Intervju #3: Asplövens Joshua Berger -”Alla pratar engelska med varandra”

Vad passar bättre på Lucia än att lägga upp en liten intervju? Den här gången har vi tagit oss ett snack med Joshua Berger, som till vardags spelar i Asplöven HC. Observera att denna intervju gjordes i November, alltså mitt under pågående spel. Tyvärr har vi inte hunnit lägga upp den innan.

20-årige Joshua är född i Sundsvall men uppvuxen i Göteborgsområdet där han har Frölunda HC som moderklubb. Han har spelat i ett par olika klubbar men spelade i Frölundas J20 innan han blev värvad till Asplöven sin första seniorsäsong. Han har med andra ord gjort en lång flytt och får byta en större stad och ett lite mildare klimat till en mindre stad, ett förmodligen kallare klimat och desto mer snö.

– Jag trivs i Haparanda, allt finns på ett och samma ställe och därmed nära till allt. Det är ett helt annat lugn här i Haparanda om man jämför med en storstad vilket kan vara skönt ibland. Det är häftigt att bo i en stad som gränsar till två länder. Det ska faktiskt bli en ny upplevelse och få testa på en norrländsk vinter för första gången. Det är alltid kul med mycket snö men kyla gillar jag inte, säger Joshua Berger till Div1hockey.

Asplövens lag ser inte riktigt ut som andra lag i ettan, eller i Sverige för den delen. Laget består av 14 finländare, två slovaker och fem svenskar. Trots det är stämningen bra och de samtliga får chansen att öva upp sin engelska, som är huvudspråket i laget.
– Alla i laget kommer bra överens med varandra och det kan nog bero på att vi har ett helt nytt lag på pappret, vilket gör att alla är här för en och samma uppgift och därmed arbetar tillsammans som lag. Alla använder sig utav engelskt tal, både mellan spelare och ledare. Jag ser det bara som en bra möjlighet att utvecklas som person.

Laget har haft mycket inlåningar under säsongen som kommit och gått. Vad känner du som ordinarie spelare om det? Är det positivt eller är det negativt?
– Allt som är till hjälp för laget skulle jag säga är positivt, sen tycker jag att man ska försöka spela med ordinarie trupp men skador kan alltid uppkomma.

Asplöven förhandstippades av många att bli jumbo i serien med tanke på att det är ett nästintill helt nytt lag. Efter 15 omgångar placerar sig Asplöven just på den platsen (och laget slutade även på sistaplatsen när grundserien var slut).
– Som ett helt nytt lag tar det tid att spela ihop sig. Därmed tycker jag ändå att vi har gjort framsteg och spelat jämt med alla lagen i serien. Vi lyckades bland annat vinna mot Östersund på bortais efter en stark laginsats.

I vårserien börjar Asplöven med 0 poäng och får starta direkt med att ”jaga”. Vad behöver Asplöven göra för att börja vinna och ha en större chans efter jul?
– Vi behöver försöka behålla fullt manskap på isen (undvika onödiga utvisningar). Som lag tycker jag att vi jobbar bra i spel 5 mot 5 på banan och det har vi även bevisat flertal gånger.

När det kommer till Joshuas egen insats så har forwarden noterats för 6 poäng på 20 matcher, men då ska vi även understryka att Joshua INTE är en poängspelare utan gör mycket annat nyttigt jobb på isen.
– Det är mitt första år som seniorspelare och jag tycker att jag växer in i rollen för varje match jag spelar. Jag har bidragit mycket offensivt med skridskoåkning samt skapat målchanser framåt. Jag nöjd med min prestation hittills.

Asplöven har som känt haft en del negativa skriverier om klubben förra året gällande bland annat det ekonomiska och hur klubben arbetat i olika sammanhang. Vi vill inte trycka på några negativa bitar i klubbarna, så vi ber Joshua istället berätta vad det är som är så bra med att spela i just Asplöven.
– För mig var det intressant att spela för Asplöven eftersom dom har utvecklat många bra spelare under dom senaste åren, flera spelar idag i SHL och i Allsvenskan. Jag känner att jag har bra träningsmöjligheter här och kan köra mycket extraträning på is.

Vilket motstånd tycker du har varit roligast att möta och tråkigast att möta i Norra serien?
– För mig har alla lagen i Norra serien varit roliga att möta eftersom jag aldrig har mött dom tidigare, avslutar han.

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!