Tycker Till om Hockeyettan SödraDet har blivit dags att summera Hockeyettan Södra. Jag gjorde en kvalificerad gissning i Juni om hur det skulle sluta och var väl inte helt ute och cykla men kanske ändå skulle valt ett bättre märke på cykeln. I grova drag prickar jag in slutställningen ganska bra men också som vanligt så finns där lag som inte kan spela efter mitt facit. Det som är glädjande är att jag var den den som prickade in serien bäst jämfört med andra. Totalt hade jag 24 placeringar fel medans andra tippare hade fel på mer än 30. Med andra ord – vill ni veta hur ert lag kommer sluta – lita på Mr Troy.

Så här trodde jag i Juni och hur verkligheten sen blev.

 

 

 

 

Vi börjar från botten:

= Överträffar alla förväntningar

= En positiv överraskning

= Som förväntat

= Finns att jobba på

= SKÄMS

Tyringe SoSS:

Jag flaggade för att Tyringe skulle kunna bli årets överraskning. Efter rapporter från en insiderkälla så kändes det positivt inför denna säsongen. Tyringe har tagit ett nytag och jobbar nu långsiktigt för att på sikt kunna utmana om Allettan. I år gick allt dock i diket. Eller inte ens i diket. Man körde rakt in i betongväggen och det tog halva serien att få ihop något som ens kan likna ett lag igen. För under de tio första omgångarna var man hur usla som helst. Man gjorde knappt mål framåt och släppte in så mycket bakåt att ett nordatlantiskt lågtryck avundsjukt sneglade då det inte kunde släppa lika mycket. Senare halvan av säsongen så fick man bättre ordning på torpet och mildrade förfallet en aning. Inte för att man direkt började vinna matcher men man slutade förlora med sex – åtta mål. Betyget blir ändå skämsnivå.

 

Hanhals IF:

Jag hade inga större förväntningar på HIF. De fick skina och lysa förra säsongen men mer än så blir det inte för resurssvaga Hanhals. Man kan få ihop det bra enstaka säsonger men inte över tid. I år gick de till och med lite sämre än vad man hoppades på. Man tar bara två fullpoängare och det är faktiskt på snudd till att man förtjänar skämsbetyg. Det som räddar upp säsongen är ändå att man tar sex matcher till förlängning. För övrigt finns det inte mycket mer glädjande i Hanhals insats än vad man hittar i Tyringes. Ska man inte bli inblandad i strecket kring negativt kval så får man helt enkelt rycka upp sig i fortsättningsserien.

 

Borås HC:

När jag tippade BHC som hopplöst sist så såg det också ut som ett lag som skulle komma hopplöst sist. Dock fick man in lite spets under den sena Sillysäsongen och det var det som blev skillnaden. Man tar tiondeplatsen efter att ha uppträtt ganska stabilt under säsongen och faktiskt tagit en och annan skalp. Sen har man också lyckats hitta vägar att förlora matcher man absolut borde vunnit. En förklaring till detta är att man har en för tunn trupp för Hockeyettan. Med tunn menar jag spelare som gör skillnad på allvar. Man har egentligen bara en kvartett som levererat hyggligt och det är för dåligt om man har högre ambitioner. Men hur som helst så gör BHC en bra debuthöst. En prestation man absolut inte ska förringa.

 

HC Dalen:

Vi ska faktiskt kunna kräva lite mer av Dalen. I år har de inte levererat i Hockeyettan Södra. Mest på grund av att de gamla ”trotjänarna” inte riktigt kommit upp i tidigare nivå. Visst fick Dalen göra lite av en nystart i år men det känns ändå som att materialet har mer att ge än en niondeplats. Sen ska vi ha klart för oss att södra serien kanske är den bästa på ett decennium vilket ger ett lag som Dalen färre ”enkla” poäng. Skulle inte bli förvånad om vi ändå kommer få se ett litet lyft till fortsättningsserien.

 

Vimmerby HC:

Trots förutsättningarna så tror jag inte VHC är helt nöjda med sin placering. Man kommer inte alls upp i det tighta VHC som man var förra säsongen. Men med ett skapligt spelartapp, turbulens i tränarfrågan och en del skador på nyckelspelare så blir det som ett paket lättmjölk med kort datum. Något som står där och som inte glädjer någon. Därmed tror jag att också VHC kommer få en lite ljusare vårserie och ska kunna slå sig in i play-off när det vankas mars. För rent generellt kan de bättre än såhär.

 

Mörrums GOIS:

Södra Sveriges största enmansshow utspelar sig i Mörrum. Inget annat lag är lika beroende av en spelare som GoIS. Marcus Paulsson missade sex matcher på grund av skada. GoIS förlorade fem av dessa sex matcher när Paulsson inte var med. Vänder man på steken så kan man säga att Mörrum bara förlorade fyra matcher när han spelade. I tillägg med lite andra skador som blev det för jobbigt för ett annars ganska stabilt Mörrum. Det är faktiskt inte utan man kanske hade varit med och utmanat om Allettan om man haft lite mer tur på skadefronten. För Mörrum gjorde det ändå ganska bra denna höst. Kan man bygga vidare på detta så kommer man helt klart vara ett lag att räkna med nästa höst.

