Domarkrönikan – Ur en domares perspektiv Del 4

Drygt 10 omgångar har spelats i Hockeyettan och för oss domare börjar de nya reglerna och tolkningarna att falla på plats. Därför ställde jag frågan på Twitter vad ni ville jag skulle skriva om och jag fick två önskemål; om vi domare hade hatlag eller lag man absolut inte vill döma av olika skäl samt om det ingår en hoppa undan pucken kurs för oss domare. Sedan tänkte jag att jag måste ge min syns som domare på huvudtacklingar efter den senaste tidens diskussioner.

Jag tror inte någon domare har hatlag eller lag man ogillar speciellt. Dock så kan man givetvis vara frustrerad på enstaka spelare eller ledare om man det varit dålig stämning med just den personen på en match kort innan. Dock försöker man alltid lämna tidigare matcher bakom sig när det gäller spelare och ledares agerande. Däremot funderar i alla fall jag ofta på vad jag kan göra annorlunda för att minska spelares eller ledares frustration nästa gång.

Som domare försöker jag alltid bara se tröjfärger, dvs inte tänka på vilka lag som spelar. På denna nivå är det inte ovanligt att man dömer lag från samma stad som man bor då tillsättningen av domare delvis styrs av att klubbarna inte ska få för dyra resekostnader för oss domare. Men jag kan lova att inga domare på denna nivå är sk. “hemmadomare” utan vi dömer så rättvist vi bara kan. Jag tror inte ”hemmadomare” existerar på någon nivå. När jag var junior och dömde klubben jag själv var aktiv i så var det nästan tvärt om. Att jag dömde hårdare mot hemmalaget för att inte bli betraktad som ”hemmadomare”.

Däremot pratar vi domare om fokusspelare, d.v.s spelare som vi vet brukar spela på gränsen och vi behöver ha ett extra öga på. Som en Elitseriedomare sa för ett antal år sedan, det vore ju tjänstefel av oss att inte ha ett extra öga på en spelare vi vet ligger på gränsen och oftare än andra gör saker som är otillåtna enligt regelboken. Däremot ligger ribban på samma nivå för dessa spelare som för övriga spelare så de får inte lättare utvisning även om jag förstår att vissa kan uppfatta det så.

Mitt tips till alla spelare och ledare är att läsa regelboken ordentligt och varför inte bjuda in någon från domarorganisationen för att prata regler och bedömningar. Om ni kan reglerna blir ni bättre spelare och tränare, jag lovar. Om ni vet var gränserna går är det ju mycket lättare att hålla sig innanför dom. Jag är helt övertygad om att ni dessutom kommer få mycket bättre kontakt med oss domare om ni visar att ni kan reglerna när ni diskuterar med oss.

När det gäller hoppa undan pucken kurs så är det inget vi får lära oss på någon domarkurs utan det får man lära sig den hårda vägen. Dock pratar vi mycket om placeringar på banan för oss domare, dels när vi har domarcoacher och dels inom teamet under och efter matcher. För inte sällan är det en mindre bra placering som gör att vi får puckar på oss även om många spelare borde lärt sig vid det är laget att vid blålinjen intill sargen står det ofta en domare så ska man skjuta pucken där så måste man titta upp annars riskerar man att träffa någon av oss.

Den senaste tiden har debatten gällande hjärnskakningar blossat upp igen. Tyvärr har vi sett alldeles för många tacklingar mot huvudet hittills den här säsongen, det är vi alla överens om. Vad beror det då på? Jag har inget bättre svar än någon annan men min personliga åsikt är att klubbarna runt om i Sverige, på alla nivåer, måste börja prata på allvar med sina spelare och ledare om detta problem. För väldigt ofta beror dessa hjärnskakningar på onödiga tacklingar som antingen kunde utförts på ett bättre och mer regelrätt sätt eller till och med undvikits helt. För måste man tackla varje gång man får chansen? Den frågan tror jag många behöver ställa sig. Ibland kanske man måste tänka på motståndaren lite och välja att inte smälla på. Väljer man att tackla måste man anpassa sig efter motståndaren så att axeln tar mot motståndarens axel eller bröstkorg, håll ner händer och armbågar och sist men inte minst, driv inte uppåt i tacklingen genom att sträcka på benen utan driv tacklingen rakt igenom motståndaren i samma höjd hela vägen. Då minskar risken att man skadar motståndaren och man minskar risken att själv bli avstängd för en tackling som inte följer regelverket. För regelverket finns där just för att skydda spelarna mot skador.

Vi domare försöker vårt allra bästa att beivra de gånger tacklingar är felaktiga. Ibland går det otroligt fort och ser man händelsen i fel vinkel är det inte alltid helt enkelt att se om tacklingen tar i huvudet. Jag lovar er att vi gör vårt allra bästa och försöker göra korrekta bedömningar varje gång. Inte helt enkelt alla gånger men vi försöker och vi är tre på isen som hjälps åt i dessa lägen.

Avslutningsvis vill jag bara säga att tills nästa gång, njut av all den fantastiska hockey som spelas runt om på arenor i vårt avlånga land. Njut av att se spelare som en dag kanske kommer spela i SHL. KHL eller kanske till och med NHL. Till er spelare och ledare runt om i landet, oavsett nivå, säger jag; ta kontakt med domaransvarig i föreningen eller i distriktet och bjud in en domare till ett samtal. Ni kommer bättre spelare, ledare och lag av det. Tro mig.

Med vänliga hälsningar
Christian

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!