Matchanalys: Kallinge/Ronneby IF – IF Troja Ljungby

719 åskådare i Soft Center Arena fick se sitt KRIF plocka hem alla tre poäng. Detta på ett ganska komfortabelt sätt sett över tre perioder.

Som jag skrev i tidigare inlägg så behöver inte Troja hjälp med att förlora sina matcher. Det gör man så bra på egen hand. Ikväll var man så bra på det att Oscar Malm i KRIF-kassen hade kunnat spela tvåa på oddset och ändå inte vinna pengar. För så bra var Troja på att förlora ikväll. Bäst i att förlora var – framför allt – Trojas backar Jonatan Nielsen och Johan Malmborg.

Nielsen och Malmborg såg faktiskt skärrade ut. Dessa båda herrar kan vara hur bra som helst i vissa matcher för att sedan fullständigt gå igenom isen i andra. Framför allt Nielsen hade en mycket svag kväll med ideliga förlorade puckar i egen zon. Det enda som finns att göra för dessa herrar är att åka hem och ta en återställare för ikväll såg de ut som de åkte runt på bakis.

Jag skrev tidigare att denna typen av matcher brukar avgöras på individuella misstag. Det var precis vad som hände.

 

Första Perioden:

Troja startade matchen överlägset. Man ägde händelserna på isen i inledningen av första perioden. KRIF hamnade på hälarna och fick snurra atlaskotan åtskilliga varv för att hänga med i Trojaspelarnas surr. Detta vara i hela en minut och tolv sekunder.

Efter en minut och tolv sekunder in i första perioden kom Trojas första egna misstag i egen zon. Detta gav omgående ett sämre självförtroende som laget sedan led av resten av matchen.

Examen i dåligt självförtroende tog Trojas Carl-Johan Sjögren efter 08.41. Efter att Wictor Ragnewall gjort kvällens första kvalificerade räddning skulle bara Sjögren få sig själv och pucken ur zon. Detta lyckades till 50%. Sjögren fick sig själv ur zon men inte pucken. Han valde att slappt missa att få med sig den från slottet.

Man behöver inte vara uppväxt på herrgård för att uppskatta slott. Erik Brissle tog tillvara på Sjögrens slottsrädsla och såg till att KRIF fick 1-0 efter 08.42. Sjögren borde få en halv assist på den.

Då ska vi har klart för oss att detta inte var de enda misstag som kunde kostat fler mål bakåt för Troja. Märkvärdigt många sidpass och uppspel slogs dåligt eller bröts av KRIF som genast ur detta skapade kvalificerade målchanser. Endast en bra spelande Wictor Ragnewall i Trojamålet såg till att siffrorna inte växte.

Efter 17.17 var det Oscar Malms tur att träda in i handlingen. Efter ett ganska medelmåttigt skott så lyckades han börja famla runt med pucken. Efter att den studsat upp och sedemera landat på isen skulle Oscar bara lägga blocken på. Det gick sådär. Eller man kan säga att det inte gick alls. Han såg mest ut som en blind blåbärsplockare i lingonskogen – drabbad av lokal skelögdhet med felfokus på det icke-dominanta ögat. Efter tre misslyckade försök att lägga plocken över så fiskade Trojas Mikael Roslund fram den och kunde enkelt göra 1-1.

Sett till matchbilden och antalet misstag från båda lagen får väl 1-1 räknas som rättvist. Spelmässigt gick inte första perioden till något av lagen.

Skott: 11-10

 

Andra Perioden:

Andra perioden inleddes som den första. Två lag som hellre tog det säkra före det osäkra. Framför allt Troja anammade denna melodi genom att konsekvent söka dubbla och trippla burskydd istället för att spela pucken framåt.

När man väljer att ta sig så lång tid på att få pucken ur zon så är det inte ovanligt att man blir fastcheckade. 23.06 på matchuret var det precis det som hände. Man drällde runt och förlorade en sargduell. Erik Brissle får en autostrada längs med förlängda och kan leverera in pucken till Andreas Nordfeldt som får så öppet mål att om det hade varit öppnare hade det ramlat omkull. Som starkt bidragande orsak till detta öppna mål kan nämnas att Trojabacken Anton Johansson valde att titta så mycket på puck att hans fokuserade syn skapade brännmärken på puckens framkant. För när väl pucken kom in mot mål hade han inte den blekaste susning om att Nordfeldt stod bakom honom. 2-1 till KRIF stod på tavlan och detta välförtjänt.

