Betygsättning på trupperna: Norra serien

Skribenterna på Div1hockey har tagit sig an att betygsätta varje trupp – just nu. Kom ihåg att klubbarna kommit olika långt i sina lagbyggen, så ta inte inläggen på allt för stort allvar. Detta är våran syn och våra betyg på trupperna i nuläget. Först ut är Norra serien. Vid vår sida har vi hjälp av spelare som spelat mot lagen flertalet gånger.

Bodens HF

Målvakter: +++
Backar: ++++
Forwards: ++++

Kommentar: Om Bodens mål är att ta nästa kliv nästa år så är vi lite förvånade över lagbygget, då vi inte känner att det är bättre än förra säsongens ännu. På målvaktssidan har man tagit in Endre från Segeltorp istället för Carl-David Almqvist som speciellt avslutade säsongen bra, men har tidigare inte visat någon högre nivå i Hockeyettan. Hans målvaktskollega är klar men inte presenterad, men dessvärre gör han inte skäl nog till att höja helhetsbetyget just nu med tanke på hans ganska dåliga säsong han har i ryggen som vi måste ta hänsyn till. Värvningen av meriterade backen Savilahti Nagander väger tyngst av samtliga nyförvärv och förlängningen av Wargh väger såklart tyngst åt det hållet. Backsidan känns lovande. Framåt har man ett par spelare som sticker ut, men även en hel del utfyllnadsspelare. Behöver få in ett par producerande spelare med jävlar anamma då det var tydligt att forwardssidan inte riktigt räckte till i kvalserien i våras.

Kalix HC

Målvakter: +++
Backar: +++
Forwards: ++

Kommentar: Kalix gör sällan alltför stora väsen av sig, och vi hade velat se lite mer nytt blod i truppen. Känns det inte lite som att Kalix har ungefär samma trupp år ut och år in med någon enstaka spelare som lämnar och kommer in? Vi vill se lite mer wow-spelare. Backen Johan Pettersson är kvar i truppen och bara han är ju värd 5+ egentligen. Men forwardssidan.. Vart är alla rejäla poängspelare? Vi saknar poängspelarna som gör rejält med poäng. Tappet av Felix Olsson väger blytungt. Faktum är att de bara har en enda spelare framåt som gjorde över 20 poäng i Hockeyettan förra säsongen.

Kiruna AIF

Målvakter: ++
Backar: ++
Forwards: +++

Kommentar: Lyckades bra under sin första säsong i Hockeyettan, och har i det stora hela en okej trupp. Eriksson är ny i målet och lär få stå fler matcher nästa säsong (13 st 18/19), och har en ny mvkollega i Ekholm Rosén som hade en bra siffra i Division 2 förra året men som inte riktigt testats i Hockeyettan tidigare. Kemi och Rosdahl visade ifjol att de kan leverera poäng från backsidan även i Hockeyettan. Har fått behålla ett gäng poängspelare och där gillar vi framförallt Hansson Geidon (40 poäng på 28 matcher) som borde haft intresse från andra klubbar. Vi saknar dock spelare som Jakobsson och Mikko i truppen, vad händer där? Laget i sig känns relativt jämnbra med det de ställde upp med ifjol, men för att ta ännu ett steg hade det kanske behövt lite mer nytt och mer tyngd på backsidan.Kiruna IF

Målvakter: ++
Backar: ++
Forwards: ++

Kommentar: Talangfulla Eriksson är kvar i målet, och har kvalitéer att lyckas ta nästa steg kommande säsong. Har även en ny mvkollega i Otter som spelat senaste säsongen i USA och redaktionen ska väl vara ärlig med att vi inte har stenkoll på de lägre ligorna där borta. Backsidan består endast av fyra backar och även forwardssidan känns ganska svag. Källström är kvar och har kvaliteér att göra fler poäng och de är även i behov av att Mäki Kero och Thyni gärna tar ytterligare ett kliv framåt i höst. Värvningen av kanadensaren Paskaruk från Division 2-laget Åmål (64 poäng) känns ruggigt intressant.

Piteå HC

Målvakter: +++
Backar: ++
Forwards: ++

Kommentar: Piteås sportchef hävdar att de har hela Hockeyettans bästa målvaktspar. Vi håller inte helt med. Vännström är duktig, men aningen för ojämn och har inte tagit några kliv framåt de senaste säsongerna. Invärvade Vestermark kan bli succé om allt faller på plats och vi ska erkänna att vi har HÖGA förväntningar och krav på honom i och med hans SAIK-sejour. Han har dock aldrig tidigare spelat i ett topplag och det är stor skillnad att spela i ett bottenlag med 40+ skott per match mot sig och ett topplag där matcherna ser helt annorlunda ut och kan i många fall vara svårare. Mvsidan har absolut kvalitéer till att kunna bli riktigt bra, men med det vi sett av de båda och med lite feedback om betyget av spelare i serien så känner vi att de har en potential till en fyra, kanske t o m en femma om allt går väl – men hittills har vi inte sett den klassen hos någon av dom. Annars är både back- och forwardssidan svår att säga särskilt mycket om då det inte finns alltför många spelare i dessa två kategorier. Vi gillar att Mäkitalo har kommit tillbaka, men man har en del tunga tapp som är kännbara. Betygen på back- och forwardssidan kommer garanterat höjas när truppen är spikad, men just nu får Piteå ingen att skaka av rädsla.

