Intervju: Niklas Dahlberg -”Gick genom herrarnas toa för att komma in till rinken”

Vi kör en lördagsintervju! Den här gången med Kalmar HC´s nyförvärv Niklas Dahlberg som ursprungligen är gotlänning och som har spelat i Visby/Roma största delen av sin hockeykarriär. Inför 16/17 beslutade han sig för att lämna ön för att spela på fastlandet och i Tranås AIF.

– Det kändes som jag hade kört fast lite i Visby/Roma. Sista säsongen kom jag in i med ett benbrott som jag ådrog mig under en lagresa i Åre under våren som vägrade att läka som det skulle. Så jag var väl tillbaka i normal form lagom till playoff. Men jag sa till min agent direkt efter uttåget i play off 3 att jag ville testa något nytt och då dök Tranås upp och dom hade haft koll på mig sen säsongen innan då vi möttes i playoff och då löste sig allt ganska snabbt och enkelt, berättar Dahlberg för Div1hockey.

I Tranås blev han sedan kvar i två säsonger innan han nu beslutade sig för att röra på sig igen för att försöka nå nästa steg i utvecklingen.

– Jag har haft två rätt så spelmässigt bra år i TAIF men ibland är det bra att röra på sig för den egna utvecklingen. Det är lätt att man blir bekväm när man stannar för länge på ett och samma ställe. Jag ville ha ett nytt äventyr och nya utmaningar, men samtidigt är jag tacksam för den utveckling och alla erfarenheter som Tranås har gett mig.

Hur trivs du som gotlänning på fastlandet nu när du bott här ett par år?

– Jag trivs kanon! Det sköna med fastlandet är att man kan ta bilen och åka iväg på en dagstripp utan att behöva åka 3,5 timme båt först.

Vad saknar du mest med Gotland?

– Havet, ringmuren och familjen.

Under tiden som Niklas spelade i Tranås var han även iväg på ett stort äventyr då han som många andra spelare åkte över till Australien en sommar för att spela hockey där, istället för att bara köra den vanliga långa sommarträningen hemma i Sverige. En resa som gett han mycket nya upplevelser och erfarenheter.

– Jag fick en förfrågan av vår coach i TAIF (Charles Franzén) som även skulle vara coach där nere redan kring jul om jag vore intresserad av ett udda hockeyäventyr. Jag och min flickvän nappade på det direkt och det löste sig smidigt då TAIF och Melbourne Ice startade ett samarbete. Så jag, Kristoffer Backman, Sebastian Ottosson och Challe Franzén åkte ner i början av april till Melbourne. Det var ett roligt och speciellt äventyr. Hallarna var väldigt annorlunda. Jag kan delge tre exempel. I Sydney så är ishallen mitt i ett köpcentrum, i Adelaide så har dom tygnät istället för plexiglas och när man är i Canberra så är man tvungen att gå igenom herrarnas toaletter för att komma in till rinken. Mycket udda och roliga upplevelser med andra ord.

I Australien gick det på bästa möjliga sätt och hans lag Melbourne Ice satte rekord och avslutade med att vinna hela ligan och bli australiska mästare.

– Vi kom in i säsongen som favoriter, vi hade i princip alla de bästa inhemska spelarna och sen vi importer som bidrog också. Vi satte nytt poängrekord i serien och de va riktigt skönt att infria favoritskapet och vinna allting. Det var ju i princip första gången man vann något så det var en speciell känsla med mycket glädje.

Till nästa säsong har Niklas gjort klart med nykomlingarna Kalmar HC som mycket väl kan bli en ny frisk fläkt i Hockeyettan. Kalmar har gått ut med att klubben vill göra en satsning och det har även pratats om att man ska bygga en ny hockeyarena i staden.

– Jag hade några olika alternativ att välja bland men Kalmar var den klubb som visade mest intresse för mig i tidigt skede där och Kalmar känns som en spännande uppstickare i Hockeyettan. Sen presenterade Tobias och Roger ett väldigt lockande upplägg med träningar och visioner om framtiden. Därför valde jag att hoppa på det här tåget, sen ska de bli skönt att komma till en lite större stad där man kan göra mer saker sen att det är vid havet är ju helt underbart.

Om vi tittar närmare på lagbygget så håller Kalmar på att bygga en väldigt intressant trupp. Förutom Dahlberg har klubben även värvat bland andra Ludvig Martinsson från Vita Hästen, Jens Andersson från Östersund och Kim Runermark från rivalerna Nybro. Dessutom har man förlängt med spelare som Jimmie Svensson, Victor Cruz Rydberg och Jarkko Oikarianen.

– Jag tycker den truppen vi har just nu ser bra och stabil ut! Jag litar på att Tobias och Roger sätter ihop ett slagkraftigt lag. Vi har redan nu en bra mix med rutinerade herrar och unga hungriga spelare. Det kommer bli en spännande säsong.

Vad har du för rimlig drömspelare som du gärna hade sett att Kalmar värvat?

– Sebastian Ottosson. En av Hockeyettans mest kompletta spelare som kan både leverera offensivt och stänga ner matcher defensivt.

Tillsist, en klurig fråga. Om du måste tippa serien, på vilka placeringar tippar du samtliga lag?

1. Kristianstad
2. Troja-Ljungby
3. Kallinge/Ronneby
4. Vimmerby
5. Kalmar
6. Nybro
7. Dalen
8. Hanhals
9. Helsingborg
10. Tyringe
11. Mörrum
12. Halmstad

 

Vi tackar Niklas för intervjun och önskar både honom och hans Kalmar lycka till nästa säsong!

 

Foto: Kalmar HC

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!