Domare Del 1 – Vem är bäst?I del 1 tänkte jag hålla mig till ren och skär statistik. Inga större egna tankar i kring vilka domare man skulle föredra utan rent objektiv framställning baserad på statistik. Jag blev faktiskt aningen överraskad över utfallet.

Jag har utgått ifrån de åtta mest frekvent förekommande domarna i Hockeyettan Södra samt de 11 avverkade omgångarna av Allettan Södra. För att komma med måste en domare ha dömt minst tio matcher i dessa två serierna. Annars skulle det statistiska urvalet bli lika trovärdigt som ett ryskt dopinglabb.

Det finns ett tjugotal matcher som är inräknad i total statistik men som jag inte redovisar efter domare. Framför allt gäller detta matcher med Huddinge och V/R HK som oftast får sina domare från östra serien. Underlaget skulle bli för klent och resultaten för missvisande för att kunna dra några större slutsatser. Det blir för stort projekt om dessa också ska kartläggas så jag har helt enkelt inte tagit in dem i kartläggningen.

 

Hur många matcher har respektive domare dömt?

Som vi ser så är Bergqvist och Karlsson de flitigaste. En sanning med modifikation. Eftersom jag utgått från södra ettan så blir det naturligt att Bergqvist och Karlsson dyker upp mer än exempelvis Hagman. Allt beror nämligen på vilken ort de utgår ifrån. Geografiskt passar Nybro, Ljungby, Mörrum, Kalmar etc. exempelvis Bergqvist bra som åker från Asarum.

Lindgren dyker ofta upp och dömer matcher för Halmstad, Hanhals och Borås.

Det kommer förmodligen också påverka domarens statistik att de oftare dömer vissa lag än andra. Lindgren som dömer mycket Hanhals och Borås kommer ju också naturligt då även döma många matcher där bortalaget vinner. Inget konstigt i sig.

Vilka domare som oftast dömer vilka lag återkommer jag med i del 2.

 


Hemma eller bortavinst?

Det har spelats 187 matcher i Hockeyettan Södra och Allettan Södra. Fördelningen totalt har varit att 41% av matcherna slutat med hemmavinst, 41% med bortavinst och 18% oavgjort efter ordinarie tid.

Gul stapel innebär hur många matcher som respektive domare gjort. Det är missvisande då det statistiska underlaget är lite för dåligt. Men vi kan redan nu se trender över hur domare levererar. Ju fler matcher man dömt – ju närmare den statistiska normalfördelningen borde man hamna. Det vill säga procentuellt fördelat 41-18-41 över hemma/borta-segrar och oavgjort.

Det vi ser är att Söderlund och Claesson är de som hamnar närmast normalutfallet. Det vi ser är också att Bergqvist och Svensson dömt otroligt många hemmasegrar medans Karlsson och Gustafsson är raka motsatsen.

Med andra ord skulle alla lag önska Svensson eller Bergqvist i sina hemmamatcher och Karlsson, Gustafsson eller Lindgren på bortaplan.

Glöm inte bort att statistiken blir missvisande med endast 75% av matcherna under en säsong. För att få det mer rättvist borde man jämföra över tre-fyra säsonger.

Men intressant att exempelsvis Svensson dömt 80% hemmasegrar i sina matcher.

 

Vilken domare är snabbast i armen?

Jag jämför här inte antalet utdelade minuter utan bara antalet utvisningar som respektive domare delat ut i snitt. Detta för att vikta bort fem- och tiominutare som skulle dra upp minutantalet ordentligt i vissa fall.

Rankat efter antal utvisningar per match ser det ut på följande vis:

Gustafsson och Söderlund har därmed de absolut mest fjäderspända högerarmarna. För att få lite mer substans i detta får man också kolla in vilka matcher de fått döma då de har ett mer bristfälligt underlag än resterande. Men visst borde inte skillnaden vara så stor sett över ett antal matcher. Samtidigt är det välkänt att vissa är mer petiga än andra. Något som de flesta också köper om petigheten bara är åt båda hållen.

 

Matcher som urartar?

En annan sak som i högsta grad är intressant är vilka domare som delar ut flest fem- och tiominutare. Dessa utvisningar brukar vara något som kommer när spelare blir frustrerade och drar på sig misconduct eller för den delen ett litet kramkalas som nu för tiden heter fighting.

Här finns en som sticker ut.

Som ni ser så leder Bergqvist denna ligan i överlägsen stil. En delförklaring är att hälften av dessa kom i premiärmatchen mellan Troja och Tranås då Bergqvist skickade halva kommunen till omklädningsrummet. Men även med dessa borträknade ligger han i topp. Återkommer i del 2 till varför jag tror det blir så.

 

Vi känner ju alla till det där om hemma- och bortadomare. Är det en verklighet eller myt? Normalt utfall borde vara att bortalagen får något mer utvisningar mot sig, då publiken påverkar domslut samt att hemmalag oftast spelar med lite mer energi än de gör på bortaplan. Med mer energi menar jag att lagen troligtvis har mer puckinnehav på hemmaplan än borta. Därmed borde statistiken ligga kring säg 55%-45% i antalet powerplay i favör till hemmalaget.

Hur ser det då ut bland de åtta? Vem räknar noggrannast kulpåsen så att inget lag får fler powerplay än det andra?

Här sticker Hagman ut som ”hemmadomare”. 57% av utvisningarna han tar drabbar bortalaget. Vi ska dock vara lite försiktiga med att tolka siffrorna då Hagman samtidigt är en av de som har minst dömda matcher i denna kartläggningen. Ser vi istället Svensson och Bergqvist – som dömt betydligt fler – så är det lite för nära 50/50 för att det ska vara logiskt. Här kan vi nog se trenden att dessa två mer aktivt dömer utvisning så ”det blir rättvist”. Tolka det som ni vill. Men så ser verkligheten ut och utvisningsstatistiken bekräftar än en gång att hemmalagen får lite mer powerplay än bortalagen – vilket logiskt sett borde vara normalt.

 

Detta var en sammanfattning över hur statistiken faktiskt ser ut. I del två, om det inte till och med blir en del 3, så kommer jag bryta ner detta och själv försöka mig på att dra slutsatser kring saker och ting. Framför allt försöka resonera i kring varför vissa domare anses som bättre eller sämre.

Hos spelare är detta enklare. En domare med bra kommunikation kommer upplevas som bättre just på grund av att spelarna vet vad som gäller. Publiken får ju inte denna feedback utan vi får helt enkelt gissa oss till varför ett beslut togs. Därmed har vi det perfekta receptet för att vi i publiken får våra bättre och sämre domare enligt våra egna tycke.

Frågan som jag ställde mig när jag påbörjade denna kartläggningen var just om det kan finnas ett samband mellan vilken domare som dömer och antal inspelade poäng. Denna nöt ska jag försöka knäcka i del två. Hur kan tilldelning av domare – över tid – ge olika förutsättningar för de olika lagen.

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

One thought on “Domare Del 1 – Vem är bäst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!