Lördagsintervju: Kalixmålvakten Jacob Carlsson -”Spelschemat i övriga serier är bättre än Norras”

Nytt på sidan är att vi ska försöka leverera minst en, men helst två intervjuer varje vecka. En lördagsintervju och en tisdagsintervju. Först ut är Kalixmålvakten Jacob Carlsson.

Kalix går som förväntat väldigt bra även den här säsongen och placerar sig efter 12 omgångar på en tredjeplats i tabellen med en match mindre spelad än 1an Piteå och 2an Vännäs. Kalix har inte gjort flest mål i serien, men släppt in minst (19 st). Kalix är ett av de lagen som verkar ha en spännande framtid i Norra serien och klubben och laget har utvecklats mer och mer för varje säsong.

– Ja, jag tycker Kalix är ett lag som har förbättrats både spel och resultatmässigt för varje säsong de senaste åren. Jag tror att mycket av det beror på att vi har lyckats behålla majoriteten av spelarna från förra säsongen och stora delar av laget har varit här längre än bara en säsong så vi har en bra stomme som leder laget samtidigt som vi har fyllt på med en del nya spelare som har tillfört med bra saker. Kontinuiteten gör att vi kan utveckla och förfina våran spelidé, säger Jacob om Kalix utveckling de senaste åren.

Vad är skillnaderna på Kalix i år jämfört med ifjol?
– Svårt att säga.. Den största skillnaden hittills är nog att vi har haft mer puck och därav kunnat vara mer spelförande och spelat lite mer offensivt än vad vi kanske gjorde förra säsongen, samt att vi har kunnat stänga tighta matcher på ett bra sätt, vilket vi hade lite problem med förra säsongen. Det är fortfarande relativt tidigt på säsongen och jag känner att vi har en del saker att förbättra, vilket bara är positivt med tanke på den fina starten som vi har fått. Säsongen är en resa och meningen är att vi ska utvecklas under den.

Jacob är från grunden en Kalixprodukt men flyttade till Umeå inför säsongen 14/15 och spelade i Björklövens juniorer i tre säsonger. Inför 17/18 blev han erbjuden ett kontrakt med sitt ”hemmalag” och tog chansen att flytta hem och spela seniorhockey, något han inte hade testat på tidigare.

– Efter att ha spelat två säsonger i J20 så kände jag att jag ville testa på den ”riktiga” hockeyn. Det är ganska stor skillnad på de flesta punkterna mellan senior- och juniorhockey. Den största skillnaden är nog att det är mer tänk och taktik bakom vad som händer ute på isen. I juniorhockey är det mer ”tuta och köra”. Jag föredrar helt klart seniorhockey, främst för att jag gillar den taktiska biten.

Trots steget och de stora skillnaderna i spelet så gjorde Jacob det otroligt bra under sin första riktiga seniorsäsong och han fick förtroendet i 26 matcher redan första året. Under 22 seriematcher hade han en räddningsprocent på 91.1% och 92.8% på 4 play off-matcher.

– Jag tycker att omställningen från junior till seniorhockey gick relativt bra. Motståndarna är mer rutinerade än vad jag tidigare var van vid, så jag fick anpassa mitt målvaktsspel lite. Främst att vara lite kyligare och kunna vänta ut skytten mera. Det jag är speciellt nöjd med är att jag kom in i seniorhockeyn ganska snabbt och på ett bra sätt, samt andra halvan av säsongen där vi spelade många bra matcher och jag sattes på prov rejält. Något jag jobbar på är att hålla en jämnare nivå sett över en hel säsong, men det är inget som bara händer, utan det är något som kommer i samband med att man utvecklas och blir mer rutinerad.

Hittills den här säsongen har du stått 7 av 12 matcher. Föredrar du att vara förstemålvakt eller vill du hellre tävla om speltiden?
– Jag vill självklart stå varje match om det är möjligt. Jag tycker att det ingår att man ser till att ändå sporra sig själv till att göra bra träningar oavsett hur konkurrenssituationen ser ut, men självklart kan det vara lättare om man alltid behöver tävla om att få startspaden. Som det ser ut nu så tycker jag att vi har bra konkurrens och att vi tävlar på ett bra sätt på träning. Båda sätten har sina fördelar men jag föredrar ändå att vara förstemålvakt. Jag tycker att jag spelar bäst när jag spelar många matcher och får ett skönt ”flow”.

På sina 7 matcher har Jacob en räddningsprocent på 92.62% och ett snitt på 1.63 insläppta mål per match. Senast igår höll han nollan i när Kalix vann med 6-0 mot SK Lejon.
– Jag har spelat många roliga och tighta matcher där allt ställts på sin spets och jag har fått göra några avgörande räddningar, vilket alltid är kul. Laget har även lyckats att ta poäng i alla matcher förutom en, vilket i slutändan är det viktigaste. Delar av oktober var lite sisådär då jag varit sjuk och inte kunnat träna som jag ville, men jag ger min säsong hittills godkänt.

Jämfört med de andra serierna i Hockeyettan så är Norra serien ganska speciell. Det är långa avstånd, haltande omgångar, haltande tabeller, dubbelmatcher på helger och kanske inte de bästa förutsättningarna för klubbarna ekonomiskt vilket gör att lag i ettan ibland tvingas dra sig ur och lag i Division 2 inte har råd att gå upp vilket innebär att Norra ofta består av ojämna lag. På något sätt måste förutsättningarna ändras för Norra serien och lagen, men hur är en svår fråga.
– Ja, eftersom jag inte har spelat i någon annan serie i Hockeyettan så har jag lite svårt att uttala mig om just det här, men visst tycker jag att spelschemat som de övriga serierna har är bättre. Vi har till exempel inte mött Östersund och Örnsköldsvik ännu, samtidigt som vi har hunnit spela två matcher mot Vännäs och Teg. Det och haltande tabeller gör att det blir svårt att veta hur man egentligen ligger till. Om jag minns rätt så fanns det fler serier för några år sedan (Jacob syftat på när Norra bestod av A och B-serien), då var Umeå den längsta resan för de nordligaste lagen. Det skulle kanske hjälpa ekonomin för lagen i Norr, men då kanske det inte finns tillräckligt med lag istället. Det är en svår fråga, som jag har fattat det så kollar Hockeyettan/Förbundet på olika alternativ så det blir intressant att se vad som händer.

Tillsist, vilka tror du slutar topp 5 och tar Allettaplatserna?
– Lagen som är på Allettanplats just nu, förutom att Kiruna AIF missar och Östersund fixar en plats (Piteå, Vännäs, Kalix, Boden och Östersund).

5 snabba frågor:
Solsemester eller skidsemester?
Katt eller hund?
Födelsedag eller julafton?
Superstark
eller supersnabb?
Komedi, Thriller, Action eller Skräckfilm?

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!