Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Visby/Roma HK

Troja tar hem alla tre poängen i detta Staffan Ling-jippo där det slutade med de taskiga handbollssiffrorna i hemmalagets favör. En klockren femetta med andra ord.

För övrigt lär denna matchen endast bli ihågkommen för den stezolidbuffé som verkade serveras innan matchstart. Två lag kommer in på banan och ser ganska förvirrade ut – toppat med halvdåligt självförtroende.

Visby/Roma verkade av någon oförklarlig anledning fått jetlag under båtturen. Troja toppade detta med att spela på ett sånt sätt att den enda rimliga förklaringen till alla felpass var en medicincocktail endast värdig Thomas Quick på Säter.

För så illa var det. Stora delar av matchen avverkades med två lag som inte kunde bestämma sig för om de skulle vara oinspirerade eller ursäkta sig med dåligt självförtroende.

 

Första Perioden:

Båda lagen inledde lika nervöst och tillintetsägande. Det var mer förmågan att formbottna i samma match än tur att det inte blev några mål i inledningen. Eller förresten – mål kunde inte inträffa för då krävs det att en passning faktiskt sitter på bladet.

Under – i princip – hela perioden så gick inte puckarna rätt. De försök som gjordes slutade med att trissan alltid hamnade på fel ställe. Allt ifrån mellan benen, på skridskor eller hoppandes över någons klubba. Ett säkert tecken på att inget av lagen påvisade energi och självförtroende.

Efter knappa sex minuter fick Troja sitt första powerplay. Ett powerplay som man omedelbart berörde publiken med, genom att bli utbuade. Så risigt var det. Först efter en minut och fyrtio sekunder kom man in i offensiv zon och kunde ställa upp.

Jag skrev tidigare att det laget som gör första målet ikväll också kommer ta hem matchen. Brukar vara så när två formbottnade lag möts. Det var precis vad som hände.

Efter 09.37 gör Hampus Andréen 1-0 för Troja. Ett mål som var starten på att lämna botten av självförtroendet. För någon energi eller jävlar anamma gav det inte. Inte till Visby/Roma heller.

Båda lagen ägnade nämligen första perioden åt att utvärdera sina lugnande medicincocktails. Detta till förmån för att göra det publiken kom dit för att se – nämligen hockey.

De enda spelaren som utmärkte sig på något sätt i första perioden var Trojas Lucas Venuto samt Visby/Romas, Zane Jones. Resten av deltagarna satt och studerade FASS för att hitta motmedel mot yrseln.

Skott: 9-11

 

Andra Perioden:

Den som nu hoppades på att andra perioden skulle lyfta spelet hoppades fel. Det började lika illa. Inget ordnat spel mer än något enstaka försök att själv driva pucken upp i banan. Ett logiskt resultat av att pucken denna kväll betedde sig som en ål intrasslad i en tvålfabrik.

Efter 26.10 så kommer då det förlösande målet som ger Troja 2-0. Carl-Johan Sjögren sprätter in trissan efter fint förarbete av Mikael Roslund. Ett mål som varken var rättvist eller förutsägbart. Dock ett mål som var oerhört viktigt för Troja och som skulle sätta tonen för resten av matchen.

Troja han knappt komma ur avtändningen innan Visby reducerat efter 27.10. Einar Engström håller sig påpassligt framme och styr in Martin Lindbergs skott. En styrning som Anton Svensson i trojamålet inte kunde göra något åt. Ett mål som också var rättvist sett till den slumrande tillställningen.

Det som hände vid 2-0 var att Troja tog över taktpinnen och började likna sitt forna jag. Trots Visbys reducering så steppade inte laget upp och nyttjade den psykologiska effekten man kunde fått. Istället fortsatte Troja att bygga upp sin trygghet i spelet samt spela sig ur situationer på ett enklare sätt.

Man började helt enkelt ta över matchen mer och mer.

Efter 35 minuters spel så släcker Oscar Öhman allt hopp för Visby. På en fin assist av Mattias Åkesson gör han 3-1 för Troja och ger tillbaka det härliga lugnet i laget som endast en karta stezolid kan göra. För efter det målet kom Visby aldrig tillbaka.

Dock ska vi inte glömma att andra perioden – mer eller mindre – var lika illa spelad som första. Med den skillnaden att båda målvakterna nu faktiskt gjorde några bra ingrepp samt att Trojas Eric Henriksson började åka skridskor på allvar. Nämnvärd för Visby/Roma är Cristian Olsson som vid flertalet tillfällen var nära att reta ångtrycket ur Trojaspelarna. Att Mikael Roslund kunde hålla humöret efter Cristians psykningar är för mig en gåta.

Skott: 11-8

 

Tredje Perioden:

Troja kommer in i perioden med ett självförtroende som var under läkning. Man lämnade den andra perioden med ett momentum som man förvaltade in i tredje. Ett momentum som Visby aldrig var nära av att ha.

Mattias Åkesson dubbelpunkterar därmed matchen när han sätter 4-1 efter 45.26. Ett mål som var resultatet av just ovanstående momentum då Troja tillförskansade sig större och större pondus.

Efter detta handlade det mest om att få tiden att gå. Tiden gick också till 55.41 då Troja drog på sig matchens första boxplay. Timeout för Visby och ut med målvakten för att försöka få till en reducering. Det slutade som det oftast gör. Hampus Andréen missar att slå icing och istället går pucken i mål. Femettan var fullbordad efter 58.03.

Visby var ett slaget lag. Som man varit sen matchminut trettio, ungefär.

Skott: 12-8

Totalt: 30-25

 

Sammanfattning:

Det som bärgade tre poäng till hemmalaget ikväll var inte laginsatsen utan att Troja har fler individuellt skickliga spelare än Visby. För det var individuella prestationer som till slut avgjorde. Lagspelet ute på isen var nämligen under isen i hela matchen.

Det var två lag med tydlig stressfraktur på självförtroendet som kom till spel. Troja fick gipsskena på sin fraktur. Visby fick sin lilla stresspricka att utvecklas till en fullfraktur likt den Henrik Larsson en gång i tiden drog på sig.

För något vettigt besked var svårt att se hos de båda lagen. Förhoppningsvis kan Troja förvalta denna lilla boost till fredagsmatchen och ta nya poäng. Dock känns inte detta alls lika tvärsäkert som man skulle vilja.

Visby underpresterade hela matchen. Man får helt enkelt försöka bota den vågrelaterade jetlaggen genom att hoppas på ny vågriktning hem på färjan till Sveriges trevligaste ö.

Betyg:

Visby/Roma HK

⇑⇑⇑

⇑⇑

⇑            Cristian Olsson, Zane Jones

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑

⇑⇑

⇑             Lucas Venuto, Eric Henriksson, Anton Svensson

 

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!