Resten av perioden var ändå ganska trevlig. På så sätt att man aldrig kunde förutse nästa misstag och när det skulle komma. Detta från båda lagen men i synnerhet Troja.

Ibland är ett slumplotteri ganska underhållande. Det är tack vare två bra målvakter som inte perioden slutat med sex till åtta mål i oklar riktning.

Skott: 13-9

 

Tredje Perioden:

Nu tänkte alla att Troja skulle hitta tillbaka till sitt flow och sätta press på KRIF. För i alla ära – KRIF gjorde inte sin bästa match för kvällen.

Det började sedvanligt med att KRIF blev lite mer avvaktande och lät Troja ha mer puck. Detta skapade utmärkta lägen – för KRIF. För icke valde Troja att sluta göra misstag. Man gjorde färre misstag möjligtvis men man slutade inte med dem. Nackdelen med att sprida puckar i uppspel, likt en gödselspridare, är att motståndarna nästan alltid skapar en målchans ur situationen. Det gjorde KRIF.

Troja jobbade på och fick några avslut på Malm i hemmamålet. Inget snack om den saken. Men när läget kom hade redan självförtroendet åkt till båset. Om man inte valde att skjuta brett så valde man att skjuta för sent. Efter det att pucken redan passerat.

47.19 in på klockan kom matchens prestation. Alexander Heiver får ett friläge. Trojabacken Nielsens skridskoåkning tar honom ifatt och förbi Alexander och samtliga trodde därmed att chansen glidit ur händerna. Alexander ville annat. En snabb förflyttning åt höger, samtidigt som ett rappt skott till vänster, ger KRIF 3-1 och i princip en släckning av matchen.

Bara att gratulera KRIF till tre pinnar.

Efter detta försökte Troja skapa nåt av värde framåt. Man får chansen i PP efter halva perioden och här började i alla fall optimisterna tro på en reducering. Dock är det en stor utmaning att reducera i powerplay om man väljer att ta betäckning bakom eget mål. Istället för snabba uppspel valde Trojabackarna att gräva skyttevärn bakom eget mål och – framför allt – undvika allt av heta chanser framåt.

Det fanns alltså inget som tydde på att laget skulle vända denna match. Man såg på spelarna i resten av perioden att de inte trodde på detta själva. KRIF behövde således inte skrinna ihjäl sig för att freda målet.

Det KRIF behövde fokusera på var att se till att sina egna misstag var färre och mindre skadliga än Trojas. Något man lyckades med perioden ut.

Med 16 sekunder kvar kom så 4-1 i tom kasse. Välförtjänt.

Skott: 9-11

Totalt: 33-30

 

Sammanfattning:

Denna matchen gav inte Troja sig själva chansen att vinna. Det var för nonchalant. Man kan inte bjuda ett topplag som KRIF på så mycket slarv på egen planhalva. Framför allt var det denna gång backarna som slängde puckar med förbundna ögon.

Detta brukar vara ett tecken på att självförtroendet är dalande och där ligger nog den stora förklaringen till kvällens medelmåttiga prestation.

KRIF ska inte heller dra för stora växlar på denna segern. Man vinner välförtjänt och laget levererar spets när lägena kommer. Dock uppträdde man själva och ganska arrogant i flertalet situationer där man spelade fast sig i egen zon. Ska man ta hem serien måste det till skärpning. För även om man leder serien så kommer medelmåttig inställning straffa sig förr eller senare. Det bör bli lite självrannsakan hos vissa spelare även hos KRIF.

Själva matchen var i sig ganska underhållande. Den höll ett bra tempo och genererade en hel del målchanser åt båda håll. För de som löst entrépeng så finns det ingen anledning att klaga. Underhållningen var det inget fel på. En match som gav lördagsmys i flertalet blekingestugor denna kväll.

Betyg:

Kallinge/Ronneby IF

⇑⇑⇑

⇑⇑          Erik Brissle

⇑            Eric Backman

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑

⇑⇑        Wictor Ragnewall

 

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!