Domarkrönikan – Ur en domares perspektiv Del 1

Domarkrönikan är ett nytt spännande samarbete tillsammans med hockeydomaren Christian som är huvuddomare i Hockeyettan. I dessa krönikor kommer Christian att dela med sig av sina åsikter och tankar från en domares perspektiv!

 

 

Det är med glädje jag nu skriver min första krönika här på Div1hockey.com. Vem är då jag? Namnet är Christian och jag är domare i Hockeyettan sedan säsongen 09/10. Jag har samtliga säsonger dömt som huvuddomare. Jag dömer mest Hockeyettan Norra men gör med jämna mellanrum även matcher i andra Hockeyettanserier. Jag dömer även andra serier som J20 Superelit, SDHL och olika distriktsserier.

Jag tänkte här i min första text beröra hur försäsongen ser ut för oss domare. Försäsongen börjar, precis som för spelarna, så fort föregående säsong slutat. I början på maj fick vi besked hur trupperna till respektive Förbundsserie, Förbundsdomare A (SHL), Förbundsdomare B (Hockeyallsvenskan), Förbundsdomare C (Hockeyettan & J20 Superelit) samt Damdomare. I gruppen Förbundsdomare C, det vill säga de domare som i huvudsak dömer Hockeyettan är det kommande säsong 40 huvuddomare och 69 Linjemän. 8 huvuddomare och 15 linjemän är nya som ordinarie domare på förbundsnivå. Vi kan också glädjande konstatera att en huvuddomare och fyra linjemän som dömde Hockeyettan förra säsongen fått ta steget upp och blivit ordinarie i Hockeyallsvenskan.

Som spelarna tar vi domare ofta en liten paus någon vecka efter att sista matchen för säsongen dömts innan sommarträningen börjar. Ja, vi domare sommartränar också, precis som spelarna. På schemat står, liksom för spelarna, styrketräning, konditions men även regelträning. Både under säsongen och under sommaren pluggar vi regler.

Som många kanske redan vet har vi domare kurs varje år, i augusti, inför kommande säsong. I år kommer fokus vara på de nya reglerna eftersom att det är ett så kallat regelår. Det kommer en ny och uppdaterad regelbok för såväl internationell som svensk hockey. För er intresserade rekommenderar jag att läsa på swehockey.se eller hockeydomare.se, där kommer alla regelnyheter publiceras så småningom. På kursen diskuterar vi även bedömningar, tittar på filmklipp för att försöka uppnå att alla domare gör så lika bedömningar som möjligt och lär oss mer om andra aspekter av domarrollen som mentala aspekter, projektet isbrytaren eller kommunikation för att ta några exempel.

I samband med kursen har vi även olika fystester. Nytt för i år är att konditionstestet inte längre kommer vara ett löptest utan ett skridskotest i form av ett Dast-skridskotest. Enkelt beskrivet en form av idioten på is. Man ska åka från icinglinje till icinglinje 6 gånger, med hockeystopp vid linjen, vila 2 minuter och därefter upprepa det hela. Totalt 4 set á 6 intervaller med 2 minuters vila mellan seten. Även ett skridskotekniktest görs.Vi genomför även styrketester i olka former. Bl.a. armhävningar, situps och jämnfota längdhopp. Mer information om våra tester finns på hockeydomare.se.

Som ni nu förstår så ställs ganska höga fysiska krav på oss domare så sommaren är ingen tid för lathet som hockeydomare utan vi tränar mycket och hårt för att komma väl förberedda till kommande säsong. Förutom den fysiska träningen tränar vi som sagt även vår regelkunskap men mer om det kommer i senare inlägg.

Njut av den varma och sköna starten av sommaren och var trygga i att vi domare jobbar hårt för att vara förberedda för den kommande säsongen i Hockeyettan.

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!