Krönika: 22 glaslirare – 1 Kristallvas – 1 Pilsnerflaska

Är glaset halvfullt eller halvtomt? Den frågan är för glasriket vad frågan om hönan eller ägget är för Darwin.

Halvgas, fullgas eller soppatorsk? Den frågan går till Nybro.

Nybro Vikings är lite som glasriket de huserar i och just glasets egenskaper. Man ser att där finns något men samtidigt är det transparent. Man kan använda det för att stänga ute den delen av världen man inte riktigt vill vara del av. Ett stabilt glasfönster kan också stänga någon ute från en värld den vill vara en del av. Så känns Nybro. En klubb som vill ta steget ut bland de stora men som lyckas bli kvar i sin glasbubbla.

Föregående säsong levde Nybro upp till förväntningarna och tog sig till Allettan. Man utmanade till och med KRIF och KIK om de absoluta topplatserna i Hockeyettan Södras höstserie. Någonstans där hade väl ändå de flesta trott att Vikings skulle vara. Ett lag på fullglas. Efter jul tappade ugnen temperatur. Förlust i sju av de tio första allettanomgångarna och vips var man avsågade från tabelltoppen. Nybro slog således i glastaket redan i PO1 och drömmen om Hockeyallsvenskan krossades av Bodens HF med 0-2 i matcher.

Vad vågar man då tro i år? Kommer Nybro Viking att sorteras som färgat och bli lika bortglömda som en urdrucken pilsnerflaska? Blir det som ofärgat för att i slutet på säsongen bli återvunnen till en präktig och stilfull kristallvas? I mars vet vi svaret. Nu kan vi bara spekulera.

Målvakter:

Alexander Johansson gör sin andra säsong i Nybro. 20-åringen fick en del förtroende förra året och stod 23 matcher från start. Totalt slutade Alexander på 90,2 i räddningsprocent varav höstsäsongen stod för den starkare delen. I betydligt tuffare Allettan sjönk räddningsprocenten till 88 vilket visar på att hela laget fick det tuffare mot bättre motstånd. Med Alexander i kassen lyckades Nybro också bara vinna tre matcher. Känns som att Nybros eventuella framgångar i år kommer hänga på om Alexander tar ett steg till i karriären och således ger tuff konkurrens om målvaktsjobbet.

Pavel Krajcovic har hämtats in från Bodens HF. Den 24-årige slovaken gör sin tredje säsong i Sverige och har levererat hyfsat. 92,6 i procent – förvisso i den något svagare norrettan – tyder ändå på stabilitet. Lyckas även Pavel höja sig en nivå i vinter så kan Nybro börja slipa kristallkonturerna. Lyckas ingen av måvakterna utvecklas till något skottsäkert – ja, då blir det nog tyvärr pilsnerflaskan som blir fansens största tröst.

Backar:

På backsidan har det inte hänt speciellt mycket. Andreas Anarp har dragit vidare till Tyringe och Viktor Jonsson fick inte vidare förtroende efter fyra säsonger. Andreas och Viktor är inga tunga tapp för Nybro. Hittills har man värvat in det spännande namnet Jonathan Augustin från Växjö J20 där han gjort tre säsonger i superelit – med gott resultat. En vettig värvning av Nybro för att komplettera backsidan.

För det är just det som det handlar om. Komplettering. För övrigt har Nybro en bra backuppsättning i Viktor Bolin, Rasmus Johansson, Erik Lindström, Erik Näslund och Linus Olsson. En kvintett som hade platsat i vilket annat Hockeyettanlag som helst. Backsidan är välrustad – det står glasklart.

Forwards:

På forwardssidan ser det välputsat ut. Sebastian Borg, Fabian Ilestedt och Johan Järlefelt spelar alla vidare. Tre unga killar som har mer att ge och som redan föregående säsong producerade. Det enda som återstår för dessa grabbar är att lära sig åka lika fort hemåt som framåt då deras offensiva förmåga överskuggas av att de också får en hel del mål emot sig. In har man värvat Oliver Henriksson som var en av de mer producerande spelarna i Tyringe. Ett bra förvärv som har utvecklingspotential med bättre omgivning. Janne Kivilahti kan bli säsongens stora utropstecken. 25-åringen har visat upp en fin stabilitet i finska andraligan som är jämförbar med Hockeyettan. I Janne får Nybro ytterligare spets framåt.

