Karlskrona HK – Korsdrag i korthuset

Jag startade en omröstning på Twitter om jag skulle vara snäll eller elak i min bedömning av KHK. Med förkrossande majoritet vann elak. Därför tänker jag vara extra snäll denna gång. För man vill ju inte strö salt i såren.

Det är faktiskt lite skamligt att KHK degraderas efter att ha fått hela resan med arenakrav. De förtjänade att få spela vidare i HA som hela Blekinges stolthet som de faktiskt är.

Ni ser hur mycket trevligare det blir när man är snäll. Hade jag velat vara elak nu hade jag skrivit att de faktiskt förtjänade det. Elakt hade varit att skriva att den dåliga ekonomin har pågått sen resan uppåt började och att hela halva södra hockeysverige nu faktiskt njöt av att se förbundets bila falla och ge någon form av rättvisa till de klubbar som faktiskt fick godkänt i mattens plus och minus. Men eftersom jag lovat att vara snäll tänker jag inte skriva det.

Istället bör det påpekas att KHK gjort vad de kunnat för att få balans på kontot. En hårt arbetande styrelse som bara var motarbetad och hade oturen i att de på förbundet ställde påhittade krav i efterhand som klubben aldrig kunde leva upp till. Det var snällt uttryckt tycker jag.

Eftersom jag lovat att inte vara elak tänker jag inte skriva att KHK kanske har varit det gnälligaste laget söder om Kalixälven de senaste fem åren. De har hela tiden vetat EXAKT vad som gäller i de olika serierna och ändå har de lagt mer energi på att sticka offerkoftor än att faktiskt ta tag i problemet. För i samma ögonblick som man stolt basunerat ut att kommun, sponsorer och supportrar räddat klubben så har man också – helt simsalabim – lyckats landa nya förvärv in. Men eftersom jag lovat att vara snäll kommer jag inte skriva detta.

Förra säsongen så slutade KHK elva i HA. En fin prestation sett till förutsättningarna. Till sist var man endast 8 poäng från Västervik som tog den sista Play-inplatsen. Det tycker jag KHK gjorde bra.

Eftersom jag lovat att inte vara elak tänker jag inte berömma KHK för deras lyckade säsong snarare berodde på att de var bättre på att dopa en brandskadad kassabok än de tre – som om möjligt – är ännu sämre på plus och minus. Almtuna, Kristianstad och AIK är faktiskt bättre siffertrixare än KHK. Pinsamt att inte lyckas slå dessa tre på det planet. Men eftersom jag lovat att vara snäll tänker jag inte skriva det.

Helt logiskt så valde de absolut flesta spelarna att ta sina kanslitryckta monopolpengar och lämna klubben. Detta innebär att KHK nu får en ordentlig omstart som alla lag får efter att ha åkt ur HA. En utmaning de nu har att ta sig an. Men som ni vet.. Eftersom jag lovat tänker jag inte skriva det.

Årets lag ser ut som följer:

 

Målvakter:

Marcus Hellgren stannar ytterligare ett år. Kort och gott en riktigt fin förlängning och dessutom en av ettans bättre målvakter. Marcus kommer få bära ett stort ansvar denna säsong och det kommer hänga honom till stor del om laget ska lyckas eller inte. Men kvalitén har han helt klart.

Som backup finns Martin von Schoultz. Martin kommer från Växjö Lakers juniorverksamhet och får därmed vara lekspade bakom Marcus denna säsong. Men det är ett namn för framtiden och vi ska inte bli förvånade om han i slutet av säsongen börjar flåsa Marcus i nacken.

 

Backar:

Samtliga backar från HA tog sina kanslitryckta monopolpengar och drog. Det gör att KHK har fått sätta sju nya backar på isen.

Alexis Binner, Adam Bäckehag, Pontus Englund och Lucas Frank kommer in med tämligen svagt CV. I princip gör de sin första seniorsäsong på allvar och ett par av dem kommer behöva utveckla sig rejält om det ska bli en rolig säsong i Karlskrona. Visst har de alla framtiden för sig men det tar tid att etablera sig även i ettan. Här tror jag att det kommer bli Adam och Pontus som kommer lämna störst avtryck i höst trots att Alexis kanske har de bättre meriterna.

Rutinerade Christoffer Rasch hämtas från Vimmerby. En etablerad back av dugligt mått på ettannivå. Här har KHK gjort ett vettigt val.

Offensivt duglige Fredrik Sandberg tröttnade på gotländsk fåravel till fördel för blekingsk minkskötsel. Han lämnar Visby/Roma för KHK och således har KHK gjort ett bra val även här. En back som platsat i vilket annat ettanlag som helst.

Defensivt duglige Jesper Solomon Frisell norpas från KRIF. Jesper har inte fått det där riktiga lyftet som han ändå besitter. Helt klart finns det en växel till att plocka ur denna 22-åring. Vi ska inte alls bli förvånade om Mats Lusth är den tränare som får det att hända.

 

Forwards:

KHK kan tillbe högre makter och köpa en trisslott på närmsta mack. Hade inte den kinesiska fladdermusen förstört ungefär en hel världsekonomi är det inte så sannolikt att alla tre av Niklas Johansson, Axel Lindström och Mikael Roslund hade stannat. Dessa tre kommer vara den offensiva stommen i årets trupp.

Niklas Johansson kommer vara en av ettan viktigaste och bästa spelare denna säsong. Hade det inte varit för åldern hade han varit i ett annat HA-lag och lirat. Men en Niklas i bra form kommer vara skillnaden mellan minifiasko och minisuccé.

