Inför: Grums IK – IF Troja/LjungbyDet är med en tragikomisk känsla jag skriver efterkommande mening. Ikväll spelas femte omgången i och med bottenmötet mellan Grums och Troja. Den som såg ordet bottenmöte och Troja dyka upp i samma mening må kasta första sten. Men så är läget.

Grums har inlett serien väldigt stabilt. På fyra matcher har man bibehållit det katastrofala formen att förlora fyra raka matcher och dessutom endast producera tre mål framåt. Med det har man förankrat sig i botten med både kätting, ankare och grundstötning. En grundstötning som faktiskt är lite förvånande då Grums är ett lite bättre lag i år än förra året. Man kan inte heller skylla på en tuff inledning då man mött lag som håller samma eller aningen högre kapacitet. Därmed är den risiga inledningen ett mysterium. För spelmässigt så har man inte gjort bort sig. Man har snarare fått en släng av Trojasjukan – man gör inte tillräckligt med mål.

Att redogöra för offensiva hot i Grums är som att försöka få en finne på gott humör. Det går inte. Med tre gjorda mål på fyra matcher finns inte mycket att hänga i julgranen. Man släpper å andra sidan inte in så mycket mål heller men vad hjälper det när man är virusinfekterat.

Kort och gott så är detta en match med 100% trepoängsgaranti för Troja. Tre poäng som är så säkra att de framstår som huvudentrén på Fort Knox. Det bettingbolag som ger 1,00 eller mer på Troja kommer se en svidande ekonomisk förlust ikväll.

För jag ska nu räkna upp de saker Troja varit överlägsna på. Troja är seriebäst på….. kanske inte bäst men högt rankade……. eller kanske inte så högt rankade men i alla fall med i leken……. eller kanske inte med i leken heller riktigt utan man får i alla fall vara med…… eller man har i alla fall inte åkt ur än.

Troja har inlett allt annat än övertygande. Man har övertygat när det gäller puckinnehav och press men man är helt nere i märgpiporna gällande målskyttet. Även att man ägt de fyra inledande matcherna så skaffar man sig inte utdelning. Det börjar faktiskt likna förra årets Alletta där man presterade på likvärdigt sätt. Här finns en hel del taktiska detaljer att slipa på. För som bekant vinner man inga matcher på att släppa in färre mål än motståndaren utan på att göra fler.

Här ligger också Grums chans ikväll. Förra året så blev man utspelade hemma i Billerudshallen men man gnetade till sig en poäng ändå. Troja öste på men fick inte in pucken. Grums avstryde Troja med både en del tur och en del skicklighet. Kan man upprepa detta ikväll och få Troja sådär offensivt frustrerade som de varit i inledningen så ska vi inte räkna bort Grums – som dessutom kommer närmare en vinst med varje förlust.

För Trojas del så gäller det att slå ner näsroten i målgården. Man måste börja visa att man kan få lätta puckar att ramla in och på så sätt få utdelning – samtidigt som man inte bjuder tillbaka motståndaren in i matchen. Detta har man faktiskt gjort mot både Nybro och KRIF där man dragit på sig helt onödiga utvisningar och sedan släppt in ett mål i BP.

Senast mot Nybro så får man utdelning med en hyfsat tidig tvåmålsledning. Detta i den period som Troja hade minst puckinnehav. Resultatet blir att Troja inte nyper fast sig i kortsargen utan istället vinner tillbaka pucken längre bak i banan. När sedan spelvändningen kommer har man tre forwards med ansiktet mot målet eller en back som kommer in i zonen med fart. I period två och tre pressar man Nybro djupt ner i egen zon. När man vinner pucken där finns egentligen bara alternativet att spela upp på back som får ta avslutet eller på nytt lägga ner i rundeln. Med andra ord kör man fast i detta oändliga kärleksspel tillägnat en sargradie. Alla tre forwards är då för djupt ner och inte längre är ett hot mot mål och samtidigt hinner man inte in för täck innan backen blir pressad att skjuta eller dumpa ner pucken på nytt.

Jag skulle vilja se ett Troja som accepterar en mer tillbakadragen spelstil som bygger lite mer på puckvinst i mittzon än djupt ner i anfallszon. Det man kallar klassisk kontringshockey. Det är också i dessa matcherna som Troja varit absolut bäst. När man har mindre puck och får ägna mer tid åt styrspel.

Denna match betyder en hel del för båda lagen. Troja måste vinna för att haka på lagen ovanför och för att faktiskt inte riskera att bli indragen i en bottenstrid om ett antal omgångar. Grums måste vinna för att ha en chans att nå topp åtta och ett eventuellt play-off. Således betyder denna matchen betydligt mer än en match brukar göra i omgång fem. Det är en match som båda lagen måste vinna.

Det förlorande laget i kvällens match kommer få krisstämpel på sig. Både Grums och Troja har högre ambitioner än botten och måste nu börja leverera. 2019 gick och kom rekordmånga tåg i tid men tåget till Grums och Ljungby är nära till avgång och det är inte ett tåg man vill missa.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!