad HF    –   

Halmstad är som John McClane. McClane är den ständigt döende snuten i Die Hard som man tror gång efter gång har sin sista timme kommen. Men varje gång återuppstår han och ställer till nya problem för sina antagonister. Halmstad är också som Dum&Dummare. Halmstad har ett sånt bristande förstånd att man inte förstår att man ska vara ett strykgäng. Om man då avlar ihop Die Hard och Dum&Dummare så har man det perfekta hockeylaget i Halmstad. Jag har alltid försökt räkna ut Hammers. Jag har sett dem som ett totalt bottenlag. Jag har ansett att de bara har tur. Jag har tyckt att de bara har stolpe in. Jag har haft massivt fel. Leder man Allettan efter halva serien är det ingen slump. Leder man Allettan så är det för att man är ett bra hockeylag – och inget annat. Därför blir det ingen såg till Hammers. Det blir ett grönt ljus. För det som laget faktiskt presterat i år borde leda till försäljningsförbud för alla typer av skärande verktyg i Halmstad. En lokal ordningsstadga borde också tas fram som förbjuder frånvaro från Hammers hemmamatcher. Visst börjar publiken återvända till ishallen men med tanke på den framgång man nu har så förtjänar man mer folk på läktaren. Det är bara att gratulera Hammers till denna fantastiska prestation.Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!