Årets transferbomb har detonerat.

Tre Kronor fick smaka på den beskaste av mediciner. De finska lejonen gav tre kronor för köttet och vips fick 22 skickliga hockeyspelare semester. Ett utfall som egentligen inte var förvånande då motivation slår klass. Med en avgående svensk förbundskapten så åkte också ett gäng spelare runt och visste att deras prestation inte kommer vara något värd till nästa år, då det står en ny ledare med en annan spelstil där. Alla kommer vara tillbaka på ruta ett och får kämpa om sin plats. Däremot håller jag inte med om att turneringen var ett jättefiasko som vissa vill ha det till. Det var ingen bra insats av Tre Kronor men fiasko är att åka ut mot Vitryssland – inte mot Finland. Fiasko är att spela 1-1 mot Norge, inte att åka på stordäng mot Ryssland. Man måste sätta lite perspektiv på vad som är fiasko och dålig insats.

Finland, som var lika hopplöst uträknade som Oskarshamn kommer vara i årets SHL, håller på att göra något riktigt stort. Man kommer långt på hårt arbete och hög motivation och en tro på att göra underverk. Därför vill jag se att Finland tar guldet, så de får den där lilla folkliga glädjen ett par dagar som Finland behöver. Dessutom med ett lag som gör att det kommer kallas miraklet i Bratislava. Kör hårt.

Det som hänt i den ännu mer högkvalitativa södra hockeyettan under veckan följer här under. Detta har hänt 19-25:e maj:

 

Borås HC:

BHC har förlängt med Linus Karlsson som gjorde 19p (8+11) föregående säsong. Ja, man fortsätter kort och gott att bara fylla truppen med tvåanspelare.

 

Halmstad Hammers:

Målvakten Anton Malmborg förlänger. Med 89,9% fick Anton allt större förtroende under säsongen och var lagets förstemålvakt i kvalserien för att hålla sig kvar i ettan.

Erik Åhlén väljer också att stanna. En vettig förlängning, för ett Hammers utan ambitioner, då Erik mestadels huserade i andrafemman förra året. Med 15p gjorda så finns nog förhoppningen att det ska bli lite mer i år.

 

Hanhals IF:

Hanhals hjälper till att åderlåta det degraderade Helsingborg. Backen Gustav Jäderberg hämtas in från just den klubben, efter en hel match för laget. Dess för innan tillhörde Gustav det betydligt bättre Kristianstad och hann dessutom med en sväng i KHC. Nu fortsätter alltså resan på västkusten och Gustav får ses som en vettig back för Hanhals att få in i laget.

HC Dalen:

I stillsamma HC Dalen har det äntligen hänt något. Forwarden Linus Tjulander hämtas in från Nyköping. I Linus får man en stabil ettanspelare men inte mer än så. Om inte Linus tar ett större steg i hockeykarriären, än det Neil Armstrong tog, så är detta ett breddförvärv som långt ifrån matchar Dalens spelartapp denna våren. För om HHC blivit åderlåtna så har just Dalen blivit av med hela blodomloppet.

IF Troja/Ljungby:

Troja sträcker näsan i vädret och snor Hanhals toppspelare Mattias Elfström. Med 35p (13+22) stod Mattias för en betydande del av förra årets poängproduktion i succélaget från Kungsbacka. Kort och gott är det så att man får en spelare som står och balanserar mellan att få chansen i HA eller att förbli ett toppspelare i ettan. Mattias valde ettan och det är vi glada för i Ljungby.

Kallinge/Ronneby IF:

Lugnet har åter igen infunnit sig i Kallinge. Inga nya förvärv här inte. Dags att börja rycka fram rockärmsässen nu om laget ska vara med i toppen nästa år.

Kalmar HC:

Om det tobianska entouraget kan man varje vecka skriva en faktaroman. När man tänker att det snart måste vara färdigvärvat så kommer KHC med en ny lastbil popcorn och vi står där med vidöppen mun och bara låter oss drunkna i leveransen.

Ny pjäs in, för att förstärka defensiven, blir backen med ettans ovanligaste namn. Kan bara finnas en person i hela Sverige med det namnet. Tröjtryckaren måste gråta med detta förvärv även om inte tårarna är lika stora som när Alexander Lindqvist Hansen skriver på. Hur som helst så hämtar KHC in Libelin Bäckström Valiant från Skövde. En defensiv pjäs kort och gott. Libelin är ingen poängspruta men däremot så är det en spelare som gärna tar egna timouter på 2 minuter lite då och då. Med andra ord så har man i Libelin fått in en back med lite attityd.

I KHC är man också ett fan av Mona Sahlin. Nej, hon har inte skrivit på för klubben och ska definitivt inte jobba med deras ekonomi och kontrakt. Däremot så finns den gemensamma nämnaren i Toblerone. För just i en tobleroneliga så har man hittat Kristjan Cepon, som ansluter från slovenska HK Olimpija Ljubljana. Det 100kg tunga granitblocket fullkomligt öste in poäng från sin backplats – 31p (11+20) – och detta i en liga (AlpsHL) som håller hög ettanklass eller svag HA-klass. Utöver detta så har Kristjan fått representera slovenska landslaget, vilket bevisar hans kvalitét. Nu är det förvisso så att en landslagsplats i Slovenien är lika meriterande som att ha varit assisterande materialare i Jonstorps b-lag, men ändå.

Frågan är om inte Kristjan är årets förvärv i södra hockeyettan. Sett till meriter så är han och Marcus Paulsson i GOIS de tyngsta pjäserna in såhär långt. Jag håller dessutom Kristjan ett snäpp högre då han har framtiden för sig. Oavsett så var detta spiken i kistan som fick KHC att gå från ett toppkandidat till att vara seriefavoriter.

