Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Skövde IKDå var det avgjort och klart. Troja vinner urstabilt mot Skövde i en match som kan liknas vid att äga en Volvo 740. Den var inget extra på något vis men hur stabil hemmaseger som helst. Man vet liksom vad man fick för pengarna.

Lite synd att det inte blev mer spännande med tanke på skövdesupportrarnas uppträdande under matchen. Exemplariskt på alla sätt. Man sjöng fram sitt lag tills Hesa Fredriks klagosång ljöd strax efter klockan sjutton. Skövdes fans ska alltså ha en enorm eloge och vi trojaner kan bara avundsjukt se på och konstatera att det är en sån klack vi saknar.

 

Första Perioden:

Om Trojas powerplay första halvan av serien var deras arkilleshäl så är det nu segervapnet. Efter att Troja sedvanligt inlett matchen lika piggt som en morgontrött koala så steppar man upp efter några minuter och tar över. Eller tar över och tar över – man stänger helt enkelt ner mittzon och håller den tredjedelen av banan bommad och låst resten av matchen.

Kvällens bästa spelare – Sebastian Hansson – presenterar sig, efter 10.35, varför han just skulle bli bäst på banan ikväll. Kevin Karlsson – också med en stabil insats i afton – avlossar raketen från blå. Sebastian står framför mål och styr in 1-0 till hemmalaget. Ett så himla klassiskt skott-styrning-mål i PP som det bara kan bli.

Troja spelade sedan på i sen nya stil med puckvinst vid rödlinjen och omställning på det. Något som vållade gästerna en hel del problem. Skövde körde faktiskt fast i detta i hela matchen. Så pass fast att superlim framstår som flexfog.

För det var inget snack i andra. Troja manövrerade ut gästerna och tillintetgjorde de flesta försök till anfall. SIK stack igen några få gånger men då stod hemmamålisen Anton Svensson där och plockade samtliga förlupna fallfrukter farandes i hans riktning.

 

Andra Perioden:

Skövde fick en uns av hopp efter knappa fyra minuter i andra. Efter att det uppstått en klassisk oklar situation i mittzon där den fördröjda snabbtänktheten snabbt övergick till gissning och där gissningen blev fel – så fick SIK powerplay. Ja, det var inte bättre än att powerplayet byggdes på att någon kände att det kanske var utvisning när Felix Wermelin krokade ihop med en skövdespelare.

Skövde behövde bara 37 sekunder i powerplay innan det var kvitterat. Dennis Santesson var sist på pucken och den som jublade mest efter 23.50. Sett till vad gästerna producerade i powerplay denna kväll så var målet inte oförtjänt. För det var nämligen bara i powerplay som SIK fick ut något. I spel fem mot fem så gick det inte alls.

Trojas nya melodi är som sagt powerplay. Victor Romfors kan spela ”mera mål” på kompositflöjt om han bara vill. Efter att ha fläskat iväg ett saftigt direktskott så blir det 2-1 på tavlan. Alexander Edström rakar iväg gummisteken och Victor klipper till direkt. Viktor Andersson, i skövdemålet, får kapitulera för andra gången denna afton. Tid 25.57.

Som nämnt så gjorde lille Sebastian Hanson en av sina större matcher för säsongen. 3-1 kommer efter att han stånkat och stökat ett par sekunder framför Andersson i gästkassen. Hans andra för kvällen och med bud på fler. Ja, Sebastian var riktigt bra ikväll. 3-1 kom således efter 31.13.

Efter 38.00 får Troja straff. Carl-Johan Sjögren kommer fri – i boxplay – och ska försöka utöka till 4-1. Det hjälpte inte att det sista han gjorde, innan han blev upphakad, var att slicka sig om läpparna. En slashing senare och hans chans rann ut i tomma intet. Mattias Elfström blev utsedd att förvalta denna straff. Det gick sådär. Viktor Andersson behövde mest sitta kvar i sin picknickyogaställning och låta Elfström skjuta på honom. Kanske inte den bästa straff Elfström har lag i karriären.

 

Tredje Perioden:

Som vanligt när ett lag leder och det andra laget inte gör det så brukar det bli avspelning i tredje. Så också ikväll. Med en stabil tvåmålsledning så drar Troja sig lite mer hemåt och kontrollerar flerfaldigt att bommen och låset sitter kvar i mittzon.

För hur mycket som Skövde än försökte så fastnade man där i anfall efter anfall. Faktiskt så var det Trojas spelvändningar som var hetast i tredje.

Johan Hellström rycker sin målis med över tre minuter kvar. En manöver som jag gillar. Varför vänta in i det sista. Denna gången slutade det ganska omgående med att William Romfors får avgöra med 4-1 i tom kasse. Tid 57.07.

Det blir magstarkt att påstå att 4-1-målet var det som fick ridån att gå ner denna afton. För Skövdes del kom ridån aldrig riktigt upp. Speciellt inte i andra halvan av matchen.

 

Sammanfattning:

Kort och gott var det inget att snacka om. Troja avfärdade Skövde ganska enkelt och utan att behöva förta sig. Samtidigt gör man Skövde lite omotiverade när man ser till att de inte får många heta chanser under matchen – och ingen utdelning på de chanserna man ändå fick. Ett bra sätt att ta moralen ur en motståndare är just att se till att frånta deras spelglädje. Eller om man så vill uttrycka det med att spela så tråkigt att de slutar bry sig.

För det var lite så Skövde till slut kändes. Man hade mentalt gett upp denna matchen efter Trojas ryck i andra perioden. Efter det visste man att det skulle krävas ett mirakel från högre makt – eller två mål – för att få med sig poäng hem. Något man insåg inte skulle hände.

Det är snarare så att 4-1 ändå var i underkant.

Trojas fjärdefemma gör en av sina bästa matcher för säsongen. Samtliga lirare bra i matchen men Sebastian Hansson är den som gör det bäst. Ikväll var han överallt och ingenstans. Framåt var han största hotet samtidigt som han stod upp bra i defensiven. Jäkligt trevligt att se Hansson på detta spelhumör.

En guldtulipan till William Romfors också. Inne på tre mål framåt och förtjänt av uppmärksamhet.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!