Inför: Mariestad BoIS – IF Troja/LjungbyÄntligen!

Äntligen är det slut på den grå transportsträcka som höstserien utgör för lag som Mariestad och Troja. Det är nu det börjar.

Ikväll inleds Allettan Södra och det blir tufft direkt. Både BoIS och Troja räknas till favoriterna till att göra upp om seriesegern framåt slutet av februari. Därför är det ingen mening att spara på krutet. Lika bra att gå ut hårt och tufft från början.

BoIS och Troja har en ganska diger historik bakåt. Men framför allt så är det minnena från play-off 2017 som fortfarande sitter kvar. Tre stentuffa matcher som Troja till slut tog hem efter en hel del raffel.

Vi minns alla match två där Troja avgjorde sent och där det sedan blev fullt drag i omklädningsrummen från alla håll. Det var faktiskt inte heller helt ogrundat från BoIS sida då det råder diskussion om huruvida Trojas ledningsmål 19.59 verkligen skulle godkänts. Det gav i alla fall resultatet att vissa BoIS:are var så upprörda att ett getingstucken Ferdinand framstod som ett litet fromt lamm.

I match tre tar BoIS ledningen med två snabba i första. Troja äter sedan ikapp och förbi med Daniel ”Trucken” Karlsson ledningsmål i mitten på tredje. BoIS orkar sedan inte resa sig utan säsongen avslutades för deras del den 18:e mars – 2017.

Bli inte förvånade om detta raffel fortfarande finns kvar i bakhuvudet hos vissa spelare.

 

BoIS har gått som en ångvält genom västra serien. 53 poäng inspelade och endast två förluster – varav den ena kom mot Malung när laget för länge sedan var klart för Allettan. Det visar på styrka. Därför kommer alla lag ha full full respekt för årets BoIS. En respekt som man och presterat sig till.

För kort och gott så är det så att BoIS dominerat västra serien under hösten. Spelar ingen roll vad man tittar på – man är i princip bäst på allt och detta har skapat ett bra självförtroende i gänget. Ett självförtroende som kommer vara väl avspeglat i kvällens match. För om inte BoIS kommer in och tokkör de första tio minuterna i denna match så kommer åtminstone jag bli förvånad.

Det som nu kommer skilja sig är att BoIS inte längre kommer ställas mot småförvirrade lantisförsvar som trampar runt i otakt likt ett fylleslag på en lokal logdans. Ikväll kommer man få möta ett av Hockeyettans absolut bästa försvar. Med andra ord kommer också säsongens första riktiga stresstest. I västra producerade man 89 mål framåt och släppte in 45 bakåt. Det ska ställas mot Troja som gjorde 83 framåt och släppte 47 bakåt – fast detta i en MYCKET bättre serie. Med andra ord så är BoIS treperiodiska smekmånad över. Ikväll kommer man behöva ta fram alla sina bättre sidor.

 

För Troja gäller det samma. Man kommer ur en tuffare träningsperiod och en avslutning på höstserien som inte ens imponerar på en blind åsna. Men man var klara med fem matcher kvar och prestationen blev där efter. Inte något att lägga en tyngre värdering i. I den sitsen befann sig även BoIS. Ser man däremot på Troja fram till och med Nybromatchen så såg det trevligare ut. De förluster man ådrog sig var i högsta grad självförvållade när man helt enkelt valde att inte komma till jobbet de dagarna.

För vi ska ha i åtanke att när Troja ville spela hockey och motståndet inte bestod av kompakt köttmur, så var Troja bra. Stundtals riktigt tunga att möta och man hittade vägar att vinna de jämna matcherna.

Det som talar för Troja ikväll är just denna maskin. Man kan köra 60 minuter utan att stressa upp sig även om det ramlar in en puck eller två bakåt. Man har tyngden att vända det. Om maskinen har soppa i tanken och är nyservad så ska det väldigt mycket till om BoIS ska rubba Troja ikväll.

Det som talar emot Troja är att det just är Mariestad BoIS som står på andra sidan. BoIS tillhör de där lagen som själva kan vara ganska medelmåttiga i en match men ändå lyckas störa ut motståndarna och göra dem ännu sämre. Man får dem helt enkelt ur balans. Man kommer in under skinnet. Kan inte Troja hantera detta så finns en överhängande risk att man förlorar matchen i utvisningsbåset.

För det är just detta som talar för BoIS. Man kan välta den trojanska hästen genom att göra den lite halt och arg. Där finns spelare i Troja som kan ha svårt att kontrollera känslorna när det hettar till. Ett par avvägda situationer och momentum är i BoIS favör.

Det som talar emot BoIS är att detta blir en välspelad, offensiv match i högt tempo. Då kommer man få det svårt. Det finns inte många lag som kan spela denna hockey mot Troja – och komma undan med hedern i behåll.

Det mest sannolika scenariot kommer dock bli att detta slutar som en tät och tuff kamp där lika delar skicklighet, slump och tur kommer vara det som avgör. För ser vi bakåt så har matcherna mellan BoIS och Troja oftast slutat jämnt. De senaste fem resultaten har varit 2-1, 4-3, 3-2, 3-2 och 2-1. Av detta kan man bara lära sig att det sannolikt inte blir någon galen pang-panghockey där offensiven är allt. Snarare kommer varje meter av banan vara ockuperad av någon spelare.

Därmed ser vi alla fram emot en riktigt trevlig match.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!