Kim Runermark – en breddspelare av klass  – är det tyngsta tappet för Nybro. Med detta så innebär det att Nybro lyckas behålla stora delar av sin spets och dessutom toppat till den med ett par godbitar. Forwardssidan ser därmed tämligen bra och habil ut. Kanske inte i absoluta yttersta serieklass men långt ifrån kapacitetslös.

Coach:

Sami Lehtinen är ett spännande namn som för andra gången provar på tränarsysslan i Nybro. Säsongen 12/13 ersatte han Mike Beharrel efter att denne fått sparken. Nu återvänder Nybroprofilen för att ta sig an tränarsysslan på allvar. Kan gå hur som helst. Oprövade kort brukar vara svarta eller vita. Antingen blir det succé (kristallvas) eller flopp (pilsnerflaska). Det är omöjligt att se in i glaskulan och spå resultatet.

Hur ska man då sammanfatta denna mosaik av skärvor? Nybro har byggt vidare på något bra. Det känns som ett genombra bygge som bärs upp av ett antal stöttepelare.

Orosmolnen ser jag i tre saker.

 • Sami: Man vågar satsa på Sami som tränare. Förhoppningsvis blir han den ledaren som bygger laget armerat och starkt. Risken finns dock att det rasar samman och slutar i en hög med splitter.
 • Defensiven: Nybro måste täta sig bakåt. Tar målvakterna ett steg till – då kan det bli succé. Lyckas Sami få till en glasklar spelidé – då kan det bli succé. Lyckas alla spelare förstå att isen är lika snabb i båda riktningarna – då kan det bli succé.
 • Jämnheten: Nybro måste hålla ihop spelet över hela säsongen.

Nybro har traditionen och ledarskapet för att bli ett topplag. Nybro har spelarmaterialet för att hänga med i toppen. Man kanske inte har den absoluta spets för att blanda sig i topp två men man kommer ligga där bakom och vara lika utstickande som Gorbatjovs pannfläck vid hans glasnost-tal.

Mr Troy tror att Nybro kommer vara med in i Allettan. Väl där så kommer det hänga på hur Sami lyckats med lagbygget. Rimligt i år känns som PO2 som lägst. Att överleva PO3 känns tufft. Kvalserien till HA känns som en jättesuccé om det skulle hända.

Men som med Vimmerby HC så kommer Nybro utgöra en obehaglig överraskning för många. En obehaglig överraskning som kommer leda in i fighten om plats 3-5 i höstettan.

Nu återstår bara att få facit. Blir Nybro den kristallvas de vill vara eller slutar man som miljöstationens bortglömda pilsnerflaska? Upp till bevis.

//Mr Troy

Tips – Tankar – Åsikter? Maila: mr.troy@div1hockey.com

 

Den här krönikan skrevs 13 juni

Dela inlägg:

2 thoughts on “Krönika: 22 glaslirare – 1 Kristallvas – 1 Pilsnerflaska

 • 9 juli, 2018 kl. 17:16
  Permalänk

  Hej!
  Du skriver att Pavel Krajcovic kommer från den svagare norrettan.
  Jag funderar vad du grundar på att den norra ettan är svagare? Ifjol var Piteå, Västerås, Borlänge de lagen från norra allettan som tog platserna i kvalserien till Hockeyallsvenskan. Huddinge som dessutom är från östra serien tog ytterligare en av kvalplatserna. Och inget söderlag tog sig vidare från PO3. Så varför är norra serien svagare? Bör det inte vara den södra som är svagast?

  Svar
  • 11 juli, 2018 kl. 10:32
   Permalänk

   Du har en poäng. Förra året var unikt på det sättet att Allettan Norra fick så många lag till kvalserien.

   Normalfördelningen de senaste 10 åren har varit i stil med 60-70% av lagen från södra Allettan. Bara söderettan har haft 46% av platserna i kvalserien och därmed varit välrepresenterade och dominerande.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!