Krönika: Tre förlorare ska utses. Fem omgångar kvar

Med fem omgångar kvar så börjar det hetta till ordentligt i Hockeyettan Södra. Med sju lag i hetluften och i praktiken fyra platser att spela om så kommer tre lag missa Allettan.

Vimmerby 38P (+9p till stecket)

Har gått från klarhet till klarhet och har således ryckt till sig en lite större lucka nedåt och får därmed ses som i princip klara för Allettan efter jul. Man får i princip både krossa soppskålen och skära av flaggstångslinan för att misslyckas med att sluta topp fem. Mr Troy varnade tidigare för att Vimmerby kunde ha något stort på gång i år och således bli säsongens positiva överraskning. Ingen hade väl trott att de skulle överraska såhär. Betalningen för det är att man nu får en behaglig resa de sista omgångarna och kan, helt sonika, fälla ner ryggstödet och se bussfilmer som enbart ger good feeling resten av matcherna. Coach Philippe Horsky har verkligen fått sitt material att leverera.

VHC har dessutom en riktigt fin form i nuläget med fyra vinster av fem de senaste matcherna. Detta i kombination med ett bra PP och seriens bästa BP så finns det absolut inget som talar för att de kommer missa Allettan. Det enda orostecknet som kan ses över tivolit från Vimmerby, är att man har kvar att möta toppkonkurrenter. Men inget tyder på att VHC kommer förlora merparten av dessa matcherna Grattis VHC.

Chans till Allettan: 99%

Kvar att möta: KIK (b), KRIF (h), IFTL (h), Nybro (b), Halmstad (h).

 

Kristianstads IK 35P (+6p till strecket)

Kristianstad smyger med där bakom. Alla förutsåg att KIK skulle blanda sig i toppstriden vilket de också gjort. Man har skapat sig en skön lucka nedåt och kan avsluta de sista fem omgångarna utan någon större press på sina axlar. KIK har hittills levererat helt enligt plan.

Finns väl egentligen inte heller några större orosmoln som talar för att KIK skulle missa Allettan. Förvisso blandar man och ger med lite onödiga förluster då och då men samtidigt har de förmågan att skärpa till sig i sexpoängsmatcherna.

Finns egentligen inte så mycket att säga om KIK. Ett lag som besitter både spets och bredd och därför alltid är ett topplag i serien. Som vanligt leder detta till Allettan.

Chans till Allettan: 90%

Kvar att möta: VHC (h), IFTL (b), Mörrum (h), Dalen (h), Kalmar (b)

 

IF Troja Ljungby 33p ( +4p till strecket)

Det har rörts om i Trojas trupp på sistone. Både Alfred Andersson och Adam Byström Johansson har meddelat att de lämnar laget. Ännu har ingen ersättare hittats. Sportchef Daniel Håkansson har dock nåt äss i ärmen och menar presentera något inom kort.

Spelmässigt går det lite upp och ner för Troja. Man inledde svagt, fick en superperiod där man vann allt, hamnade i ny svacka för att nu åter igen börjat vinna matcher. Är det något som talar emot Troja så är det just ojämnheten. När självförtroendet finns där är man seriens bästa lag. När det börjar hängas med huvudet så kommer förluster.

Man har tagit 7p av femton möjliga på slutet. Formen är inte än på topp och marginalen nedåt är tämligen liten. Med andra ord så kan ingen känna sig säker på att IFTL kommer klara strecket. Fyra poängs marginal och femton kvar att spela om ger inget utrymme för avslappning.

Det som också talar emot Troja är att man har ett ganska tufft schema kvar. Fyra av fem matcher är mot lag som också vill spela Allettan efter jul vilket gör samtliga matcher till sexpoängsmatcher. Här finns inga garantier.

Chans till Allettan: 50%

Kvar att möta: HHC (b), KIK (h), VHC (b), KRIF (b), Nybro (h)

 

Kallinge/Ronneby IF 33P (+4p till strecket)

KRIF har tidigare varit ojämnheten själva men har nu kommit igång. Tolv poäng av femton på slutet ger KRIF ett fint utgångsläge för att sluta på rätt sida strecket till Allettan. Toppar man en bra form med utmärkt statistik i special teams så ökar man på chanserna ytterligare och mycket talar för att just KRIF kommer klara detta. Man har dessutom tagit poäng mot just topplagen medans man lite oförklarligt kan torska en match mot lagen från undre halvan. Men man ska komma ihåg att det inte är många lag som åker till Kristianstad och stjäl med sig alla tre poängen.

Visst, man har inte enklaste spelschemat kvar men kanske lite enklare än många av sina konkurrenter. Om man inte klappar ihop fullständigt på slutet så kommer White Angels få se lag från västra hockeyettan i sin hemmahall till vinter/våren.

Chans till Allettan: 60%

Kvar att möta: Nybro (h), VHC (b), Kalmar (h), IFTL (h), Dalen (b)

 

HC Dalen 30P (+1p till strecket)

Småhajpade HC Dalen inledde serien på ett briljant sätt. Sedan fick man både grus, glykol, vatten och bromsolja i maskineriet. Dock har man vänt tillbaka den negativa trenden och åter igen börjat vinna sina matcher. Tolv poäng av femton på slutet visar en god och stigande form som kan ta fjolårets succélag på rätt sida även i år.