 

Kalmar HC:

Kalmars insats är under all kritik. Man ska inte ta fram skämskudden utan man ska krypa ner i skämssäcken. Att man med detta lag klarar att missa Allettan är i sig den största meriten i hela söderserien. Även om man gått lite risigt så borde man inte slutat sexa. Det finns för mycket kvalité i detta lag som nästan på egen hand skulle fixat Allettan även om tränaren varit både blind, döv och onykter samt trott att det var curling. Därför ska vi inte på något sätt försöka täcka den fula grisens ansikte med en massa smink. Man ska inte lägga smink på KHC:s insats. Man ska bara luta sig tillbaka och konstatera att det varit alldeles för dåligt – till Viking Supports stora glädje. Nu får man ta sin läckande popcornsäck och ta sig samman till fortsättningsserien där man är skyldig fansen att med lätthet spela sig till Play-off. Misslyckas man även med detta så borde man be kungahuset om hjälp för att formulera en riksursäkt som ska läsas upp vid nästa års klockringning på Skansen.

 

Halmstad Hammers:

Må den utan synd kasta första sten. Jag tillhör syndarna. Jag såg inte mycket glädje i årets Hammers. Ingen annan gjorde det heller. Men som det sedan blev. Alla gick och väntade på det förmodade raset. Ett ras som brukar komma mellan omgång fem och tio någonstans. Sen trodde nog de flesta att Hammers skulle få det tufft runt omgång femton när serielunket är som värst. Sen trodde de flesta – även jag – att de inte skulle orka hela vägen fram. Sällan har så många haft så fel. Hammers gör sin största sportsliga framgång på många år. De enda som ska ta åt sig av denna ära är tränare och spelare som gjort ett makalöst jobb. Hoppas ni sitter ner i julhelgen och lägger kalixrom på julskinkan. Det har ni förtjänat.

 

Tranås AIF:

TAIF blandade och gav en del. Man hade turbulens i laget vilket gjorde att några spelare stack eller slutade med hockeyn. Efter det fick man igång spelet bättre och lyckades till slut landa en fjärdeplats. Inte så mycket att säga om det egentligen. Det ligger helt klart i linje med lagets kapacitet. Många trodde mer på Tranås, efter förra säsongen, men jag kunde inte riktigt se den komma, och helt i linje med mina tankar så klarade man Allettanplatsen utan några större problem men man var inte heller med i den direkta toppstriden heller. Tre röda stjärnor är därför vad TAIF får. Man gjorde sitt jobb – varken mer eller mindre.

 

Kallinge/Ronneby IF:

KRIF får en halvstjärna över godkänt. Man gör trots allt en ganska bra höst sett trots sämre potens i år. Å andra sidan är KRIF ett lag och en organisation som bjuder in till att prestera stabilt år efter år. Man har en solid grund som ger utdelning i många matcher. Ser man till uppdelningen på inspelade poäng så lirar KRIF ihop 23 poäng på de första elva omgångarna och 22 poäng på de avslutande elva. Med andra ord är man lika spännande som en polsk gatsten i betong. Den gör sitt jobb och fyller ett syfte men den överraskar inte på något vis. Det gjorde inte KRIF heller – varken positivt eller negativt. Man flöt helt enkelt med.

 

IF Troja/Ljungby:

Godkänt får även Troja. Man uppträder stabilt i sådär femton omgångar och sedan är man klara för Allettan. Det som sätter lite smolk i bägaren – och som faktiskt gör att det ryker en halv stjärna är lagets avslutning. Man spelar bara in fem poäng på de sista fem omgångarna. Det är för dåligt. Vissa av förlusterna var dessutom nästan lite pinsamt oengagerat i uppträdandet. Visst är det svårt att motivera sig att slutfölja en serie som i sig är meningslös men lite lagkänsla hade inte skadat. Men i de första sjutton omgångarna övertygar man i många matcher. Troja, tillsammans med Nybro, är det lag som tar flest poäng mot toppkonkurrenterna i serien och det tyder på tyngd. En tyngd som de kommer ta med sig in i Allettan – där de kommer vara favoriter ihop med just Nybro.

 

Nybro Vikings IF:

Vikings gör sitt jobb genom hela serien. I somras låg min gissning att det skulle vara Troja, KHC och Nybro som skulle göra upp om serisegern. Det blev Nybro. Bara att gratulera. Nybro gör annars som Troja och är hur stabila som helst till det att man är klara för Allettan. Sedan går man också in i något som kan liknas vid halvkoma. Den stora skillnaden är att Vikings inte sover lika hårt som Troja de sista omgångarna och tar åtta poäng mot Trojas fem. Därmed spelar man hem serien och därmed har man gjort sitt jobb. Nu återstår att komma fulladdade till Allettan och på nytt göra upp om seriesegern med Troja.

 

Där har ni min sammanfattning och syn på säsongen. De två lag som verkligen sticker ut är Hammers och Kalmar. Hammers för att de faktiskt genomför något som ingen trodde på. Ett litet lokalt förankrat Miracle on Ice längs med västkusten. Kalmar sticker ut för att

 

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Synpunkter – Åsikter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!