Bra jobbat Kalmar.

 

Mörrums GOIS:

I Mörrum har nu sömnpillren tagit slut. Äntligen börjar det röra på sig. Man har helt sonika förlängt med superviktige backen Dave Lindarv. Med fantastiska 40p (11+29) så är Dave lagets viktigaste back och således den viktigaste förlängningen.

Man förlänger även med målvakten Sebastian Eriksson och forwarden Jesper Hultberg. Jesper gör nu sin andra seniorsäsong och bör ta ett steg framåt om GOIS ska leva upp till ambitionen att utmana om HA.

Från Nyköping hämtar man in John Moberg. En habil ettanspelare som levererar sina 10-15 mål per säsong. Ett bra förvärv även om det kanske inte är den där yttersta spetsen.

Filip Brahm plockas in från tvåans Jonstorp. Backen får ses som en breddning av truppen och inget annat. Gissningvis finns chansen att Filip kommer hamna som sjundeback. Meriterna är nämligen inte tyngre än spel i division två och det brukar vara svårt att ta plats i ettan då.

Nästa Filiph till rakning är Filiph Laine, som ansluter från Kongsvinger. Bättre klass på denna värvningen då han faktiskt levererat i norska andraligan. Dock ska vi ha klart för oss att norska andraligan är i nivå som en halv tobleroneliga. Vi kan kalla den för snickersliga. Fortfarande av choklad men en betydligt billigare variant av den kvalité som toblerone håller. Hur som helst så gjorde Filiph 33p (13+20) föregående säsong, och har han blivit ett snäpp bättre sen sejouren i SK Lejon så kommer han hjälpa Mörrum ett steg framåt i år.

Nästa spelare som ansluter från Nyköping är Alexander Molldén. En spelare i nivå med Filiph. En spelare som etablerat sig i ettan men som inte kommer ta plats i förstakedjan om man säger så. Uddlös bredd med andra ord men också möjligheten till utblomning när han hamnar i en bättre omgivning.

 

Nybro Vikings IF:

I Real Lill-Troja Nybro har det varit lugnt på slutet. Antingen så sitter man och hyperventilerar – i en papperspåse – över lillestorebrors värvningar i staden 3 mil österut, eller så har man helt enkelt inte fått några napp på slutet. Men stilla står det i alla fall. Men något säger mig att detta i högsta grad är övergående.

 

Tyringe SoSS:

Hela Sveriges lilla plantskola ligger lågt. Men det är vi också vana vid. Det är nästan så man unnar TSoSS en stor påse pengar så man får se vad de kan göra med lite deg på kontot.

 

Vimmerby HC:

Åter igen så går det snabbt att avverka VHC. Lika stängt här som det är i nöjesparken. Man börjar nästan bli orolig.

 

Tranås AIF:

Tranås hämtar in Tobias Sjökvist från Borlänge. Den andra spelaren som TAIF hämtar från dalaklubben. En spelare som uppfyller alla kriterier för att klassas som breddvärvning. Tobias huserade runt i Borlänges 3-4:e kedja under säsongen och måste därmed lyfta sig en nivå för att bli något annat än just mer bredd in i TAIF. Å andra sidan ska vi ha i åtanke att just TAIF lyckades få ett gäng breddspelare att just leverera förra året så vi ska inte underskatta detta förvärv.

Utöver detta har man förlängt med backtrion Hannes Rydin Irebro, Fredrik Lindström och Jesper Alasaari. Hannes och Jesper är trupputfyllnad medans Fredrik måste ses som en riktigt bra förlängning. Troligtvis en av lagets viktigaste faktiskt.

 

Därmed är veckans genomgång klar. Solklar vinnare i detta är åter igen KHC som landar ett riktigt raketnyförvärv. Kanske hela hockeyettans bästa för säsongen sett till ambitioner och omgivning. Marcus Paulsson till GOIS i all ära men det känns som att han kommer bli lite ensam i kompetens för att kunna utföra mirakel. Kristjan kommer däremot att gå in och lyfta KHC från en redan högt luftburen position.

Veckans andra transferbomb – eller om vi ska kalla den kinapuff – är Mattias Elfström till Troja. En spelare som redan levererar och som troligtvis kommer ta nästa steg i bättre omgivning.

Men sen ska vi inte glömma att i sedvanlig anda kommer några spelare totalfloppa medans andra tar steget. Därmed kan man inte räkna ut eller räkna in saker och ting.

Det ser vi just i de finska lejonen. Alla hade räknat ut Finland och nu ska de spela final. En final de tagit sig till på ett ytterst välförtjänt sätt då de inte haft – eller spelat sig till – en enkel resa fram dit. Man har trots allt skalperat både Sverige och Ryssland. Två lag som man förlorar 8/10 kvartsfinaler mot, i normalfallet.

Frågan är då vilket årets lejonlag kommer bli i söderettan. Förra året var det nog delad poäng mellan Hanhals och Vimmerby. Båda dessa lagen kommer nog få det tuffare i år. Dalen har tappat för mycket kvalité för att på allvar utmana. Tranås har redan ett bra lag även om det inte stinker spets om dem. Kan det därmed vara Nybro som blir årets lejon? Inte omöjligt då konkurrenterna värvat sämre samtidigt som Troja och KHC lider av ganska stor spelaromsättning. Något av dessa lagen kan bli årets växelkassa a la tre kronor. Ett lag som på pappret ser intressant bra ut men där det finns en reell flopprisk.

Nu är det dags att gå ut och sola i regnet samt att gå och rösta. Ha en underbar söndag.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Synpunkter – Idéer – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!