Inför: Vimmerby HC – IF Troja/Ljungby

Vimmerby mot Troja är en dyster tillställning. Det blir aldrig bra matcher. Det blir aldrig någon glädje. Det blir alltid 60 minuter underhållning av sämsta kvalité.

Gary Lineker sa en gång: ”Fotboll är en enkel sport; 22 män jagar en boll under 90 minuter och till sist vinner tyskarna”.

Det samma gäller VHC-Troja. Hockey är en enkel sport. 12 män jagar en puck under 60 mintuter och till sist vinner VHC. För så är det bara. Senast Troja vann, på ordinare tid, mot VHC var den 1:a februari 2017. Sedan dess har det blivit sex raka förluster. Därav blir det aldrig bra hockey mot Vimmerby. Det blir aldrig roliga matcher. Det blir en dyster tillställning. Om man är Trojasupporter.Håller man på VHC så är det ju givetvis tvärt om. Att möta Troja är som att stjäla godis från ett barn. Dessutom extra lämpligt nu i Halloweentider. Man bankar helt enkelt tre poäng. Man behöver inte ens anstränga sig. Tre poäng sitter säkert. Vinst på VHC borde inte ge mer än 0,95 i odds även hos de mest seriösa bettingbolagen.

 

VHC har förra veckan valt att bryta med Jönssonligans Nordström. En skilsmässa som i dessa skördetider utvecklats till pajkastning. Inget fel i det. Man ska ta till vara på höstens delikatesser. In kommer nygamle tränaren Dynamit-Horsky som körde VHC ända till play-off 3 förra året.

Hittills har VHC som vanligt varit ett hyfsat tight defensivt lag. 29 insläppta mål på åtta matcher är ingen katastrof men samtidigt inte fantastiskt. Långt ifrån den nivå man visade upp förra året. Det ger också avspegling på målisen Helikopter-Tomas som inte haft samma fantastiska siffror i år. En logisk konsekvens av att defensiven inte nått upp till fjolårets nivå.

Man har i år inte heller lyckats rubba topplagen på samma sätt. Ska man vara med topp fyra måste man ta några poäng i toppmatcherna. Nybro, Kalmar och KRIF har satt VHC på plats och, i tillägg, har man även torskat mot Hammers i premiären. Vinsterna har kommit mot de lag man förväntas vinna mot. Hanhals, Mörrum, Tyringe och Tranås har fått sina fribiljetter till jättesnurran på Lindgrens Värld indragna.

Vi kan inte säga något annat än att Vimmerby ändå presterat ungefär – eller kanske lite sämre – än förväntat. Man tappade en rad tongivande spelare efter förra säsongen. Jardeskog, Harlestam, Carlsson och Näsén bar fram laget och var en stor förklaring till fjolårets succé. I praktiken en hel förstafemma som dragit vidare. Spelare man inte lyckats ersätta. Spelare som nästan inte går att ersätta.

Lika bra som man är i powerplay, lika dåliga är man i boxplay. VHC ligger -1 i special teams. Sex mål gjorda i PP medans sju insläppta i BP. Det som gör att detta inte får enorm betydelse för laget är att man också tillhör toppen/botten i antal tillfällen. Man är varken utvisade mycket eller får speciellt många tillfällen att spela powerplay.

Därför talar ingenting för Vimmerby.

 

Trojas segertåg tuffar på. Senast avverkade man KRIF hemma med 4-2 i en match där resultatet faktiskt var rimligt. KRIF är för Troja vad Troja är för Vimmerby. En näst intill trepoängsgaranti. Med andra ord så tuffar det trojanska segertåget på utan att kolskyfflaren behöver slita ihjäl sig. Bakåt ser det hur stabilt ut som helst med endast femton insläppta på nio matcher. Man ligger +3 i special teams. Sju gjorda i PP och fyra insläppta i BP.

Det innebär också att Troja bara släppt in 11 mål i spel med lika många på banan. I snitt krävs det alltså 49 minuters spel för varje mål att ramla in bakom Ragnewall eller Svensson. Med andra ord kommer Vimmerby att få det tufft med att göra mål ikväll.

Trojas defensiv är det således inga problem med. Man har faktiskt inte problem med offensiven heller. Man har elva spelare som gjort fem poäng eller mer. Man tillhör de bättre lagen i powerplay. Man är det näst bästa laget i boxplay. Man har två målvakter som ligger runt 95% i räddning. Man har två av de tre bästa offensiva backarna. Man har de bästa materialarna, den snyggaste truppen, styvaste klubborna, bästa sportdrycken samt seriens coolaste tröjor. Utöver det så har jag röstat fram Troja till seriens trevligaste bortalag.

Därför talar allt för Troja.

 

Denna matchen kommer således bara sluta på ett sätt. Vimmerby vinner med uddamålet. Utgången hade blivit en annan om matchen spelats förra veckan – men så kom Dynamit-Horsky tillbaka och förstörde allt.

Nu är vi tillbaka på ruta ett – där det enda sunda är att ge upp i förväg. När nyheten kom om Dynamit-Horsky så hade det enda logiska för Troja varit att lämna WO. Det är bättre att förlora med 3-0 och få en massa skit från förbundet än att åka till Vimmerby och försöka göra det som ändå inte kan bli gjort. För nu känns det åter igen hopplöst.

Det enda talar för Troja ikväll är att man kontrakterat Niklas Enberg. Ja, det är bara en halvtaskig kopia av orginalet, men ändå så nära Wall-Enberg man kan komma.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Åsikter – Synpunkter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!