Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Borås HC

”Man skjuter tuvor man skjuter stenar
Man skjuter träd å man skjuter grenar
Man skjuter allting som rör sig
Det smäller i ett
Man skjuter rygg man skjuter stubbar
Man skjuter bom å man skjuter gubbar
Man skjuter så man blir alldeles svett”
Denna matchanalys kommer handla om två saker. Dels Tore Skogmans låt om att man skjuter på allt. Troja sköt på allt. Man sköt den där 7,62cm och 165g svarta saken åt alla håll och på alla sätt utom ett. Man sköt den aldrig i mål. Tore Skogmans låt ”Älgjakten” slutar i alla fall med att man till slut skjuter en älg. Därmed är Skogman en bättre skytt än de 18 rödklädda elitidrottsmän som ikväll var klädda i rött.
Den andra delen som jag tänker ta upp handlar om fusk. Att anklaga motståndarna för fusk är något jag aldrig gjort och förmodligen aldrig kommer göra igen. Men efter kvällens match måste saken upp till ytan. Till hockeyförbundet rapporterades att Troja skulle möta Borås HC. Det var inte BHC som kom till spel. Textilstaden hade skickat Lantzlaget. I all ära så är årets upplaga av Troja bra men att möta Lantzlaget är en uppgift som är för mäktig.
För att klargöra detta fusk måste Lantzlaget utvecklas. Till spel kom Johan Lantz. Johans enda uppgift denna kväll var att se till att 116cm³ gummi stannade på rätt sida en röd linje. När slutsignalen gick hade Lantzlaget löst denna uppgift på ett alldeles fantastiskt sätt. Resterande vitklädda utespelare var bara en fasad, en kuliss eller en yta lagd på ospacklat underlag. För de hade inte behövts denna kväll. Lantzlaget spelade hem alla tre poäng till gästerna på egen hand.
Första Perioden:
Det finns egentligen inte så mycket att säga om första perioden. I sin helhet så drivs matchen av hemmalaget. Det som skiljer ut första perioden mot de andra är att gästerna stod upp ganska bra. BHC fick ett antal anfall där man kom till avslut. Kanske inte de vassaste chanserna men man spelade i alla fall in sig i slottet några gånger.
Troja gjorde detta bättre än gästerna. Man skapade fler chanser än gästerna men man sköt samtidigt på alla olika sätt utom mellan stolparna. Närmast kom Sebastian Hansson som fick till två ganska vassa styrningar strax utanför. Förutom detta så kom puckarna flygande en bit utanför Lantzlaget. Ja, ett par gånger fick Johan sträcka ut men man kan ändå se det som att han hade situationen under kontroll.
I den något tempofattigare första så var det också Lantzlaget som fick sista ordet. BHC får ett powerplay efter 18.11. Trettio sekunder senare tar man ledningen genom Roni Viirlas som skjuter pucken via trojaspelare i mål. Ledning till gästerna.
Speglar det matchbilden i första? Nej, inte alls. Troja hade spelet men blev ganska hårt störda av BHCs fina forechecking. Samtidigt så fick Lantzlaget bra hjälp av sina utespelare att freda målet. Troja fick avsluten utifrån i de flesta fall.
Andra Perioden:
Det började med brak och kalas. Troja inleder perioden med ett ringande ribbskott. Man avverkar sedan perioden i ett tempo som BHC har svårt att matcha. Det enda som räddade gästernas ledning var Lantzlaget som fick kliva in och göra några kvalificerade räddningar.
För även om Troja inte gick på full maskin i denna match så skapade man ändå ett bra tryck. Man bosatte sig periodvis i gästernas zon.
Två powerplay och ytterligare ett stolpskott senare så började gästerna visa upp lite trötthet. Man hamnade helt enkelt i djupt i egen zon och när pucken väl lämnade zonen så fanns ingen energi att pressa Troja. Därmed blir också matchbilden liknande spel mot ett mål.
Den enda anledningen till att Troja inte både kvitterade och tog ledningen var den där falska sista utposten som man oärligt inte anmält till match. Dock, om ska vi se detta ur ett neutralt perspektiv så gör förmodligen Johan Lantz sin bästa period på hela säsongen. Han var riktigt bra där bak. Visst var några av räddningarna lite okonventionella men det spelar ingen roll så länge man räddar.
17-5 i skott till hemmalaget säger en del om vad Lantzlaget fick utstå denna kväll. Till och med Tore Skogman fällde nog en tår över det skottkavalkad som stackars Johan fick uppleva i andra.
Tredje Perioden:
Stackars Lantzlaget kunde få det värre. 20 räddade skott i tredje var det som gav BHC alla poängen.
Troja startade även den tredje perioden riktigt bra. Man var tempomässigt helt överlägset Borås. Faktum är att det endast var ett par tre tillfällen då gästerna kom över mittlinjen med puckkontroll. Så överlägsna var Troja.
Men ni kan historien nu. Troja sköt gubbar och stubbar men inte i mål.
Jonathan Nielsen hade en riktig raket i stolpens insida. Det var väl det närmaste man kom. För vid resten av försöken så stod matchens bästa spelare i vägen. För jag ska än en gång passa på att hylla Johan Lantz insats. Han var själv lika bra som resten av spelarna på banan tillsammans.
Ni har nog räknat ut att Troja inte gjorde mål i tredje heller. Nära skjuter ingen hare och speciellt inte om man spelar älgjakt.
Sammanfattning:
Det är bara att gratulera BHC till en synnerligen stark insats. Samtliga fem utespelare hjälper Lantzlaget att bli den matchens stjärna som han blev. Det var helt enkelt en sån match som man ibland vinner trots att man inte riktigt förtjänar det. BHC påminde ikväll om Halmstad när de var på defensiv topp de första tio omgångarna. Man spelar en felfri defensiv och kompletteras i detta med en målvakt som är vänd upp och ner.
Nu tänker jag såga Troja. Hur kan man förlora mot Borås? Det är dags att hämta tjäran och fjädrarna.
Nu kan ni ignorera ovanstående rad. Troja förtjänar inte att sågas. Man gör trots allt en ganska bra match där man faktiskt skapar tillräckligt med chanser för att göra mer än fyra mål. Men ibland får man såna matcher där pucken bara vägrar att gå in. Troja fick en så match ikväll. Det är inte så mycket att säga utan bara att gå vidare och ta nya tag.
Åter igen vill jag berömma Johan ”Lantzlaget” Lantz för han insats ikväll.
// Mr Troy
Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!