Inför: Allettan NorraDen 27 december drar Allettan Norra igång när Borlänge – Väsby smygstartar serien då övriga matcher spelas den 28:de. I det här inlägget tar vi en närmare titt på lagen, tippar hur vi tror att Norra Allettan kommer att sluta och informerar om lite random fakta från grundserierna.

Så spelas första omgången:
27 december: Borlänge HF – Väsby IK
28 december: Bodens HF – Kiruna IF, Hudiksvalls HC – Tegs SK, Lindlövens IF – Vallentuna BK, Östersunds IK – Piteå HC

Lite random fakta:
Bästa målskytt: Marcus Persson (Borlänge) gjorde 20 mål
Flest assist: Patrik Elfsberg (Borlänge) gjorde 21 assists
Flest poäng: Magnus Isaksson (Piteå) gjorde 32 poäng
Målvakt med högst räddningsprocent: Robin Christoffersson (Östersund) hade 94.95% på 9 matcher
Lag med flest gjorda mål: Väsby – 94 mål
Lag med minst gjorda mål: Kiruna – 52 mål
Lag med flest insläppta mål: Vallentuna – 62 mål
Lag med minst insläppta mål: Östersund – 33 mål
Lag med högst publiksnitt: Boden – 988 i snitt
Lag med lägst publiksnitt: Vallentuna – 159 i snitt
Lag med mest utvisningsminuter: Lindlöven – 309 minuter
Lag med minst utvisningsminuter: Teg – 154 minuter
Lag med bäst powerplay: Piteå – 26.14% (23 mål)
Lag med sämst powerplay: Hudiksvall – 14.29% (12 mål)
Lag med bäst boxplay: Boden – 89.29% (9 insläppta)
Lag med sämst boxplay: Lindlöven – 78.75% (17 insläppta)Om lagen och tabelltips:

1. Väsby IK
Väsby gjorde en bra säsong ifjol och känns ännu intressantare i år. Tog hem Östra serien tack vare bättre målskillnad än Visby/Roma. Framåt gjorde man hela 94 mål, vilket är imponerande. Något som dock inte imponerar lika mycket är lagets powerplay där vi hittar Väsby nere på sjundeplatsen (19,77%), där har de något att jobba på. Desto bättre är spelet med en man mindre. Där var man bäst i Östra serien på 89.09%. Målvakterna delar på jobbet men det är Edvin Olofsson som sticker ut med sin räddningsprocent på 94,86% före Ryttars 91,47%. Bland utespelarna finns en hel drös med spännande lirare. Ta en titt på topp 5 i interna poängligan: 1. Christoffer Gozzi 26 poäng 2. Elliot Lorraine 26 poäng 3. Johannes Nilsson 26 poäng 4. Pontus Karlsson 25 poäng 5a. Christian Holmblad 21 poäng.

2. Östersunds IK
Östersund blev seriesegrare i Norra serien, med en poäng tillgodo. Speciellt målvaktssidan har varit en positiv överraskning där Robin Christoffersson fick en räddningsprocent på 94,95% på 9 matcher och Carl Hjälm 92,54% på 9 matcher. Gällande poängligan är det ingen spelare som egentligen sticker ut. Spelaren som gjorde flest poäng var Pontus Libäck-Wernersson på 15 poäng, tätt följd av brorsan Linus på 14 och Marwin Ingmarsson på 14. Tar vi en titt på lagstatistiken så skrämmer det förmodligen inte särskilt många. En sjätteplats i pp-ligan med en procent på låga 19.35 och i boxplay-ligan hamnade man femma på 80.88%.

3. Borlänge HF
Borlänge kom tvåa i Västra serien och hade mycket väl kunnat knipa seriesegern om det inte vore för en viss avstängning i slutet av serien. Avstängningen vi snackar om är såklart på lagets, och hela Hockeyettans målkung, Markus Persson som gick miste om flera matcher under avstängningen och där laget inte riktigt lyckades prestera på topp under tiden. Totalt slutade Persson på 20 mål och 28 poäng. En annan halvimponerande grej är att tvåan i interna poängligan Patrik Elfsberg gjorde 22 poäng – fördelade på 1 mål och 21 assists. Målvaktsmässigt har Borlänge en solklar förstekeeper i Alexander Johansson som stod hela 18 matcher och hade en räddningsprocent på 92,80%. Det som talar emot Borlänge är just ifall något skulle hända med Persson, men hur stor är den risken egentligen?

4. Bodens HF
Boden är lite av en gåta. Vi anser att laget är bra, med potential att komma ännu högre upp. Men kan likväl sluta ännu längre ned. Boden har av någon anledning inte fått det helt att stämma under grundserien och ska laget gå minst lika långt som ifjol behöver de höja sig ganska rejält. De slutade tillslut på en fjärdeplats i grundserien, men är det något som ska nämnas lite extra så är det att de tog hem bp-ligan på 89.29% och hade en ganska stor marginal ned till tvåan. Däremot kan man, som de flesta åren, diskutera Fairplay-ligan där Boden kom näst sist på 301 minuter på 18 matcher. Poängmässigt är det egentligen som stuckit iväg, men roligt att Max Pålholm tagit ett skutt och vunnit med sina 19 poäng. Annars är det lite just det där vi saknar i Boden, spelare som gör mycket poäng. 2an Wargh och 3an Dahlroth (som förövrigt är backar) har ”bara” gjort 14 poäng. I målet är det Claes Endre som stått flest matcher (12 st och 92,17%) medans Krajkovic som vänt tillbaka inte riktigt lyckats leva upp till förväntningarna många hade.

