Inför: Skövde IK – IF Troja/LjungbyIkväll kan saker och ting gå från klarhet till klarhet – eller så kommer det bli grumligare vatten än man kunnat ana. För beroende på resultatet så kommer två tänkbara scenarier framträda.

Vinner SIK så har man inlett serien bättre än någon kunnat gissa och man har gått från klarhet till klarhet. Vinner Skövde så kommer också krisstämpeln börja användas på Troja. Om Troja förlorar så kommer sannolikt topplocket gå för ett antal supportrar och man kan bara ta fram popcornen och njuta av twitterflödet.

Vinner Troja kommer alla gå runt och låtsas att det regnar. Skövde kommer ändå vara lite smånöjda med sex av nio poäng och Troja kommer ha fått ett tillfälligt plåster på det irriterande och ständigt blödande såret.

Skövde inledde hemma mot Tranås och skaffade sig där ett trevligt tvåmålsunderläge efter halva matchen. Med 1-3 på tavlan så hade nog de flesta pingisracksupportrarna från pälsstaden räknat hem tre poäng till gästerna. Dock ville SIK annat. Man vänder matchen med fyra raka mål och tar hem hela kalaset. I match nummer två åker man till Öjn och spelar hem tre poäng efter att ha vänt matchen i andra.

Med andra ord har Skövde inlett bättre än vad många trodde de skulle göra. Att välta Tranås och V/R är två fina skalper även om det kanske inte är de största kolosserna att välta. Men man har gjort det bra.

Troja har inlett med att förlora två raka. Den gemensamma nämnaren har varit att man är för ineffektiva. Man har gett både BoIS och KRIF en bra fight om poängen men har kört fast i anfallszon. En zon där man hellre väljer den lugna trygga vägen längs med sargen istället för full fart in mot mål. Det har hittills belönats med två förluster.

Därmed inte sagt att Troja är chanslösa ikväll. Alla lag får sina svackor i en serie och Troja har sin nu. Det är bara att bita ihop och gilla läget. Vändningen kommer.

Det mest minnesvärda dessa två lagen är ändå matchen den 10:e April – 04. Då utspelades kanske en av hockeysveriges mest anmärkningsvärda matcher i Billingehov. Troja och Skövde skulle båda vara klara för Allsvenskan Södra om man tog poäng. Örebro var tre poäng efter och önskade därmed allt annat än oavgjort i Skövde. Som vi vet slutade matchen oavgjort efter att de båda lagen haft gruppmys i mittzon sista halvan av matchen. Roligast att se var när Trojas Erik Andersson – i tredje perioden – åker över blå och faktiskt skjuter ett slagskott mot Nicklas Dyrén. Båda lagen blängde ilsket på Erik och undrade va fan han höll på med.

En annan liten kul grej med denna match är att Anton Strålman deltog. Anton som sedan blivit en av de mest framgångsrika svenska backarna i NHL. Nu missade Anton sin straff i den matchen och det var väl därför som Skövde skickade honom till NHL så småningom.

Oavsett så kommer kvällens match bli helt annorlunda. Skövde har sin fina inledning i ryggen och Troja har sin heder att försvara. Det bäddar för en trevlig match. En match som för Trojas del också bör innehålla lite fler positiva element än de två första. Det finns ett antal spelare som måste steppa upp ett snäpp för att poängen ska ramla in. Grundspelet finns för att ta alla tre poängen om man bara visar upp lite mer tålamod. Men i ivern att göra mål så hamnar Troja gärna djupt ner i anfallszon där man sätter enorm press på motståndaren. Problemet som sen uppstår är att alla tre forwards befinner sig så djupt ner att enda alternativet är spel upp på back som söker avslut. Ett avslut som i många fall kommer innan någon Trojaspelare hunnit in på täck. Efter skottet börjar allt om igen.

De matcher som Troja vunnit övertygande i år har man inte legat på med samma offensiva press. Man har inte samma iver att snabbt vinna tillbaka pucken och får därmed ett spel som börjar lite längre tillbaka i banan vilket gör att man på ett annat sätt kan komma med fart. Lyckas man vara lite kyligare idag och låta Skövde begå misstagen så ska tre pinnar inte vara något problem.

För Skövde kan det där med att kontra in mål. Man är inte lika självklara som puckinnehavare men väntar på sina lägen. Därmed borde Trojas spelstil passa SIK ganska väl just nu. Orkar man bara hålla Troja på utsidan så har man alla chanser att ta poängen.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!