Krönika: Tyringe – från vanligt till ovanligt och tillbaka

För lite mer än ett år sedan drog alldeles vanliga men kalla vindar genom Tyrs Hov. Tränaren, Marcus Norell, fick sparken en helt vanlig torsdag efter att ha förlorat ett helt vanligt derby mot Kristianstad. Den helt vanliga styrelsen gjorde det vanligaste man, som styrelse, gör i ett sådant här vanligt fall. Man ger tränaren sparken och så långt var allt som vanligt i Tyrs Hov.

Nu inträffade det ovanliga. Istället för att förbli så vanligt som det vanligtvis brukar bli, så gjorde spelartruppen något ovanligt. I denna storm så ställde sig spelarna bakom Marcus Norell och hotade med att också lämna klubben om tränaren fick gå. Den alldeles vanliga styrelsens alldeles vanliga beslut om att kicka tränaren slutade i det ovanliga att den alldeles vanliga styrelsen fick sparka sig själv. Det är ovanligt.

Man kan väl säga som så att när ett lag som Tyringe SoSS sparkar en tränare så är det knappast på grund av uteblivna sportsliga framgångar. Man kan nämligen inte ha högre förväntningar på Tyringe än att de ska spela och klara sig kvar i Hockeyettan. Större resurser än så har inte klubben. Det klubben dock har är en härlig förmåga att ge yngre spelare chansen att utvecklas. Hela hockeysverige älskar klubbar som osjälviskt utbildar talanger som sedan får chansen högre upp. Nu är det klart att att den otroliga sagan om Joel Persson fortsätter. För fyra säsonger sedan spelade han Div.2-hockey med TSoSS. Nu har han skrivit på för Edmonton Oilers. Bra jobbat, Tyringe.

Vad ska vi då förvänta oss av Tyringe SoSS i år såhär halvvägs in i sillysäsongen?

Målvakter:

Anton Johansson och Joakim Strandberg bildar målvaktspar. Joakim fick begränsat med speltid som andraspade i Kristianstad föregående säsong. Anton är värvad från lokalantagonisten Olofström som huserar i division 2. Kort och gott så har Tyringe två helt vanliga målvakter för Hockeyettan. Vem av dem tar chansen?

Backsidan:

Backsidan ser fantastiskt vanlig ut. Toppklassvanlig faktiskt. Finns inget ovanligt alls som sticker. Andreas Anarp har huserat fyra säsonger i Nybro IF och på så sätt skaffat sig en del rutin. Linus Ljung har gjort en likvärdig resa fast genom Grästorps IK istället. Thage Pettersson, från Troja/Ljungby, gör sin andra säsong i klubben och har kanske möjligheten att ta ett steg uppåt till i år. Mattias Eriksson, titanen i försvaret, har avverkat större delen av sin karriär i klubben och tuffar på en säsong till. Backsidan ser så vanlig ut, hockeyettanmässigt sett, att den nästan är vanligare än bokhyllan Billy i det svenska folkhemmet.

Forwards:

Behöver jag säga att forwardsidan ser vanlig ut? Det gör den fast med ett ovanligt inslag. Denny Deanesi, en helt vanlig italiensk 25-åring, har anslutit från glaciärligorna i, och kring, alperna. Det ovanliga för Tyringe gällande Denny är att de nu kan säga att de har en landslagsman i truppen. Denny känns som ett spännande förvärv som troligtvis kan tillföra laget lite extra kraft i offensiven. Emil Larsson har levererat poäng i Nybro och Tranås tidigare och får sannolikt dra ett större lass framåt. Max Wedjesjö valde en helt vanlig flytt på 150 mil från Kalix – en längre flytt än den Denny gjorde. Max avverkade tre klubbar i norr, SK Lejon, Asplöven HC och Kalix HC innan han valde flytten mot sina hemtrakter och spel i Tyringe. Utav de tre lagdelarna är forwardssidan den som är lite ovanlig. Ovanlig på så vis att två spelare har flyttat längre än hela resterande truppen gjort ihop.

Något säger mig att Tyringe SoSS kommer göra en helt vanlig säsong. Lika vanlig som man alltid gjort. Man kröner denna säsong med att antingen kvala sig kvar eller undvika negativt kval med några poängs marginal. Det är vad man får för pengarna så att säga. Det vi alla dock hoppas på är att coachen, Henrik Alfredsson, nu lyckats sätta sin prägel på truppen och därmed kan överraska hela södra Hockeyettan positivt. Efter ett antal år i ettan, med måttliga placeringar, hade många unnat både klubben och dess supportrar en säsong utöver det vanliga. Klarar Henrik leda grabbarna till att göra något ovanligt – att Tyringe överraskar positivt och ger även toppklubbarna en och annan näsbränna i matcherna?

Med tanke på hur man bygger sin trupp så är det ett lotteri. Om man får ordning på alla unga killar och lyckas lyfta samtliga en nivå så ska man inte räkna bort laget. För min del har jag gärna, för ovanlighetens skull, fel när jag tippar Tyringe på plats 10-12 i Hockeyettan Södra.

Om inte annat, fortsätt med ert fantastiska arbete att förse övriga hockeysverige med unga, välutbildade talanger. Bara det är större än en bra tabellplacering.

//Mr Troy

Tips – åsikter – funderingar? Maila: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!