Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Visby/Roma HKDå var 60 minuters rafflande match avklarad. Den röda maskinen gjorde idag en taktisk triumf mot ett vilt försökande V/R som körde fast runt offensiva blå i alldeles för många försök.

Det blev också som förutspått. Special teams skulle för kvällen vara ev extra värde. Trojas två mål i denna spelform fällde avgörandet för hemmalaget. Dock ska ingen skugga falla på V/R denna kväll. Man försökte så gott man kunde matchen igenom. Tempot var helt okej över tre perioder och man frångick den usla idén att försöka vinna matcher med en spelare mindre på banan.

 

Första Perioden:

Det hela började med att Troja dominerade i första bytet. Man fick ner pucken djupt och således en ganska bra press med sig. Detta varade så länge som ingen behövde byta. För i nästa byte var det exakt likadant fast tvärt om. Gästerna fick här en av sina längsta anfall för kvällen.

Efter denna furiösa inledning så jämnade puckinnehavet ut sig och förblev på något sätt ganska jämnt fördelat i de sista 57 minuterna. Det som hände var att Troja – via snabba omställningar – lyckades skapa sig ett antal ganska kvalificerade chanser medans Visby/Romas försök snabbt blev steriliserade av Trojas försvar.

Det gick till och med så illa för gästerna att man inte lyckades skjuta ett enda skott på mål i första perioden. Eller om man så vill uttrycka det: Ragnewall, i trojamålet, hade gott om tid att analysera fram eventuella spikar till lördagens V75:a. Alternativt hade han all tid i världen att googla på a-kassa. A-kassa är som bekant något för de arbetslösa att nyttja när de inte jobbar.

Med tanken att Troja och V/R är seriens bästa lag i ordinarie spel så kom det inte som en död häst från klar himmel att det skulle krävas ett PP för att få fram första målet. Bröderna Romfors fusionerar åter igen de två storheterna röd maskin och klapp-klapp. Det hela slutar med att William Romfors skickar in hela julklappen i mål. Detta efter att brorsan Victor, efter 15.36, serverat slottssenap till en omarkerad broder framför gästernas Marmenlind. Dryga minuten tidigare hade domare Gustafsson skickat Jonatan Stuxberg två minuter till frysboxen för att bekänna sina synder.

Med andra ord så kan vi sammanfatta första perioden med att skottstatistiken inte säger speciellt mycket om matchbilden. Troja spelade som Troja inte gjort på 18 månader – vilket gav flertalet bra chanser. V/R spelade som Troja gjort i 18 månader och fick mycket lite betalt för det. Samtidigt ska vi komma ihåg att Troja har bra backar som är svåra att sätta under långvarig press.

 Andra Perioden:

Det hela inleds med att domare Gustafsson kvitterar utvisningsligan. Denna gång är det Trojas ”Trucken” Karlsson som blir utfryst i två minuter. V/R får nu sina första riktiga avslut på mål. Man snurrar helt enkelt runt tills Trojas box börjar påminna om irländsk stafett. Avsluten kommer till slut och de är av den kalibern att den helt klart finns risk att något ska ramla in. Man kan säga att det började lukta bränd bäver kring gästernas försök men det stannade också vid just lukt. Det blev aldrig någon rökutveckling kring Ragnewall.

Victor Romfors och Daniel Marmenlind utförde varsin prestation efter 24.34. Efter ett ganska tugnt backskott från blå så blir Marmenlind tvungen att släppa en retur. Det blir inte bättre än att den landar precis framför Romfors som står placerad två meter från mål. Marmenlind är i detta ögonblick lika felplacerad som ett sågverk i öknen. Victor får så öppet mål att det framstår som en universell omöjlighet att pucken ska kunna gå utanför. Victor sköt heller inte utanför. Problemet var att Marmenlind kom vräkandes över isen och fick pucken i plocken. Ja, Marmenlinds glidande/simmande/sprattlande hade väckt vårkänslorna hos vilken Kejsarpingvin som helst.

Vi fick dock vänta till 30.45 innan vi fick se nästa mål. På nytt i powerplay för hemmalaget. Martin Fransson dundrar på från blå och trissan går rakt igenom och förbi en tokskymd bortamålvakt. 2-0 och Trojas andra PP-mål för kvällen.

För övrigt såg andra perioden ut ungeför som den första. Den stora skillnaden var att gästerna nu också började få igenom skott på mål. Extra hett blev det när V/R fick sitt andra PP för kvällen. Om bävern var svedd efter första så var den halvdöd efter andra försöket. Man fick in flertalet puckar som gled både parallellt med mållinjen och några puckar som gled strax utanför. Det var i detta överläge som gästerna skapade sina bästa chanser för kvällen.

 

Tredje Perioden:

57 sekunder tar det för firma Öhman/Åkesson att punktera matchen. 40.57 på klockan så skjuter Åkesson pucken över Marmenlinds vänstra axel. Öhman står för förarbetet och den öppnande passningen.

Efter detta blir tredje bara en lång transportsträcka för båda lagen. Troja kände att man hade 100% koll på händelserna och gästerna kände att matchen faktiskt var körd. Har man inte skapat något större på knappa 41 minuter så är inte sannolikheten stor att man ska kunna vända en matchbild den sista nitton. Faktum är att det hade varit enklare att vända gotlandsfärjan än matchen.

V/R tar timeout med 8 minuter kvar för att försöka göra något. En timeout som inte förändrar någonting.

När sedan stämbandsskadade Fredrik ylar för sista gången så var det för att ge Troja tre pinnar och en kassaskåpssäker vinst mot ett väl kämpande V/R.

 

Sammanfattning:

Vi ska inte låta matchbilden lura prestationen. Visby/Roma kommer undan denna matchen med bra betyg. Man försökte spela sitt spel med hög press och tvinga Troja till misstag. Det var bara den lilla haken att Troja var på tårna idag och spelade sig ur denna press näst intill varje gång. Detta i kombination att Troja stängde ner mittzon gjorde att V/R inte kom in på mål och skapa de heta chanserna.

För sett över 60 minuter så var det inte något större fel på vare sig intensiteten eller intentionerna. Båda lagen spelade efter sin gameplan och gjorde det bra. Men med den skillnaden då att Troja valde att stå något lägre i banan och undvek att få numerära kontringar emot sig. Vid de få tillfällen man ändå fick det så visade inte V/R upp den högsta skärpan i passningsspelet. Puckarna valde lite konstiga studsar vilket räddade Troja från att se bävern gå från osande till halvdöd till stendöd.

Men om man vänder på det så förstår man att V/R har tagit de poängen man har. Med det spelsättet kommer man också fortsätta ta poäng de kvällar som inte motståndarna har slagit till strömbrytaren.

Troja visade för fjärde matchen att man nu hittat ett vinnande koncept. Med fem insläppta på fyra matcher har man gett sig själva chansen att vinna. När nu också målskyttet studsat tillbaka så blir man ett svårslaget lag.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!