5. Piteå HC
Piteå är svårtippade och kan egentligen sluta betydligt högre upp. Vi kanske är helt ute och cyklar här, det återstår att se. Det som talar emot Piteå är deras toppduo Joakim Högberg och Magnus Isaksson. Va? Tänker säkert några nu. Men faktum är att Högberg är skadebenägen och inte spelar på topp och Isaksson, som nu fått chansen med Skellefteå AIK i SHL under juluppehållet – vad händer om SAIK vill låna honom fler matcher? Hur motiverad är han över att få chansen i SHL för att sedan lira i Hockeyettan? Piteå är i stort behov av en motiverad Isaksson som gjorde 32 poäng i grundserien. Samma duo talar såklart även för Piteå, men känslan är att de är lite för beroende av hur just Isaksson/Högberg presterar. I målet har iallafall John Westermark varit stabil och har en räddningsprocent på 92,31% på 13 matcher medans kollegan Vännström, som tyvärr har problem med skador, har stått 5 matcher.

6. Hudiksvalls HC
Hudiksvall knep tredjeplatsen i Östra utan att imponera, det är väl en egentligen en styrka i sig men det är något som saknas här. Det som saknas är kanske lagets nästan obefintliga powerplay, för visst får vi ändå lov att kalla det så när laget landade på elfteplats(!) av 12 lag, på låga 14.29%? Ska Hudiksvall komma högre upp i Allettan måste powerplayet bli rejält mycket bättre. Något(n) som imponerat i år är backen Erik Flood som öst in poäng i grundserien och landade på 22 poäng. På målvaktssidan har rutinerade Magnus Åkerlund fått känna på rejäl konkurrens i år av Andreas Bosson. Åkerlund har stått 14 matcher (91,92%) och Bosson har stått 10 matcher (91,60%). Intressant målvaktsmatch! Det är inte bakåt laget inte riktigt fått det att klaffa, utan snarare framåt.

7. Tegs SK
Norras stora överraskningslag som knep tredjeplatsen. Har dessvärre åkt på en tung skada på sin förstacenter Elias Edström (spricka i armen) och han kommer missa en stor del av Allettan vilket är en stor nackdel för Teg. Laget kan säkert, precis som i grundserien, sätta käppar i hjulen för lag även i Allettan. En sjundeplats känns ändå rimligt för en ”joker”. Arvid Stenmark har vaktat kassen flest gånger (12 matcher, 92.10%) och ses nog vara förstavalet. Bland utespelarna är det Sebastian Manberg som gjort flest poäng med sina 24 poäng, medans skadade Edström gjorde 21 poäng och Tano gjorde 19.

8. Lindlövens IF
Lindlöven gick som tåget i inledningen av serien, men tappade i slutet och landade tillslut på en fjärdeplats. Mycket handlar om firma Alexander Kovalonok/Max Lalander som öst in poäng. Tyvärr har Lalander drabbats av allvarliga komplikationer efter en hjärnskakning och det är inte säkert att han kommer tillbaka till hockeyn överhuvudtaget igen. Detta är såklart ett otroligt tungt tapp för Lindlöven som tappar en av sina absolut bästa spelare. Kovalonok blev poängbäst i grundserien på 28 poäng och bortsett från Lalander hittar vi Erik Broman på tredjeplatsen med sina 19 poäng. Målet har till största delen vaktats av Isak Mantler som stått 17 matcher och har en räddningsprocent på 93.46%.

9. Kiruna IF
Äntligen, säger vi om Kiruna som är tillbaka i Allettan efter ett par års frånvaro. Knep med nöd och näppe femte och sista Alletta-platsen i sista omgången pga bättre målskillnad än rivalen Kiruna AIF. Har under säsongen visat att de kan slå topplagen. Den interna poängligan vanns av William Otter (16 poäng) och i målet delar de på jobbet mellan Jesper Eriksson (10 matcher, 90.87%) och David Otter (9 matcher, 89.03%). Kiruna har nackdelen att det är många spelare i laget som inte spelat en Alletta tidigare, medans de har fördelen att det är fan inte roligt att åka upp till ett mörkt och kallt Kiruna. Det kan få vilken spelare som helst att känna en gnutta omotivation.

10. Vallentuna BK
Kan överraska säger många, och det kan de mycket väl göra. Men i vårt tips får de inleda som en underdog. Knep femteplatsen till Allettan och har väl egentligen inte superimponerat under grundserien. Har absolut gjort det bra med vissa ljusglimtar under framförallt sluttampen och det ska de ha cred för. Det finns egentligen inget lag i Norra Allettan som man verkligen kan räkna bort på förhand. I målet har Alexander Jirhage stått flest matcher (15 matcher, 90.54%) och är väl den som kommer axla förstemålvaktsrollen. Poängbäst i laget blev Marcus Andersson på 23 poäng följd av framförallt Andreas Paulsson på 20 poäng.Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!