Krönika: På grund i sund?

Det poppas popcorn i Kalmar. Massor av popcorn. Kommer popcornen räcka eller blir det en grundstötning av klass efter ett år eller två?

Kalmar HC är söderettans fräscha nykomling. Efter en uttalad vision om att avancera till ettan har man nu lyckats, och man visar en vilja att inte bli nåt stryklag. Faktiskt så visar man en vilja att snarare kunna bli årets positiva överraskning. Se upp, Nybro! Det är er de är på jakt efter.

Sejouren i Hockeyettan ser ut att börja med att stormen river öppet hav. Nye tränaren, Duane Smith, hann inte ens flytta in sina pärmar innan han stormvinden tog honom ut genom kanslidörrarna snabbare än en avlöning. Kort och gott en tuff start på säsongen. Ny tränare sökes och det namnet kommer bli spännande att se.

Med Jimmie Svensson i laget har man en fadersfigur som vet vad som gäller i de högre divisionerna. Gamlingen, som kommer bli ihågkommen som en småtjurig resticka, kommer få dra ett tungt lass för att etablera klubben.

Ludvig Martinsson är en bra backvärvning för denna nivån. Efter en lite tuffare säsong i HC Vita Hästen kommer en nystart göra nytta och bli en viktig pjäs för att täta bakåt. Allsvensk rutin kommer göra nytta och skapa lugn.

Kim Runermark kommer in från Nybro IF. Känns som att Kim lyckats med bedriften att bli den första att göra den förbjudna övergången. Kim lär knappast få det lätt i de kommande derbymatcherna. Som spelare kommer Kim att betyda massor för Kalmar. För några veckor sedan såg Kalmars trupp tunn och klen ut med alldeles för många spelare med endast Div.2-rutin. Kim ändrar på detta. Kalmar påvisar med värvningen av honom att man inte heller har visionen av att bli ett stryklag.

Jens Andersson – ny från Östersund – är ytterligare en bra backförstärkning. Kommer bidra offensivt.

Bröderna Linus Dahlstedt och Robin Dahlstedt kommer behöva blomma ut. Öst in poäng i de lägre serierna men nu blir det tuffare. Klarar de ta nästa steg? Kommer behövas för att hålla Kalmars vision vid liv.

Jarkko Oikarinen kommer också bli en viktig pjäs för att klara etableringen i Hockeyettan. Finländaren har fullständigt öst in poäng i de lägre serierna men kommer nu få det tuffare. Pallar han trycket?

I tillägg har Kalmar HC nu gjort klart med finländaren Jani Nurkkala. 21-årige yttern har huserat i Liiga-laget Jukurits juniorverksamhet där det totalt blev 31 poäng på 50 matcher. Förväntningarna kanske inte ska vara skyhöga på Jani men med rätt omgivning kan det utvecklas till något bra.

På målvaktssidan har det hänt grejer. För några dagar sedan såg det hopplöst tunt ut. Idag ser den intressant ut. Robert Hestmann, norsk keeper från Storhamar och tidigare Visby/Roma och Huddinge, har presenterats som lagets nya förstemålvakt. Robert känns som att han antingen blir flip eller flop med obefintlig gråskala där emellan. Norska ligan håller i bästa fall måttlig allsvensk klass och en andremålvakt från en sådan liga innebär lite gambling. Det som talar för flip är att Robert har rutin och har spelat i delad förstemålvaktsroll tidigare i Hockeyettan. Jag tror det kan bli en nytändning och således en flipvärvning.

I stora drag ser Kalmars trupp fortfarande ganska Division 2 betonad ut. Fler namnkunniga spelare måste in. En stabil förstekeeper, några etablerade Hockeyettanspelare kompletterat med breddspelare brukar ge förväntat utslag – dvs undre halvan av tabellen. Allt hänger på hur många av spelarna som klarar steget upp en division.

Det som där emot kommer bli den stora behållningen i serien är derbymatcherna mot Nybro. Det kommer bli höjdpunkterna i östra Småland. Det kommer bli matcher som för båda lagen är otänkbara att förlora. Bibelgrejen med David mot Goliat har ju ändrats. I år kastas inga stenar – i år släpps det puckar.

Mr Troy tipsar: Kalmar missar Allettan och får inrikta sig på att undvika negativt kval.

// Mr Troy

Tips/rykten? Maila: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!