Inför: Tranås AIF – IF Troja/Ljungby

Då var det dags igen. Efter en lite mikropaus i söderettan drar det igång igen med mer eller mindre full omgång. TAIF tar emot Troja, i Stiga Arena, för att avverka omgång tolv eller tretton beroende på vilket lag man tillhör.Enligt SMHI så ska det småländska höglandet ha inlandsklimat. Det vill säga ganska stora temperaturskillnader men med måttlig vind. Tranås kan inte ligga på höglandet. För det har blåst full halv storm kring laget de senaste veckorna. Spelare har stuckit snabbare än en avlöning och andra spelare har kritat på. En storm vi inte är vana vid att se i ett stabilt ettanlag som TAIF. Men om man får gissa så kom nog verkligheten ifatt till slut. Man fick ihop det bra förra året och fick bygga självförtroende i västra hockey-bockeyligan. Nu kom man rakt in i södra ettan som kanske till och med är bättre än kommande Allettan.

Nu har vinden dock mojnat efter all turbulens och därför finns det inte riktigt samma garanti för utgången på denna match som den var innan uppehållet.

TAIF har väl presterat ungefär som jag förutspådde. En sjätteplats i tabellen är ingen katastrof så här långt, enligt mig. Man är med i racet kring Allettan och med lite skärpning och arbetsro så finns alla förutsättningar för minst en femteplats. Om de bara kan börja ta poäng mot rätt lag.

För är det något som TAIF varit usla på i år så är det att ta poäng mot toppkonkurrenter. Man har faktiskt bara landat tre poäng mot lag som ligger på plats fem och uppåt. Man slog Hammers hemma men sen har det varit stopp. Vill man på allvar utmana om de höga placeringarna så måste man börja ta poäng som mot kvällens motståndare Troja.

Det som talar för TAIF denna gång är att man stuvat om en del i laget. Trotjänaren och spetsspelaren Eric Gustafsson har stuckit. Han fick inte spela den hockey han ville och då valde han att lämna. Jesper Alaasari fick det inte att stämma på det personliga planet och sökte sig där ifrån. I tillägg har man låna ut Sean McGovern till hockeytvåan.

In kommer backen Henrik Malmström som lånas ut från Västervik. TAIF drar också i gamle bekantingen Anton Blomberg som lämnat Tingsryd. Helt klart är att tränare Karl Helmersson har en del att slipa på för att få detta att gå ihop.

Det som också talar för TAIF denna kväll är ändå att man nu fått lite ledigt, man har fått samla sig, prata sig samman och därmed chansen att komma ut och visa att man är bättre än man hittills visat. För i grunden är man ett lag som ska kunna ta poäng även mot topplagen. Nu har man fått chansen till något som kan liknas vid en nystart och det andas lite ny luft i föreningen.

För det man presterat fram till omgång elva är inte imponerande på speciellt många plan. Man har varit någon form av seriens blaskiga mellanmjölk som vinner mot sämre lag – men torskar som en fiskpinne i skarpsås mot bättre. Det glädjande i årets prestation är att man fortfarande gör mycket mål. 39 gjorda hittills är helt okej. Men bakåt läcker det för mycket.

Så över till Troja. Det som talar för att Troja kommer ta hem detta är ungefär just allt. Man har endast dragit på sig en förlust och detta mot Hammers i en match man borde vunnit om det inte varit för att Halmstad ställde upp ett helt slakteri av köttmur framför eget mål.

För ser man till prestationen så är den övertygande. Man gör flest mål och släpper in minst. Man är i topp gällande powerplay och man släpper inte in många i boxplay. Ja, egentligen finns det ingen situation ute på banan där Troja inte visat upp en synnerligen fin stabilitet. Det enda som kan stjälpa Troja denna kväll är just deras egna inställning – i kombination med Tranås eventuella nytändning.

Trots att Troja inte äger puck lika mycket i år så har man istället fått till ett rakare och snabbare spel. Förra året kunde vi se backar som periodvis tog så mycket burskydd att motståndarna tog lunch under tiden. Förra året kunde vi se forwards som valde sån kärlek till sarghörnen att förbundet övervägde att införa runda hockeybanor. Förra året kunde vi se en offensiv forechecking som enbart var offensiv för motståndarna när Troja blev överspelade på främre blå.

I år ser vi forwards som går på mål. Vi ser urspel snabbt ur egen zon. Vi ser en bättre balans och avvägning när man sätter pressen. Allt detta kommer TAIF bli tvingade i att hantera. Utöver detta så har Troja visat upp en bredare spets. Fler spelare kan göra det där individuella extra som kan avgöra en match. Det finns egentligen bara en match där Troja blivit övermodiga och det var i förlusten mot Hammers. Man hade den matchen så övertygande att man blev aningen övermodiga och släppte kontringar mot sig.

Därmed kan vi sammanfatta förutsättningarna för TAIF – Troja på följande sätt: TAIF har alla chanser att vinna. Motivation slår klass och är det någon gång som TAIF borde ha motivation så är det ikväll. Troja har alla chanser att vinna om man bara vågar visa tålamod. För jag skulle bli mkt förvånad om inte TAIF kommer köra skenorna av sig – åtminstone första halvan av matchen. Har man fått sig en ledning där kan allt hända. Har man inte det så kommer mer och mer tala för Troja. För Troja kan i år – som bara bra lag kan – göra skitmål lite då och då. Skitmål som är så jobbiga att få mot sig i matcher som upplevs jämna men egentligen inte är det då motståndaren bara går på 95% och vet att det kan avgöra lite när som helst.

Oavsett kommer det vara en viktig match för båda lagen. Oavsett så säger ryggraden att det kommer bli en riktigt bra match mellan två lag som vill spela hockey.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Åsikter – Tips – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!