Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Vimmerby HC

Första akten avklarad i det som kan liknas vid slaget om Småland. Första akten i det som kommer bli den bästa omgången i årets PO2. För igår fick vi bevittna en hockeymatch som hade det mesta.

För inte saknades tempo, känslor och spänning igår. Inte saknades dramatik. När slutsignalen gick så sjönk nog den totala hjärtrytmen med 75% hos de åskådare som var där.

För nog blev matchen som de flesta hade tänkt sig. Vimmerby och Troja är två lag som är svåra att besegra men som kanske inte sprutar mål framåt. Igår var det dessutom två lag som försökte vinna över den andre med samma taktik som den andre försökte vinna över den förste. Det vill säga en riktigt härlig och disciplinerad defensiv.

För till slut visade det sig att det var ett enda misstag i matchen – defensivt sett – som också fällde avgörandet. Ett misstag hos två lag som spelade hockey i 60 minuter. Det blev de små marginalernas match. Frågan är om marginalerna går att krympa mer till returmötet?

Det vi vet är att något lag kommer vara marginaliserat efter helgen. Marginaliserat till den grad att de kommer gå från aktiv säsong till en statistisk notering i hockeyförbundets databas.

 

Första Perioden:

Alla såg nog första perioden komma. En första period där två lag gick ut för att känna på varandra utan att ge den andra något hopp om att kunna vinna matchen. Ungefär så blev det. Man spelade säkert men i ett högt tempo. Nyckelordet för kvällen sattes redan i matchens första byten. Defensiven framför allt.

Eftersom defensiven var så kompakt från båda lagen var det naturligt att båda lagen fick kämpa för sina chanser. När väl chanserna kom så var kvällens nästa ingrediens på banan. Två målvakter som städade av de avslut som kom.

Närmast för Vimmerby – i första halvan av perioden – kom ett ribbskott. Ett ribbskott som överraskade Ragnewall i hemmamålet på samma sätt en bankkund blir överraskad när man lämnar ett bankkontor och fått personlig hjälp. Ragnewall såg inte ett knyst och det var tack vare att marginalerna var på hans sida som Vimmerby inte tog ledningen där.

Lucas Venuto var sedan nästa spelare på tur. Det är skillnad på buckla och buckla. Lucas vann ingen buckla igår men den han efterlämnade i stolpen bakom utmärkte Tomas Rydén, kommer vara där för evigt. Marginalerna var denna gång på Rydéns sida.

Troja fick sitt första powerplay efter 12.00. Ett powerplay där man vaskade fram ett par riktigt heta chanser – där bland annat Mikael Roslund avslutade tätt utanför. Så tätt utanför att inte ens en blankett för marginalskatt hade fått plats mellan stolpen och pucken.

Lucas Venuto drog sedan på sig Trojas första utvisning i matchen och Vimmerby gavs chansen. Vimmerbys powerplay var minst lika bra som Trojas. Man bet sig fast i anfallszon i dryga minuten och närmast ett ledningsmål kom Hampus Harlestam som avslutade högt upp på Ragnewalls högra axel. Med lite mer bruttomarginal hade den pucken seglat över axeln och in i mål.

Sista fyra minuterna av perioden fick Vimmerby en ny chans. Efter att Trojas Jonatan Nielsen åkt på en helt korrekt tackling i egen zon så rann det över och han lyckades dra på sig 2+2. Således fick VHC chansen igen. En chans de förvaltade riktigt dåligt. Till skillnad mot föregående PP så skapade de i princip ingenting på 4 minuter.

Därmed slutade första perioden mållös. Chanser saknades inte men två supereffektiva defensiver grusade alla förhoppningar om ett ledningsmål.

Skott: 9-8

 

Andra Perioden:

Om första perioden var jämn och spännande så fick andra perioden en ny skepnad. För sett över 20 minuter så började Troja ta över kontrollen. Man var lite hetare under stora delar av perioden.

Faktum är att Troja förde matchen i detta läget. Vimmerby fick se sig uppätna av Trojas effektiva checking i mittzon.

Därför var det inte ologisk – om även med viss turmarginal – som Hampus Andréen gav hemmalaget ledningen efter 37.25. Tobias Törnqvist lägger en puck mot mål när Andrén kommer framstörtande. Andréen får träff på pucken ungefär en meter ovanför isen och lyckas styra in ledningmålet bakom en chanslös Rydén.

Helt välförtjänt.

Utöver detta hade Troja också två ytterligare chanser där en allvarlig fråga ställdes till Rydén. Både Andréen och Åkesson fick sina öppna lägen. I Åkessons fall lyckades han dra ner Rydén i full sträck samt få pucken mot mål under honom. Sällan har en puck fastnat så djupt under benskyddet och så nära en mållinje. Där osade det katt.