SK Lejon

Målvakter: ++
Backar: +
Forwards: +

Kommentar: Är förmodligen den förväntande jumbon av många, tillsammans med ett annat lag. Har bara en målvakt klar i Wikström som fått snålt med speltid. Klubben hade förmodligen hoppats på att Vestermark skulle stanna eller att Sehlstedt skulle vända hem, men de gick miste om båda. Väldigt oklart vem de ska lyckas värva nu, för en bra målvakt det kommer behövas. De har endast tre backar klara men betydligt fler forwards. Dessvärre är det väldigt snålt med poänggörare i laget och det verkar som att Gabrielsson och Törnqvist kommer vara tvungna att göra många mål i vinter om det här ska gå vägen.

Tegs SK

Målvakter: +++
Backar: ++
Forwards: +++

Kommentar: Målvaktsparet kommande säsong består av Stenmark och Andersson, ett okej målvaktspar med potential. Även fast Andersson inte spelade ifjol så visade han året innan att han kan han också. På backsidan skolades Wänström om till back och visade faktiskt upp ett riktigt bra spel och lagkaptenen Sehlstedt är kvar, men sedan behöver det komma in ett par starka backar till. Forwardssidan är faktiskt en intressant lagdel hos Teg med Edström, Tano mfl. Klubben siktar på allettaspel och det är väl inte helt omöjligt, men vi saknar De Där spelarna.

Vännäs HC

Målvakter: +++
Backar: +++
Forwards: ++

Kommentar: Vännäs har ett två helt nya målvakter. Edström från Borlänge är ingen dålig slips att ställa i kassen och kommer axla rollen som förstekeeper. Gjorde succé innan jul men sen blev det ganska tyst av någon oklar anledning. Har potential att vara en av Norras absolut bästa målvakter om han bara vill. Helheltsbetyget blir dock en trea då Andersson är väldigt oprövad och våra referenser bekräftar att Edström lär vara ohotad etta. Backsidan ser okej ut, varken bu eller bä. Forwardssidan däremot? Den skrämmer inte många målvakter i motståndarlaget. Alldeles för tunn i nuläget.

Örnsköldsvik HF

Målvakter: +
Backar: +++
Forwards: ++

Kommentar: Det är en jädra tur att lagkaptens Nilsson finns kvar på forwardssidan, för på poängfronten bland spelare ser det väldigt väldigt tunt ut. En snudd på en etta i betyg, men vi känner oss väldigt spända på vad Johansson kan hitta på som gjorde 156(!) poäng i Kanada förra säsongen. Målvaktssidan är dock lagets svagaste lagdel. Här är allting utbytt och det är flerårskontrakt skrivna med tre oprövade keeprar. Varför? Nej nej nej. Nej nej nej. Det finns inget som imponerar där. Lagets starkaste lagdel är backsidan som ändå är helt okej. Men vad händer med Örnsköldsvik? Känns det inte lite som att laget backar lite varje år i utvecklingen istället för att kliva framåt?

Östersunds IK

Målvakter: +++
Backar: ++
Forwards: +++ (och en halv och lite till)

Kommentar: Östersunds målvaktspar känns spännande på förhand och kan sluta med antingen succé eller en total flopp. Hjälm har återvänt och gjorde det bra i Kiruna ifjol, och vid hans sida finns Malungskeepern Christoffersson som har potential att växa. Backsidan känns i nuläget ovanligt svag, men det kanske kommer in ett gäng under sommaren som stärker upp betyget betydligt, men just nu känns den oerhört osäker. Forwardssidan ser däremot bättre ut. Tvillingarna Wernersson-Libäck vet vi alla vad de går för, och så även Bjuhr. Hade velat sätta ett högre betyg här, då de precis som Boden har ett gäng poängspelare men kanske även lite för många utfyllnadsspelare. Skillnaden är att Bodens utfyllnadsspelare känns bättre, och Östersund har så väldigt många juniorer som lyfts upp. Just på grund av graden på utfyllnadsspelare så känns del fel att sätta en fyra, samtidigt som det känns fel att sätta en trea då poängspelarna i laget är riktigt bra. Det skär sig i betygsättningen här.Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!