Förbundet har släppt nya regelboken: 12 nya regler

Idag släppte förbundet regelboken för nästa säsong och i den kan vi hitta flera nya ändringar:

Regel 1 – Banan
Det är numera tillåtet att ha reklam i mittcirkeln, även om mittlinjen döljs. 

Regel 2 – Målburar
Nya fästpluggar är framtagna. Det finns två varianter. En för ungdom och en för senior/junior. De gamla fästpluggarna får användas ett år till.

Kommentar: Bra! Vi har en del kända keeprar där ute som gärna pillar med skridskon på pluggen så den åker ut vid frilägen och vid andra tillfällen så de gynnas. Förhoppningsvis gör de nya pluggarna det svårare att få dessa ur läge.

Regel 12 – Övriga utrustningsregler
Det är inte längre utvisning för den som inte bär sitt halsskydd. Istället ska domaren rapportera händelsen i efterhand.

Kommentar: Varför ska det inte ge utvisning? Det är alltför många spelare som fuskar med denna ack så viktiga utrustning och det kommer inte direkt bli bättre nu genom att de vet att ingenting kommer hända under matchens gång. Näe, detta blir tummen ner från vår sida.

Regel 44 – Checking to the head
Checking to the head-regeln ändras på så sätt att den endast ska användas vid kroppstacklingar som träffar i huvudet. I övriga fall ska andra regler tillämpas t.ex. elbowing, cross-checking, high-sticking etc.

Regel 56 – Interference & Late hit
Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska ådömas utvisning för Late hit. 

Regel 71 – Leaving the bench
Lagstraff ska utdömas om ett lag låter en spelare lämna spelarbåset eller utvisningsbåset vid ett periodslut om det pågår ett bråk.

Kommentar: Rimligt.Regel 72 – Refusing to the play the puck
Ett lag som efter varning förhalar spelet genom att ta för långt burskydd, eller som utan att vara ansatta under press spelar in pucken i egen zon, ska ådömas ett lagstraff.

Kommentar: Detta är den mest omtalade regeln av alla på sociala medier. Detta är egentligen inte en helt ny regel, utan en förenkling och omskrivning av en tidigare regel som funnits. Vi förstår att det är förvirrande dock, för speciellt det sistnämnda låter ju bara helknasigt.

Regel 77 – Nedsläpp
Om ett lag felar vid ett nedsläpp ska centern inte längre bytas ut. Istället ska centern varnas och får därefter en ny chans. Vid ett andra fel av samma lag i samma nedsläppsförfarande ska lagstraff utdömas.

Kommentar: Det är bra. Ett mindre moment som bara tar extratid när spelarna ska byta.

Regel 79 – Mål
Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.

Kommentar: En väntad förändring. Det rådde mycket frågetecken och tveksamma bortdömda mål förra säsongen och detta gör det förhoppningsvis betydligt enklare att skilja på vad som är mål eller inte. I målgården är målvakten fredad i ”sitt område”, men utanför är han som vilken spelare som helst. Precis som det ska vara.

Regel 80 – Icing
Om det är så jämnt att linjedomaren inte kan avgöra vem som är i bäst position att nå pucken i en icingsituation, ska icingen slås av. 

Kommentar: Både bra och dåligt. Ännu en regel som gör att vi kanske får lite mindre avblåsningar och mer spel. Bra! Men, den ökar även risken för fler incidenter i hög fart. Inte bra.

Regel 85 – Puck ur spel
Om pucken spelas ur spel i anfallszonen av en anfallande spelare ska nedsläppen ändå ske i anfallszonen. 

Kommentar: Kan detta bli den mest missbrukade regeln? Finns inte risken för att spelarna kommer missbruka detta för att få en tekning i anfallszon?

Regel 87 Timeout
Timeout får ej begäras av ett lag som spelat pucken till icing.Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!