Vimmerby fick som sagt mest förlita sig på försvarsspel i andra perioden. Man kom igenom Trojas mur ett par gånger mer hamnade allt för ofta längs med sargerna för att kunna utgöra ett allt för stort hot.

Således gick andra perioden både på poäng och mål till hemmalaget.

Skott: 15 – 5

 

Tredje Perioden:

Någon sa att det svåraste som finns i hockey är att leda med 3-0. Troja ledde inte med tre mål. Därav var det ju inte den svåraste uppgiften man kunde ha framför sig – enligt denna kloka hockeyfilosof.

Med 48.19 på klockan så kom kanske matchens enda större misstag. Efter att ha vunnit pucken i egen zon så ska Troja spela sig ur den och gå till anfall. Med en diagonal passning över hela zonen – med okänd adressat – så stjäl VHC pucken strax innanför offensiv blå. Med täck framför mål och ett snabbt avfyrat skott så var kvitteringen ett faktum. Måns Carlsson gör 1-1 och leder VHC tillbaka in i matchen.

Det som sen kom att utspela sig är underlag för en viss diskussion – för att den blev tämligen matchavgörande. Anton Johansson får 2+10 för tackling bakifrån i en situation där Vimmerbyspelaren – som det ser ut – själv ramlar in i sargen. Domare Folkstrand gör en annan tolkning och ger Anton en tvåa. Korrekt eller inte kan nog diskuteras men något säger mig att alla inte är överens i frågan.

Det var ju marginalernas afton. Denna gången var det Trojabacken Martin Fransson som hade felmarginalen mot sig. I det efterföljande powerplayet så slänger Vimmerbys Jakob Karlsson in en puck på mål. Franssons skridsko styr in pucken i eget mål, Vimmerby tar ledningen med 1-2 och ger sig själva en söt och fin smak – basen i det som kallas segerns sötma.

Med tre minuter kvar så får då Troja chansen. Pelle Ström kom i matchens sista tre minuter att dra på sig två utvisningar, vilket gav Troja möjligheten att spela sex mot fyra i långa stunder.

Utvisningar som faktiskt luktade mer kompensation än något annat. I hela matchen så såg vi dessa typer av handlingar men efter Antons utvisning så skulle bara en Vimmerbyspelare ut. Pelle Ström fick bära hundhuvudet denna gång.

Nära en kvittering kom Mikael Roslund, vars styrning gick så tätt utanför att Riksbanken sänkte marginalräntan i ren chock.

Ännu närmare en kvittering kom Troja med knappa minuten kvar. Avslut på mål, trafik framför kassen och en puck som går vilse i detta kaos. Först bestämmer den sig för att dansa på mållinjen vid Rydéns vänstra stolpe för att sedan dra där ifrån genom att glida parallellt längs med mållinjen och ut i sarghörnet. Men nära skjuter ingen hare.

Vimmerby reder ut situationen.

Skott: 10-7

Totalt: 34 – 20

 

Sammanfattning:

Vimmerby drog det längsta strået i en match som kanske var den bästa dessa lagen spelat mot varandra. Det var tätt, det var känslor och det var högt tempo. Det var många spelare i båda lagen som lyfte sig en nivå från seriespelet. Med andra ord så hade matchen alla de komponenter som en play-offmatch ska innehålla.

Sett till 60 minuter kan man inte säga att resultatet var rättvist eller orättvist utan bara att det slutade på detta sätt denna gång. Vimmerby hade fler rätta felmarginaler på sin sida och det fällde avgörandet denna kväll. För när man kokar ner det till enskilda händelser så var det just två enskilda händelser som gav utslaget. Ett defensivt misstag på 60 minuter och ett domslut som kanske inte var i den klarare skalan.

Men så ser det ut i jämna matcher. När två lag tar ut varandra till 100% så återstår de små händelserna eller de personliga prestationerna som avgörande faktor. Helt i linje med vad som förväntades.

På fredag kommer klockan startas om. På fredag kommer vi få se en ny spännande batalj. På fredag kommer vi få se en minst lika laddad match med den skillnaden att Troja nu står med ena foten vid incheckningsdisken medans Vimmerby står med sin ena fot i PO3.

Med andra ord kommer Troja och Vimmerby få slåss ännu lite hårdare om segern. Troja på ett desperat sätt och Vimmerby på ett sätt så de slipper en tredje och oviss match.

 

Betyg:

Vimmerby HC

⇑⇑⇑          Måns Carlsson

⇑⇑            Tomas Rydén, Kevin Karlsson

⇑              Ludvig Jardeskog, Hampus Harlestam, Sebastian Åkesson

 

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑         Daniel ”Trucken” Karlsson, Carl Ernstig

⇑⇑           Mattias Åkesson, Lucas Venuto, Wictor Ragnewall,

⇑             Anton Johansson, Oscar Öhman

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!