Domarkrönikan – Ur en domares perspektiv Del 3

Så var då årets domarkurs genomförd. Under tre dagar samlades alla Hockeyettandomarna samt damdomarna i Gävle för att gå igenom regelnyheter men även fortbilda oss ur andra aspekter för att bli så bra domare som möjligt. I år hade vi bland annat en föreläsning av Max Bergander, värdegrundsansvarig i AIK Fotboll, om värdegrund och vikten av att tillåta alla vara sig själva för att se till att alla som vill kan känna att de vill vara en del av hockeyfamiljen. Vi hade även en föreläsning av Hockeyallsvenskan domaransvarige Tomas Thorsbrink som pratade om Game Management och vad som krävs för att ta steget till nästa nivå inom domarskrået.

Vi hade även en del teambuilding, där vi bland annat utsåg en nationell mästare i vår uppvärmningssport bolla gris. Kanske ännu viktigare utsåg vi även en nationell gris, dvs gruppens sämsta grisspelare. Vem det är stannar såklart inom domargruppen. Lite hemligheter måste vi få ha. Precis som i ett lag är det viktigt att vi domare har roligt tillsammans för att prestera bra. Vi behöver även lära känna varandra för att möjliggöra att vi kan vara ärliga och öppna med varandra. Precis som jag skrev i min förra krönika så jobbar vi mycket med feedback för att utvecklas och det kräver att vi litar på varandra.

Då det var ett så kallat regelår var det givetvis stort fokus på regelnyheterna. Vi har fått en ny och omarbetad regelbok. Den nya regelboken har förenklats genom att samla mycket som tidigare var egna regler under en gemensam regel för att underlätta. Många har säkert läst om några av regelnyheterna, spel 3-3 i overtime, 5 straffar vid straffslagsavgörande, att man i Förbundsserier nu måste ha sk fightstrap för att förhindra att tröjan är innanför byxorna, att tekaren inte ska bytas ut vid felaktig tekning om laget slagit icing och några regler till.

För mig var det förutom det att vi domare ska vara hårda på att spelarna ska ha tröjan utanför byxorna och tekningarna vid icing några andra mer eller mindre omtalade regelförändringar som jag kände att dessa är viktiga för framför allt spelare och ledare men även publik att känna till.

Den kanske största är att vi domare nu inte ska titta på om spelaren blir skadad eller inte (undantag High Stick) utan titta på vad den felande spelaren gjorde. Detta kommer innebära att om vi anser att förseelsen var relativt lindrig kan ett mindre straff utdelas även om motståndaren blir skadad men även att även om motståndaren inte blir skadad kan vi utdöma matchstraff om vi anser att förseelsen varit vårdslös eller våldsam.

En annan nyhet är att svensk hockey tar efter fotbollen och tydliggör att könsord och liknande inte är tillåtet på en ishockeyrink, oavsett om det är riktat mot en annan person eller skriks i frustration. Den spelare som använder den typen av ord kommer få Match Penalty, vilket innebär 5 minuters utvisning samt matchstraff för den matchen och rapport med automatiskt en men potentiellt flera matchers avstängning.

Även okvädesord mot domaren kommer bestraffas hårdare om de sker efter matchslutet där även förseelser som under match gett ett mindre straff efter matchsslut numera ger Game Miscounduct. Det kan man tycka är lite uddlöst eftersom matchen redan är slut men tillsammans med nyheten att tre Game Misconduct i samma serie ger en match avstängning gör det att det kan bli kostsamt att klaga på domaren även efter matchen.

Till alla som vill veta mer om alla nya regler så rekommenderar jag att besöka www.hockeydomare.se där man både kan läsa en sammanfattning av regelnyheterna men även ladda hem och läsa den nya regelboken. Jag rekommenderar alla spelare och ledare att läsa regelboken då jag är övertygad att man blir en bättre hockeyspelare om man kan reglerna ordentligt. Vill man lära sig mer så kan man kontakta den som är domaransvarig i sitt distrikt och varför inte bjuda in denne eller en domare att prata med spelare, ledare och kanske även föräldrar om domaren, domarens roll och reglerna. Varför inte lägga någon timme på detta i syfte att dra på sig färre boxplay under säsongen?

Nu längtar jag efter att få komma igång. Själv har jag första träningsmatchen till veckan och de ska bli härligt att få komma igång med den sport jag älskar, nämligen ishockey. För kom ihåg, utan domare blir det inga matcher. Behandla därför alla domare med respekt och ta framför allt hand om alla våra unga domare som, precis som unga spelare, är under utveckling och därför måste tillåtas göra fel. För vi tillåter väl våra unga spelare göra fel?

På återhörande

Christian

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!