Finns det då några orosmoln? Ja, Dalens lite ojämna form är alltid nåt att räkna in samt att de är tämligen medelmåttiga i special teams. De tillhör också ett av seriens absolut bästa lag när allt stämmer men sen kommer där oförklarliga svackor där de tappar poäng till höger och vänster. När matcherna intensifieras så kommer PP+BP vara två avgörande faktorer och här måste Dalen rycka upp sig. Lyckas man med detta ser det ljust ut för Dalen.

Chans till Allettan: 40%

Kvar att möta: Hanhals (b), HHC (h), Nybro (h), KIK (b), KRIF (h)

 


 

Nybro Vikings IF 29P (-1p till strecket)

Vikings har väl i år presterat i linje med vad de flesta förväntade sig. Man plockar sina poäng här och där vilket gjort att de nu också har sina chanser att klara sig över. Dock är det just det som är lite av problemet. Man har en grundtrupp som håller viss ettanklass men som inte räcker till för att på allvar utmana. Därför ligger man där man ligger.

Man har endast vunnit två av de sista fem matcherna och har således lite dålig form. Man presterar bra i special teams och har betydligt bättre målskillnad (+14) jämfört med Dalen (+1) ovanför strecket. Detta gör att Nybro i praktiken har en bonuspinne om lagen skulle sluta på samma poäng.

Men som ni också märker. Att gissa sig till om Nybro kommer ta sig till Allettan eller inte kommer bara vara en kvalificerad gissning. Mr Troy tror att Nybro kommer bli förloraren i detta streckdrama. Man har tufft mostånd kvar och en form som inte övertygar. Därför blir domen hård. Jag tror de missar.

Chans till Allettan: 15%

Kvar att möta: KRIF (b), Halmstad (h), Dalen (b), VHC (h), IFTL (b)

 

Hanhals IF 29P (-1p till strecket)

Seriens andra stora överraskning. Få trodde nog någonsin att lilla Hanhals skulle blanda sig i platserna till Allettan. Man har gjort detta på ett riktigt bra sätt i förhållande till sina förutsättningar. Man har dessutom en hyfsad form som gör att laget plockar hem sina poäng lite då och då.

Målskillnaden (+-0) är till lagets nackdel samt att de kanske inte helt övertygar när de får chansen i PP. De gjorde också en ganska loj insats borta mot Troja när siffrorna fick rinna iväg.

Vad är det då som talar för Hanhals i detta? Jo, man har kanske det enklaste spelschemat kvar av alla lag och man ligger bara en poäng bakom. Det talar starkt för ett Hanhals som fått glödande skridskoskenor av materialarna. Men lite självförtroende och ”enklare” matcher så vore det näst intill ett mikrofiasko om man inte klättrade till rätt sida.

Chans till Allettan: 70%

Kvar att möta: Dalen (h), Kalmar (b), Halmstad (b), Mörrum (h), Tyringe (b)

 

Kalmar HC 23P (-7p till strecket)

Finns det något som Kalmars sportchef, Tobias Johansson, inte gjort i höst så är det att sitta på latsidan. Det har hänt saker i hans trupp. Han hittade guldklimpen Jarkko Oikarinen som bidragit mycket till Kalmars inspelade poäng. Han plockade in amerikanen Evan Allen som gjort lite småsuccé med sitt irrationella spel och man har avslutat samarbetet med en rad spelare. Det är väl få klubbar i ettan som haft denna omsättning.

Många, inklusive Kalmar själva trodde på succé detta år. Målsättningen var Allettan men den drömmen får man nog ge upp i nuläget. Truppen är helt enkelt för ojämn för att vara med i racet. Det tar dock inte äran ifrån Kalmar att man ändå vågade och trodde på sig själva. Nykomlingar med visioner behövs i alla serier och vi kan nog redan nu börja frukta KHC till nästa säsong.

Serieavslutningen ser inte heller ut att skrämma laget till tystnad. Man har två egentliga nötter i KIK och KRIF att knäcka, men bortsett från dem så ser det långt ifrån omöjligt ut. Dock kommer sju poängs marginal uppåt vara för stor. Nog för att Kalmar skulle kunna spela ihop 10-12p på slutet så kommer det inte räcka då lagen ovanför också kommer ta sina pinnar. Skulle man trots allt lyckas knipa en Allettanplats har man nog genomfört årets prestation i Hockeyettan.

Dock kommer detta inte hända. Miracle on Ice hände bara en gång och detta var för 40 år sedan. Det finns inte på kartan att så många matcher går Kalmars väg rent resultatmässigt att de kommer klara detta.

Chans till Allettan: 2 %

Kvar att möta: Tyringe (b), Hanhals (h), KRIF (b), HHC (b), KIK (h)

 

Mr Troys Tips i våras:                                       Aktuell Tabell  

(1) Kallinge/Ronneby                                              (1) Vimmerby HC

(2) Kristianstads IK                                                 (2) Kristiandstads IK

(3) Troja/Ljungby                                                    (3) IF Troja Ljungby

(4) Vimmerby HC                                                    (4) Kallinge/Ronneby IF

(5) Nybro Vikings                                                    (5) HC Dalen

————————————————————————————-

(6) HC Dalen                                                            (6) Nybro Vikings IF

(7) Kalmar HC                                                         (7) Hanhals IF

(8) Halmstad HF                                                    (8) Kalmar HC

(9) Helsingborgs HC                                              (9) Mörrums GoIS IK

(10) Hanhals IF                                                       (10) Tyringe SoSS

(11) Tyringe SoSS                                                    (11) Halmstad HF

(12) Mörrums GOIS                                               (12) Helsingborgs HC

 

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter: Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!