Intervju: Mattias Åkesson -”Vi är stora favoriter och det ska vi kanske också vara”Troja inleder imorgon sin resa mot kvalserien. Första rundan handlar, som bekant, om att ta sig an Strömsbro IF. Ett lag Troja valde före det kanske lite mer logiska valet i form av Nyköping. Som en liten aptitretare inför detta så har Div1hockey pratat med Mattias Åkesson inför allvaret som nu börjar.

Att Troja går in redan i omgång ett var på sitt vis kanske var lite överraskande. Men en tabell ljuger inte och Troja slutar fyra i Allettan Södra. En placering som var något lägre än vad många förväntade.

– Nja vi är väl inte nöjda med själva placeringen. Målet var att skaffa så bra utgångsläge som möjligt inför play-off. Samtligt som det var väldigt jämnt och det skiljde till slut bara 1 mål eller nått poäng. Spelmässigt har vi gjort många bra matcher, säger Mattias

Åkesson tog som vanligt hem interna poängligan. En trofé han numera har stående prenumeration på.

– Det känns ju självklart bra, då jag har en roll som en offensiv spelare.

Kan du steppa upp ytterligare nu när det drar ihop sig?

Det hoppas jag!

Är det något som varit lilla haken denna säsongen så är det att hitta en naturlig länk till just Öhman och Åkesson. De flesta yttrar i Troja har testats ihop med dem och till slut har det landat i att Felix Wermelin har fått den rollen.

– Jag tycker Felix gjort det bra. Han är fortfarande ung, precis som Öhman. Samtidigt är det svårt att ersätta Mikael Roslund som gjorde mest mål i laget förra säsongen. Även om jag tycker både jag, och framförallt Öhman, har utvecklats ihop. Det är ju samtida viktigt att dom andra kedjorna funkar och då vill man kanske inte bryta dom hur som helst.

Ja, vem som slutligen blir firma Öhman/Åkesson triohäst denna säsong lär vi få se i de matcherna som finns kvar. Kan bara instämma med Mattias om att Felix gjort det bra. Frågan är om Felix spelstil är den som behövs mest i den kedjan nu när matcherna kommer bli att stökigare karaktär.

Som vanligt så finns där både positiva och negativa överraskningar i ett lag. Personligen har jag hyllat Kevin Karlsson och Sebastian Hansson som två spelare som gjort ett större avtryck i Allettan. Några mer som jag tycker lyft sig ett snäpp är Carl-Johan Sjögren och Daniel ”Trucken” Karlsson. Dock håller jag med om att jag missat en.

Carl Ernstig tycker jag varit mycket bra och framförallt defensivt, som är hans roll, har han varit framgångsrik och en stabil pjäs att luta sig mot.

Något vi alla kan hålla med om då Ernstig och K. Karlsson ligger runt +10 i plus/minusligan. Ernstig har dessutom lyckats med bedriften att bara vara inne på två mål bakåt. En siffra som i sig är helt fantastisk sett över 18 matcher.

Imorgon klockan 19 så släpps pucken i Testebo Arena. Troja valde som bekant Strömsbro IF som blir en ny bekantskap.

– Vet inte så mycket om dom, men vi är stora favoriter och det ska vi kanske också vara. Samtligt så är alla lag som är kvar bra, så det gäller att vi är förberedda. 

Strömsbro slutade sjua i höstserien – för att sedan få bättre fart på rören under vårserien. En serie som man tar hem med fyra poängs marginal till Wings HC. Det som sticker ut lite med gävlelaget är att man verkar vara väldigt on-offade. Man går in och vinner fem-sex matcher på raken för att sedan få stryk i två-tre raka. Inte på något vis att man åker runt och tappar lite ströpoäng utan mer med attityden att om det ska göras så ska det göras rejält. Kanske är läge att lägga lite varningsflagg på dem ändå. Men trots allt så ska ändå Troja vara ett lag som vinner åtta av tio matcher mot ett lag som detta.

Överlever man PO1 hamnar Troja i hemmaplansfördel även i PO2. Dock är man lägst rankad så man kommer få möta det lag som ingen annan väljer. Samma situation som man hamnade i förra året när man fick Vimmerby. Ett Vimmerby som skickade Troja på semester. Det är inte omöjligt att det kan återupprepa sig i år. Åkesson har dock en ganska neutral inställning till kommande önske- respektive skräckmotståndare.

– Spelar ingen roll. Ska man ta sig till kvalserien bör man vinna mot alla lag. 

Det finns ju trots allt en poäng i detta. Men för egen del hade jag gärna sett att Troja sluppit Vimmerby i nästa runda. Med Horsky tillbaka i båset så har laget krossat allt motstånd i fortsättningsserien. I tillägg passar också VHC:s spelstil Troja ganska illa. Man är ett tight defensivt lag och när Rydén håller Rydénklass så vinner VHC de flesta matcherna.

Play off är ju alltid just play off. I bäst av tre matcher kan allt hända. Det fick vi se genom Tranås förra säsongen som gör sina två bästa matcher mot KRIF och därmed kvalificerar sig till Kvalserien. Vilka lag som kommer hamna där i år återstår att se. Det enda vi vet nu är att det blir Hammers eller Väsby. Sen är det ju inte en raketforskning att gissa på att några av alternativen Huddinge, Nybro och Bois kommer ta sig dit. Åkesson lämnar dock dörren vidöppen på frågan vilka han tror ko

– Ingen aning, jag hoppas Troja är ett utav lagen.

Vi är ganska många som hoppas på exakt samma sak. Det hade varit en fin vårpresent till supportrarna att säsongen varar lite längre än tidiga mars.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!