Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Halmstad Hammers HFDå var kvällens drabbning över. Det slutade enligt den ena matchbilden jag hoppades på – nämligen den att Troja skulle få in ett par mål och sedan i lugn och ro får kontrollera matchen. Det var också det som hände.

Ikväll fick vi se ett pånyttfött Tråk-Troja. Borta var elaka röda pumpande maskinen som kör fast i kortsargens evinnerliga melankoli. Fram kom ett Troja som spelade lika underhållande som kistkatalogen hos begravningsbyrån. Man var så tråkiga att TV-sändningen fick avbrytas så att spelarna hann ikapp sändningen.

Det är tack vare nya tråkiga Troja som man enkelt plockar hem alla poängen.

 

Första Perioden:

I ungefär kanske och lite uppskattat plus gissat – samt grovt avrundat – så var det match i exakt fem minuter och 24 sekunder. Så lång tid tog det för Troja att tråka ihop. Eller om man för den delen vill se det som att Hammers hade någon glädje i matchen. För det var de inledande fem minuterna då Halmstad skapade något som kunde liknas vid kontrollerat spel. Det var fram till att Carl Westberg fick kvällens första tvåa för slashing som gästerna var med i matchen.

05.54 så stänker Mattias Åkesson in 1-0 i powerplay efter att Edström serverat en superpassning. Åkesson får stå i sin tekningscirkel och nypa till. Ett så klassiskt mål från den gamle trotjänaren.

Efter detta tråkade Troja ihop fullständigt. Inte att man spelade dåligt eller i taskigt tempo eller något sånt – utan för att man stängde mittzon resten av matchen. Återkommer till detta.

Det som gjorde att Hammers fick en extra jobbig match var också alla dessa tvår man drog på sig. Åtta utvisningar är fyra – fem för mycket om man vill ge sig själva chansen att spela hem poäng.

När sedan Hampus Olsson gör 2-0 efter 16,46 så är i princip matchen över. Man såg tendenserna redan här. Gästerna försökte men blev om sagt mötta av en igenslängande dörr varje gång man försökte ta sig över rödlinjen.

Puckinnehavet i första var ungefär 50/50 och chanserna svagt till fördel för hemmalaget. Vi ska ha klart för oss att detta inte var den mest publikvänliga period vi sett men smart spel av Troja ger hemmalaget förarsätet.

 Andra Perioden:

Det blir en hel del utvisningar i andra. Det som vi ska ta med oss ur detta är att Hammers inte lyckas skapa det enorma trycket mot Ragnewall medans Trojas powerplay såg bättre ut på länge. Högre passningstempo och framför allt djupare spel med pucken. Allt i powerplay skulle helt plötsligt inte gå ut på att Jonatan Nielsen skulle skjuta från blå.

Skillnaden var att Troja visade upp en säkerhet i sin defensiv där man höll Hammers på avslut utifrån. Avslut som inte gav Ragnewall några egentliga bekymmer.

Ser vi tvärt om så radade Troja upp kvalitativa målchanser. Ett klockrent stolpskott av Edström, ett avslut från slottet av Wermelin samt en riktigt fin räddning av Anton Malmborg när Karl Olofsson får stå ren framför kassen. Detta är bara några exempel från andra perioden.

Det hela renderar sedan i att Emil Eriksson får göra sitt första mål i Allettan. 3-0 till Troja efter 37.56. Hockeymål behöver inte vara vackra. Emils mål var inte vackert. Emils mål var en sumpråtta dragen från blå som en skymd Malmborg aldrig ser. Det var inget skönhetsmål men det var ett mål som räknas som mål bara för att det var ett modernt hockeymål. Ett höstlöv från blå som frankeras och postas i exakt rätt ögonblick i förhållande till täcket framför mål.

