Inför: Nybro Vikings IF – IF Troja/LjungbyDå är det dags för ett riktigt tungviktsmöte i Liljas Arena. Ett tungviktsmöte i den bemärkelsen att tre poäng ska fördelas till de två tippade topplagen i Allettan Södra.

Troja är som bekant med i toppen. Man har stånkat, gnetat och spelat till sig poäng lite här och där. Poängen har faktiskt kommit i tio av de elva senaste matcherna. Med andra ord så är man svårslagna. Skälva i knävecken borde därmed Nybro.

Vikings har haft en tuffare resa. Man förlorade tre raka mot BoIS, Halmstad och Tranås innan man studsade tillbaka, nu senast, med tre poäng borta mot Visby/Roma. Målkungen Lennartsson blev proppad till frånvaro tidigt i matchen mot Halmstad borta. En tackling som jag tycker var onödig och som är kanske det största avbräcket som Vikings kunde få.

I de tre möten som lagen haft denna säsongen så är poängfördelningen fyra till Vikings och fem till Troja. Nybro har vunnit båda matcherna i Ljungby efter oavgjort vid ordinarie tid. Troja smiskade upp Nybro så det stod härliga till när de möttes i Liljas Arena den 30:e November. 6-0 till Troja i den matchen. Rent historiskt har utfallet dock oftast blivit täta och jämna matcher. Det brukar inte sluta med mer än ett, kanske två, måls marginal.

På senare tid har Trojas powerplay vaknat till liv. Fyra mål i denna spelform de senaste två matcherna och helt plötsligt ser Trojas statistik inte så illa ut. Det gör däremot Vikings. 17,50% i powerplay är inte bra och en del av förklaringen till varför man ligger sexa i tabellen. I boxplay glänser annars Vikings. Fantastiska 93,33% är förklaringen till att man ändå ligger sexa och har bra häng på lagen uppåt.

Nu tror jag förvisso inte att det kommer vara PP/BP som avgör kvällens match utan vinnare kommer vara det lag som har störst tålamod. Båda lagen är i grunden så pass bra att det blir svårt att spela ut antagonisten. Däremot att vara kall och vänta in misstagen har dessa lagen emellan visat sig vara vinstreceptet.

Det som står på spel ikväll är inte mer än ungefär allt. Förlust för Vikings och man kan förmodligen glömma seriesegern – om inte alla andra resultat av någon anledning skulle gå deras väg. Vid förlust får man istället börja ägna sig åt damage control och helt enkelt börja fokusera på att ta en så bra placering som möjligt. Vid vinst har man studsat upp och kommer vara en av utmanarna som jagar Hammers.

Vinner Troja så blir det en match om serien i Halmstad på måndag. Då är man med. Förlorar man – vilket man har råd med för den delen – så blir den resan krokigare och man ger setbollen till BoIS och Huddinge istället.

Ser man till historiken med alla jämna matcher så skulle jag inte bli förvånad om lagen delar på poängen ikväll. I matcher som dessa så brukar tendensen vara att lagen har oavgjort i tredje och sedan säkrar man hellre en poäng än att riskera att spela bort den. Så mitt tips för matchen blir oavgjort faktiskt.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!