Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Visby/Roma HK

”Attityd är en liten sak som gör en stor skillnad.” – Winston Churchill

Kvällens match tar med tre saker.

  1. Jesper Emanuelsson är den spelare som trots motgångarna fortsatt att våga. Kvällens förstaperiod är den bästa han gjort i Trojadressen. Han vann puckar i alla riktningar, han avslutade och han serverade lagkamrater. Attityd gör skillnad. Man är inte slagen förrän man tror att man är slagen. Fråga bara riddaren vid bron i Monty Pytons Holy Grail. Så länge man tror på det man gör kommer man leverera. Ja, just riddaren kanske inte levererade så mycket egentligen men upp – det gav han aldrig.
  2. Wictor Ragnewall gör en återstuds tillbaka i det slag vi vant oss vid. Det är Wictor som ger Troja chansen att ta poäng. När det vänder för Troja kommer ett stabilt målvaktsspel vara en viktig komponent in. Det kommer alltid ske misstag på isen. Det är dock stor skillnad om man känner att misstaget kommer repareras av Ragnewall/Hjalmarsson eller om det blir mål-i-röven-garanti. De senaste 7-8 matcherna har Ragnewall inte varit på den topp han kan. Men dagens återstuds lovar gott. Med attityd tillbaka mellan stolparna kommer mycket att bli bättre.
  3. Trojas spel. Det var en tempostark men slafsig match. Det som var hoppgivande att se var hur man satte defensiven idag. För idag vann den två poäng. V/R får sina chanser man de får absolut spela sig till dem själva. Troja bjöd inte dem på en millimeter. Attityden att inte ge upp någon is lovar gott.

Troja tar till slut två poäng efter att Olofsson avgjort på övertid. I sak helt i linje med hur matchen såg ut. Med lite mer självförtroende i powerplay så hade denna matchen inte ens gått dit.

V/R höll på att supa till det ordentligt. Som jag skrev inför så hittar man otroliga vägar att förlora matcher. 1-1 med 1.47 kvar så får Albin Kedbrandt en tvåa för hakning. Inget att säga nåt om. Sånt som händer. Men det är Christian Olssons otroligt korkade slashing på Tim Bothén som borde få topplocket på vilken tränare som helst att gå. Ja, Bothén ger ett litet rapp först och kanske borde fått en tvåa han med. Men Herr Olsson måste för knävulen hålla humöret intakt med mindre än två kvar och avvaktande emot sig.

Enda anledningen till att V/R tog en poäng denna kväll var att man mötte Troja. Trojas PP levererar inte alls just nu. Det ska V/R vara glada för.

Sett till sin helhet så gör V/R ändå en bra match. Man kör sitt 2-1-2 stenhårt mot Troja. Så fort man ens känner lukten av puckvinst eller möjlighet till hård forechecking så ligger ytterforwardsen på som remhjulet på Gudrun Schymans hembränningsapparat. Det går så in i helsike och detta ställde till det ordentligt för Troja ett antal gånger. Det fanns lägen då man erövrade pucken djupt i Trojas zon och hade lukt på mål. Man fick även några numerära kontringar med sig men antingen fixade Ragnewall problemet eller så backcheckade Troja exemplariskt.

Troja ligger inte på så hårt i forecheckingen. Däremot stänger man ner mittzon så Fort Knox framstår som ett Franz Jäger. Detta skapade i sin tur rätt stora problem för V/R. Man blev hårt störda i sina försök att ta sig igenom.

Kort och gott kan vi kalla det ställningskrig mellan två lag som prioriterade defensiven. Båda in med vingklippt självförtroende och letande efter formen. Då brukar idén till lösning vara back-to-basic. Ungefär det vi fick se.

Tro nu inte att matchen var tråkig. Det blir inga tråkiga matcher med V/R inblandat. Snarare blir alltid matchprotokollet minst 8 sidor långt om alla utvisningar ska med. Ikväll inget undantag. 15 tvåor delade domare Anton Söderlind ut ikväll.

Ser vi till chanser så är det jämnt fördelat. Detta kunde nämligen slutat precis hur som helst om man beaktar showen med någorlunda objektiva ögon. Troja kom väl till med lite fler kvalificerade chanser som keeper Filip Lindblad avstyrde med pondus. Samtidigt var V/R där och ruskade om Trojas försvarsbuske ett antal gånger. Framför allt när de lyckades sätta tidsbrist på Trojas uppspel.

Det man får ta med sig från denna matchen är att det nu i alla fall ser ut som man hittat stabiliteten bakåt. Självklart gör ett begränsat risktagande att det också blir trögare framåt men man ger sig inte själva chansen att vinna om man släpper in 4-5 puckar. Den akuta blödningen i Troja känns därmed avstyrd och nu handlar det om att fila vinkeln rätt på klubbladen istället. Målen kommer börja ramla in.

Men både Troja och V/R är lag som också kan hålla tätt. Fokus på defensiven och det blir ingen match med många mål.

Trots detta borde som sagt Troja avgjort när man fick 1.45 i fem mot tre på slutet. Men när inte det där självförtroendet finns så går det också lika trögflytande som Lundqvist mjällschampo.

V/R kunde här avgjort ännu en match till sin negativa nackdel. Denna gång kom man undan med lite blotta förskräckelse.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!