Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Bodens HF

Inför den avgörande matchen så var den stora frågan om BHF skulle orka stå emot Troja en match till. Det gjorde man. Man gav till och med den trojanska hästen en präktigt magknip.

Som om inte det var nog så ställde man in Claes Endre. Detta fenomen till målvakt borde få hederplats i kommunhuset i dagarna tre. Jag har nog aldrig sett en målvakt göra så många högkvalificerade räddningar på två matcher. Det är bara att lyfta på hatten, buga, bocka och ödmjukt erkänna en makalös prestation.

 

Första Perioden:

Nog var båda lagen tagna av stundens allvar. Minst tagna var dock Boden som faktiskt vågade. Här stod man inte på lakritssnörena och hoppades på en fallande skänk från ovan. Man tog faktiskt initiativet även idag. Inte för att det direkt kom ångor från någon kokad katt men Boden var på tårna i inledningen – som man gjorde igår.

Det krävdes idag några individuella prestationer för att få hål på målisarna.

Först ut var Kevin Karlsson – som på nytt gjorde en riktigt bra match. Kevin har kanske inte fått den utdelning han förtjänat på de bra sakerna han gör på isen. Men ikväll blev det ändring på det. Efter ett par snabba drag är det han som får göra 1-0 efter 06.48. Gick inte att ta miste på glädjen.

Boden är inte ogiftiga. De hade inte lika mycket puck som Troja och kanske inte lika heta chanser men de gör en sak jävligt bra. De får in pucken på mål i rätt ögonblick. Det ögonblick där är trafik. Något de gjorde många gånger denna match och som lätt kunde gett mer utdelning.

Felix Dahlroth kan skjuta han. Från blå krutar han på för kung och fosterland. Trojas Sebastian Hansson slänger sig för täck. Pucken byter riktning på Hansson och går som en oljad groda in bakom Ragnewall. Inte mycket att göra åt det skottet. 1-1 på tavlan efter 08.24.

Daniel ”Trucken” Karlsson är inte stor målskytt. Förmodligen för att han har hockeysveriges stelaste handleder. Handleder så stela att det inte spelar någon roll vilket redskap där hamnar – han kommer hantera det som om det vore en snöskyffel. Efter 08.53 fixar Trucken in 2-1 efter att just ha tryckt sig över blå och sedan just bara skyfflat in pucken via stolpen. I detta fall uppskattade publiken snöskyfflandet.

Så långt in i perioden hade det stått och vägt – med faktiskt lite fördel Boden. Man hade rätt bra koll de följande minuterna. Därför kom det inte som en total överraskning när man kvitterar efter 16.11. Viktor Sandberg skarpförrättar in 2-2 bakom Ragnewall.

Halvminuten senare får Troja powerplay. I princip på nedsläpp så kör Bodens HF något som hade fått den gamle handbollstränaren Bengan Johansson att bli tårögd. Man kör en norrländsk gööök bööök. På nedsläpp lobbas pucken upp i mittzon och där har Marcus Sandström smugit upp i fart. Marcus skaffar sig friläge. Markus skaffar sig en notering i målprotokollet. Markus fixar 2-3 till Boden. Markus fixade så att hemmahästen stod där med slokade öron och skämdes.

Ska vi summera första så kändes det som att Boden hade bra koll. Det fanns nog lite slitenhet i Troja och när man inte fick bygga vidare på ledningsmålen så började man tappa tempo. Boden fick däremot energi av sina mål och stod upp bra i banan. Med stor hjälp av fenomenale Endre.

 

Andra Perioden:

Den absolut spelmässigt sämsta av de tre. Boden inleder med ett tidigt PP och sedan har man momentum i hela perioden. Man har inte spelet men man har en tro på sig själva.

Troja såg faktiskt både energitomma och fantasilösa ut i hela andra. Man kom ingen större vart och de gånger man fick den oljade grodan på mål så stod där en grodfälla och sög in paddan i sin plock – eller annan kroppsdel som på något sätt delade ligament med resten av Endre. Nämnde jag att han var formidabel ikväll?

Tiden tickade och mycket talade för Boden. Det var faktiskt inte direkt chockande att man också gjorde 2-4. Marcus Sandström var inte klar för kvällen utan fixade in 2-4 efter 36.36. Ett rent avslappningsmål för gästerna men som också gjorde att stresshormonerna sprutade ur öronen hos hemmalaget.

Ska villigt erkänna att jag trodde matchen var körd här. Troja såg håglösa ut och Boden sög ur all anfallsenergi som Troja lyckades uppbringa. Andra perioden till Boden.

 

Tredje Perioden:

Boden inledde den tredje perioden som man spelade av den andra. Man höll rätt bra koll på den slappa märren till motståndare. Detta trots att Troja nu borde blivit mer desperata.

Men ju längre tiden gick – desto mer liv blev det också i hästen. Max Pålholm blir tvungen att dra ner Johan Järlefeldt efter 47.08 – helt enkelt för att undvika friläge mot Endre. Med tanke på att Trojas PP under tre matcher varit mer impotent än ett gubbadagis i Säffle så var det nog inte många som egentligen förväntade sig nåt.

Men ack vad man bedrog sig. Hampus Melén lyckas till slut trycka in reduceringen efter 49.06. En reducering som skulle visa sig vara den tändvätska som Troja behövde. Med 3-4 på tavlan så utvecklades den trötta märren till en spänstig arab.