Axel Lindström kommer från 4 allsvenska säsonger. Infekterad fladdermus och hans CV gör det absolut tuffare att få ett HA-kontrakt. Därför inte alls konstigt att han stannar. Dock inte lika viktig förlängning som Niklas och Mikael.

Mikael Roslund kom till KHK efter två bra säsonger i ettan. 16 mål i HA74 följdes upp med 23 mål i Troja. I hockeyallsvenskan blev det dock tuffare och målen ramlade inte in som innan. Dock har han bevisat att han är en målskytt av rang på ettannivå och rimlig förväntan är att han åter igen producerar 20-25 mål denna säsong.

Jonatan Lundin Andersson hämtas från Hanhals. En ung breddvärvning som nu tar nya Lusthiga tag i sin karriär. Finns potential.

Maxim Maltsev är något så unikt som en ryss i svenska hockeyrinkar. Något vi knappt sett sen berlinmurens fall. Maxim är värvad som spets och kommer göra avtryck i KHK i år.

Filip Nordström hämtas från Forshaga där han gjort runt 25p de senaste säsongerna. Om inget fantastiskt händer med hans karriär så får vi se detta som en breddvärvning. Att göra 25p i västra klarar en chimpans med bandyklubba också. Så mycket sämre är den serien.

Jesper Persson kan däremot bli den spelare som breakar i år. Efter att ha öst in poäng i tvåan så fick han sin allsvenska chans i KHK förra året. 17p på 40 matcher får anses som godkänt för en spelare som hoppade över en division. I år kommer han ligga i KHK:s poängtopp.

Nestor Plarsmo hämtas från Hammarby. Ett rejält tapp för Bajen men en vettig värvning för KHK. Nestor är en offensivt skicklig spelare som kommer få bära ansvar i årets KHK.

Oskarii Siiki är en finne som inte riktigt lyckats blomma ut i finska ligan. Efter att ha hoppat runt mellan olika klubbar och serier så landar han nu i KHK. Känns som ett chansförvärv som kan bli både flipp eller flopp.

Detta var de nio forwards som KHK hittills ställt på banan. Man hade ett par kanadensiska namn på väg in men som helt plötsligt valde att bryta kontraktet. Två forwards som verkligen hade behövts i bygget med bara en vecka kvar till premiären. Eller om man väljer att vara elak – som jag inte tänker vara – så upptäckte väl dessa att den KHK:ska monopolpengen var mindre värd än en Zimbabwedollar under hyperinflationen.

 

Sammanfattning:

Utan att vara varken snäll eller elak så är detta lagbygge intressant. Om jag ska vara snäll – vilket jag ska vara – så kommer Mats Lusth få ihop detta under säsongen. Där har KHK gjort ett riktigt bra tränarval. Det kan ta lite tid men han kommer fixa detta.

För om jag hade valt att vara elak så hade jag kallat detta bygge för att man satt plåster på Titanic. Hade jag varit elak hade jag sagt att detta lagbygge mer liknar eliteprospectsurfning efter en kalasfylla på kansliet. Hade jag varit elak hade jag skrivit att det faktiskt luktar mer flopp än flipp kring det här. Men det tänker jag inte skriva.

Snäll som jag är så skriver jag hellre att man hittat en intressant kombo av unga och gamla som kommer göra vettigt ifrån sig. Med vettigt menar jag att man inte kommer slåss i toppen utan snarare kring platserna 4-7. För det tar tid att spela ihop ett nytt lag.

På senare tid är det egentligen bara Västerås och Södertälje som lyckats ta en direkt återstuds tillbaka till HA. Då gjorde man det men välscoutade nyförvärv där alla fick en specifik roll. Den helheten ser inte jag i Karlskrona.

Om jag hade valt det elaka spåret så hade jag skrivit att årets lag är alldeles för utgödslat. Man varvar några riktigt bra ettanspelare med utfyllnad från juniorled och hockeytvåan. Spelare från hockeytvåan har det tufft i hockeyettan. Det stora frågetecknet är vem som ska ta skitgörat? Vem ska träda fram i de där täta matcherna och vara tungan på vågen? Det jag ser är ett gäng dugliga hockeyspelare. Det jag inte ser är laget i detta. Men nu ska jag vara snäll och säga att Lusth kommer fixa detta.

Hellgren håller bra klass. Målvaktssidan kommer hålla ihop bra i år. På backsidan har man tre riktigt bra pjäser. Detta kompletterar man med oprövade kort. Forwardssidan ser likvärdig ut. Några riktiga äss tillsammans med ett gäng lankor. Men nu ska jag vara snäll och säga att alla kort behövs för att göra en kortlek komplett.

Därför är jag också extra snäll när jag ger KHK 3/5 i betyg. Snäll är jag också när jag påstår att massor av spelare kommer få chansen i KHK i år. Tidigare har man inte haft någon större broms i att värva hej vilt. Det kommer man göra i år också. Speciellt om det börjar gå lite emot. För målsättningen i KHK är inte att starta om och bygga lag. Målsättningen är att studsa tillbaka direkt. Den fällan har mer än ett lag gått i om man ser historiskt.

Jag ska i alla fall vara snäll i mitt sista stycke. Jag tror faktiskt KHK kommer fixa en plats i Allettan ändå. Hade jag velat vara elak hade jag skrivit något i stil med att förväntningarna och truppen inte matchar varandra och därför kommer det bli full turbulens i höst. En turbulens som sänker laget till att man kommer behöva slåss för Allettan – ända in i kaklet. Men det tänker jag som bekant inte skriva.

 

// Mr Troy

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!