Intervju: Helsingborgs HC och Tim Brithén

Nästa klubb ut i vår intervjuserie är Helsingborgs HC och Tim Brithén som står för svaren.

Helsingborgs HC har visioner. Visioner om att bli bättre. Man måste ha en ödmjuk inställning till klubbens arbete och förmåga att ändå hålla näsan över vattenytan. Alla vet att HHC inte har några stora ekonomiska muskler men ändå så lyckas de hålla sig kvar i hockeyettan. Att snitta runt 200 åskådare per match hade fått de flesta sportchefer och klubbar att vilja äta antidepressiva – i mängder.

Finns det något som hela hockeysverige ska vara tacksamma för så är det den heliga treenigheten som råder i nordvästra Skåne. Fadern (Rögle), Sonen (HHC) och den helige anden (Jonstorp) har öst ut välutbildade spelare på både den svenska och internationella hockeyscenen.

Detta är också den stora anledningen till att HHC håller sig kvar. Spelare från, framför allt, norra Skåne ser klubben som sitt avstamp mot högre nivå. En chans att få speltid för sin egna utveckling. Något som HHC ger dem.

Sportchef/Head Coach Tim Brithén svarar:

1)En kort analys av föregående säsong. Hur går era tankar i kring lagets och klubbens prestation?

– Vi fick en tung start, jobbade oss in i det hyfsat men glappet i tabellen var stort redan tidigt. Tycker att vi slutade som förväntat i fortsättningsserien också. Vi var aldrig riktigt nära åt något håll. Det är där vi är.
Jag tycker att vi fick ut det vi stoppade in. Många, inklusive vi själva trodde nog på ett bättre resultat men står man i den dagliga verksamheten och tittar så är det som jag skrev. Den insats vi stoppade in, både ekonomiskt men också i den dagliga träningen så slutade vi på den plats som vi förtjänade.

2) Vad är kommande säsongs huvudmålsättning?

– Jag skulle gärna säga något klychigt om att ta nästa steg, gå till allettan osv. Men vi strävar efter att bli en mönsterförening och att göra rätt jobb, varje dag. Då kommer framgångarna, men det kan ta tid.
Vi har byggt om, förra året var mitt första år och lite som ett städår. Städa bort dåliga vanor och städa bort dålig inställning.
Därför förväntar vi oss en tuff säsong, jag tycker vi har ett intressant lag på pappret men också många som är väldigt orutinerade i de här sammanhangen. Men det blir också en intressant utmaning för mig som tränare. Det positiva är att det är ett enormt driv på barmarksträningen sen vet ju även jag att det inte var i gymet eller löparspåret som Gretzky gjorde 215 p på 80 matcher i NHL. Men när det gäller att sätta en grund och skapa goda vanor i ett lag så är drivet otroligt viktigt. Det tycker jag att vi har fått in i laget nu.

3) Om ni fick välja ett drömnyförvärv – aktiv eller pensionerad spelare, vilken spelare skulle ni då plocka in?

– Det finns ju hur mycket spelare som helst att välja på som tidigare spelat i Helsingborg. Men en kille som Sergei Marchkov var ju otroligt nyttig som spelare i klubben och en kille av en sån kaliber behövs alltid. Men det är många som gått via Helsingborg till högre nivå som absolut inte hade tackat nej till. Fabian Brunnström, Mikael Gath, Anton Mylläri, Joakim Thelin, Axel Wemmenborn, Eric Martinsson mfl

4) Domare är ju alltid ett hett ämne. Vilken domare under åren – aktiv eller pensionerad – anser ni vara den där lilla extra positiva injektionen inför, under och efter matcherna?

– Jag tycker att domarna gör sitt bästa, sen är väl vi coacher inte så nöjda när domsluten går emot oss oavsett. Spontant så kan jag väl säga att Rolle Gille (Från Allsvenskan) har varit nere och gästdömt oss några gånger och han är en frisk fläkt som både ger och tar lite. Samtidigt så är han otroligt kunnig, det är positivt

5) Om ni fritt fick ge 1 miljon kronor till ett annat lag i Hockeyettan Södra – vilken klubb skulle ni då välja och varför?

– Vi hade ju behövt dem själva, men om det ska vara till något annat så hade jag gett pengarna till Tyringe. Jag tycker att det är en anrik förening som om korten hade lagts rätt skulle kunna vara med i toppskicktet varje år.

6) Vilket annat lag – som nu inte spelar i Hockeyettan Södra skulle ni helst se i serien?

– Jag hade gärna sett att Tranås var kvar om man skulle få välja ett. Annars är ju Skövde och Mariestad intressanta också men då skulle man helst ha båda. Det vore otroligt dumt att spräcka de derbyna.

7) Vilken seriekonkurrent, förutom er själva, skulle ni unna ett avancemang, och varför?

– Dalen, jag tycker de gör ett intressant jobb och har ordning på sin ekonomi. Jag tror de gick till allettan förra året för att stanna faktiskt. Med närheten till HV71 så hade det gynnat båda klubbarna om Dalen hade gått upp i Allsvenskan.

8) Dilemma: Vinna alla matcher inför tomma läktare eller förlora alla matcher inför utsåld arena?

– Vi vill alltid vinna.

9) Dilemma: Åka minibuss till alla bortamatcher eller stänga av varmvattnet i bortalagets omklädningsrum?

– Vi har redan varmvattnet avstängt i bortalagets omklädningsrum.

10) Dilemma: Snabba eller raka puckar

– Snabba puckar på isen, Raka vid sidan av.

11) Telefon med spelaragent eller köttbit som bränt?

– Telefon med en spelaragent, du klarar dig inte i den här världen som klubb om du inte bygger goda relationer eller åtminstone relationer där du vet vilka du kan räkna med. Men ett gott snack med en kunnig spelaragent är aldrig fel

Mr Troy och www.div1hockey.com tackar HHC och Tim Brithén för sin insats och önskar laget och klubben all lycka till.

// Mr Troy

Tips – Åsikter -Funderingar? Maila: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

One thought on “Intervju: Helsingborgs HC och Tim Brithén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!