För efter detta handlade matchen bara om en sak. Ett vilt anfallande Troja som kunde gjorde 10 mål de sista tio minuterna om det inte varit för den där förbaskade Endre. Eller snarare ska vi säga formidable Endre. För jag nämnde väl att han var kung på banan idag?

Efter reduceringen hade Troja tre lägen där han räddade – på ett sånt sätt att Boden nästan hade börjat åka mot bänken i tron att de just släppte in ett. Utöver det hade Troja två skott i målramen och en styrning som sägs varit inne. Utöver det uppstod en omtvistad situation där Troja trodde det var mål men där pucken aldrig kunde bekräftas vara över linjen.

För tro inget annat. Mellan matchminut 49 och 57 var det ett mirakel att kvitteringen inte kom. Här stod Boden både på hälarna och iklädda sina obekvämaste sockiplast. Men vilt kämpande – det var man.

Tränare Forsberg rycker Ragnewall med tre och en halv minut kvar. 57 sekunder senare ligger kvitteringen bakom Endre. Oscar Öhman gör 4-4 efter att Troja faktiskt forcerat in pucken. Det gick inte att ta miste på glädjen som uppstod efter 57.28.

Det var nu man förväntade sig att Troja och Boden skulle spela av matchen. Så blev det icke. För Troja fortsatte att ösa framåt och hann med att skapa ytterligare tre chanser som mycket väl kunde punkterat matchen. Men ni vet varför det inte lyckades nu va? General Formidabel hade ju inte kapitulerat än.

 

Förlängning:

Ja, det skulle ju inte bli ett snabbt avgörande det här.

I första förlängningsperiodens första tio minuter så var det Troja mot General Formidabel. Här borde – enligt all hockeylogik – Troja fått in en puck. För man trodde att hemmalaget hade powerplay. Så massivt blev till slut trycket mot bodenmålet.

Men allt efter som tiden gick så gick också Trojas energi. Andra halvan av första förlängningsperioden blir betydligt jämnare. Här skaffar sig också gästerna ett antal lägen att avgöra till sin fördel. Hade det inte varit för Ragnewall så hade man också lyckats.

I andra förlängningsperiodens första del så upprepade sig mönstret. Troja tog kommandot och skaffade sig bra chanser att avgöra. Dock fanns det lite mindre energi så trycket blev inte riktigt på den nivån som i första förlängningsperiodens första hälft. När vi sedan gick över i andra förlängningsperiodens andra hälft så växte Boden tillbaka in i matchen. Här blev rollerna omvända. Nu var det BHF som faktiskt hade chans att avgöra då Troja för tillfället såg ut att spela i skor med broddar.

Vi ska också ha i åtanke att båda lagen nu var ordentligt trötta. Det var mer vilja än hjärna om man säger så. Det märktes väldigt tydligt när situationer uppstod där man kunde åka och tjuvvila på banan. Då gick det inte fort för någon.

I tredje förlängningsperiodens första del och i dess första hälft så kommer till slut avgörande. Med ungefär 1400 genomtrötta skallar i Ljungby Arena så fanns där två kvar som fortfarande inte var mentalt i koma. Jonatan Nielsen uppfattar att Karl Olofsson åkt till sig en lucka mellan Bodens backar. Passen kommer och friläget likaså. Ibland är det skönt att vara hjärndöd. Hjärndöda människor har endast en begränsat förmåga att tänka. På grund av trötthet får vi förmoda att Olofsson i detta läget inte var vid sitt sinnes fulla bruk. För när han hade 4 meter kvar till General Formidabel så hade han ingen plan. Han sköt helt sonika bara in den oljade grodan bakom Endre. Ett mål utan någon som helst tankeverksamhet bakom. Den skulle bara in.

Behöver man beskriva glädjen?

Det var faktiskt i detta ögonblick som jag kände sympati för General Formidabel. Efter målet låg han kvar, platt på mage, och bara tog in vad som just hände. Det var där jag kände att idrotten kan vara grym ibland. Det målet gjorde ju faktiskt att hela hans prestation i två dagar nu inte betydde något.

 

Sammanfattning:

Boden går ur denna PO med högsta heder. Man ger Troja en alldeles fantastisk match. Det var nog därför som Bodenspelarna inte såg allt för ledsna ut när de tackade domaren och Troja. De visste att de hade gjort vad de kunde. Ingen kan komma och säga att de vek ner sig. Ingen kan komma och säga att de inte gjorde sitt bästa. För det gjorde de. Men i playoff är det tre matcher man max har på sig. Då kan också saker hända.

Vad sägs om att nämna Endre en sista gång. Han motar 74 skott i denna matchen.

I Boden tycker jag alla ska ta åt sig av äran över att ha gjort tre bra matcher.

Samtliga i Troja gör en bra match. Vill dock lyfta fram Emil Ericsson som idag gör en riktigt bra insats tillsammans med resten av fjärdelinan. Det var ett par byten av dem som ändrade matchbilden en bit in i tredje.

Troja har nu nyttjat en av sina livlinor. Man är vidare till PO3 och tack vare att resultaten gått Trojas väg så får man nu hemmaplansfördel. Vilket lag man kommer ställas mot avgörs imorgon klockan 12.00

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!