I hela andra perioden var Troja fullständigt överlägsna Hammers i tråkigheter. Borta var den där offensiva höga pressen som Troja använt i sådär 25 matcher. Kvar var en mycket lägre press där tredjegubben höll en lägre position i banan. Man vinner inte många sargdueller i anfallszon på det sättet men man vinner mittzon. Mittzon var den delen av banan där dagens match avgjordes. Hammers tappade fart, puck, precision, fantasi och livslust varje gång de skulle försöka ta sig igenom. Resultatet blev oftast att Troja vann pucken och kunde starta motanfall. Motanfall där man kommer in med fart och ganska snabbt till avslut – varav många hade blivit mål om inte Malmborg faktiskt räddar Hammers från större förlust.

Vi ser även på skottstatistiken att Troja får lika många lägen trots att man inte pressar på så hårt. Skillnaden i första och andra var att de lägen man nu skapade var betydligt hetare än de man skapat men den frustande och stånkande pressen vi sett de första fem matcherna.

 

Tredje Perioden:

Tredje perioden har bara rullat till 42.25 när Victor Romfors ger sig in i protokollet. 4-0 till Troja efter att Victor nickat in pucken. Vi får hoppas för Victors skull att detta inte är något han specialtränat på utan att det bara var en sjukt dålig passning från Martin Fransson som gjorde att Victor fick offra pannbenet för en pinne i målprotokollet.

Efter detta forsätter Troja att tråka och Hammers blir lite frustrerade. Lite gruff tilltar och känslor måste kylas. Victor Romfors och Ludvig Nilsson kör ett litet fightingkalas med varandra och Domare Robin Karlsson skickar det lilla turturduveparet av banan i varsin 2+2.

Kom ihåg att Troja äger matchen med sin totala nedstängning av mittzon.

5-0 kommer när Felix Wermelin direktskottar in gummit efter att Troja har kört lite rysk propagandahockey i Hammers försvarszon. Eller om man så vill så kan det benämnas som något Bengt ”Bengan” Johansson hade kallat en extra delikat göööök-böööök. Vackert var det i alla fall och det var ett mål som tydde på att Troja hade lite självförtroende tillbaka.

Pärna och Åkesson fick sista ordet. Pärna hänger dit trissan i nättaket efter att Sebastian Åkesson levererat över centrallinjen sådär 107 cm framför Ragnewall. 5-1 blev också slutresultatet.

 

Sammanfattning:

De var ett helt nytt spelande Troja vi fick se ikväll. Med positioner längre bak i banan så får man inte fler men hetare chanser in på mål. Det blir mindre spel på back och mer rakt in mot mål. Där han vi förklaringen till kvällens triumf.

Vi minns de två första matcherna mot Hammers där Troja fullständigt gjorde lingonmos av dem. Man pressade ner Hammers så långt i egen zon att det blev pressveck på Hammers skridskoskenor. Skillnaden var att med tre man bakom mål så saknades det någon som kunde göra mål – framför målet. Något som en lite mer tillbakadragen spelstil snarare ger. Tråkigare förpubliken men för Troja just lite mer vägvinnande.

Vi ska också ha klart för oss att Troja är skickliga individuellt. Man stänger som sagt ner mittzon på ett sådant sätt att Hammers fick stora guldmörten i vattentramperi. I de flesta fall när man försökte så stod där en röd stopphäst i mittzon och förstörde uppspelet. Eller om man så vill en riktigt bra defensiv insats av Troja.

För Hammers del blev inte denna matchen någon höjdare. Lite tråkigt då man ändå fixat en buss supportrar till Ljungby Arena. Men som jag skrev tidigare idag så är detta på något vis årets Hammers. Man åker iväg och får en förlust nerkörd i kalsongerna för att i matchen efter köra ner samma förlust i ett annat lags kalsonger. Oberäkneliga som en koreansk diktator med kärnvapenknapp.

Men jag räknar absolut inte ut Hammers chanser till play-off. Jag har försökt räkna ut dem efter varje omgång – i 25 omgångar – men det har alltid slutat i ekvatoriell härdsmälta från min sida. Därför har jag nu gett upp hoppet om att kunna räkna ut hur jag ska räkna ut årets Hammers.

Men just ikväll hade de inte mycket att sätta emot.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!