Matchanalys: Kristianstad IK – IF Troja/Ljungby

Det som utmålades som giganternas kamp i Kristianstads ishall blev inte riktigt det. Snarare så var Troja giganten medans KIK snarare såg ut som lilla ängsliga Gulliver. I alla fall de första 40 minuterna.

Båda lagen hade möjligheten att sätta nivån, för varandra, inför sannolika minst tre möten till denna säsong. Nu vet vi vilken nivå Troja har satt. Förlåtande skall sägas vara att KIK saknade en hel del spelare i denna match och det hade säkert kunnat förändras något om de varit disponibla.

 

Första Perioden:

Publiken hade knappt värmt sina stolsdynor varma innan det började hända grejer. Redan i Trojas andra byte tog tålamodet slut och Adam Byström Johansson såg till att matchen i vart fall inte skulle sluta mållös. 0-1 på tavlan redan efter 01.03. Ibland går det fort i hockey.

Efter detta fortsatte Troja faktiskt åka skridskor och KIK stod lite på hälarna ett antal gånger. Det var väl egentligen inte förrän efter sex minuter som de fick sitt första anfall med lite tryck mot Trojabackarna. Som topplag väntar man ju inte heller på sin chans så varför inte lägga en räkmacka mot blålinjen så att Viktor Wahlden kan skära in och avfyra kanonen. Väl parkerad och väl placerad framför mål hittar han Hampus Forsling som med en lätt knack ser till att Anton Svensson i Trojakassen får knackitulera. 1-1 på tavlan efter 06.45.

Efter målet jämnade spelet ut sig en aning och båda lagen fick lite ströanfall. Ända tills 08.31 när Trojas Tobias Törnqvist ansåg att det producerats för lite mål. På en fin pass av Johan Lindholm så klipper han till pucken. Efter ihopslag och ett halvhårt skott, som sannolikt får en helt annan bana än förväntat, så tvingas Joel Gistedt fiska trissan ur nätet och Troja hade 1-2.

Anton Johansson i Troja drar på sig en 2+2 efter 11.01. Här trodde nog de flesta – inklusive mig själv – att KIK skulle få en gratischans tillbaka in i matchen. Det var också först vid tredje friläget som det blev mål – för Troja alltså. KIK darrade och slarvade betänkligt i sitt PP och till slut kunde Hampus Andréen lägga in 1-3, shorthanded, efter att Tobias Törnqvist överspelat Gistedt och serverat pucken. 1-3 var ett faktum efter 14.15. KIK hade chanser i sitt PP men Anton Svensson var omutlig i Trojamålet

Resten av perioden ägdes av Troja. KIK kom inte fram till några direkta farligheter. Snarare så kändes KIK ganska loja perioden igenom och ingen ville riktigt kliva fram och visa vägen. Det saknades inte i Troja under första perioden. Samtliga trojaner stod upp bra och gjorde livet surt för KIK.

Skott: 7-14

 

Andra Perioden:

Efter en förstaperiod som mer eller mindre helt ägdes av Troja så började i alla fall andra perioden lovande för KIK. Malte Sjögren gör en tidig reducering till 2-3 efter 23.30. Efter att trojaförsvaret inte lyckats få pucken ur zon så grävde Jakob Bondesson fram den i sarghörnet och levererade in en macka i slottet som Malte backhandade in till höger om Svensson.

Nu förväntades en anstormning från KIK men istället lyckades Robin Sterner ge en eftersläng på Trojas Daniel Karlsson. Robin fick utdelning på detta genom att få vila i 1 minut och 13 sekunder. För så lång tid tog det för Trojas Alexander Edström att dirigera upp Trojas PP. KIKs Malte Sjögren tjuvande för att skära av passningsvägen mellan Alexander och Trojas skottkanon Jonatan Nielsen. Det öppnade upp slottet och Alexander kunde servera Mikael Roslund framför målet som elegant styrde in 2-4 till Troja.

De följande minuterna dominerades helt av Troja. Det var egentligen först efter 42 minuters spel som KIK inte var tillbakapressade i egen zon. De sista åtta minuterna i perioden blev spelet lite mer böljande. Båda lagen skapade sina chanser och bland annat fick Trojas Anton Svensson sträcka ut ordentligt för att freda kassen när KIKs Victor Löfstedt fick chansen.

Troja var inte chanslösa utan fick även sina möjligheter att testa Gistedt som också stod upp bra. Andra perioden var spelmässigt  jämnare och det resulterade i två lag som kontrollerade varandra. Troja hade dock lite mer kontroll på händelserna och i fulltaligt spel lyckades man väl att styra undan Kristianstads försök.

Skott: 15-9

 

Tredje Perioden:

Nu började det äntligen hända grejer. Nu hade äntligen Kristianstad vaknat ur sin 40 minuter långa halvsömn. Man gick in i tredje perioden och tog tag i taktpinnen. En pinne så hållbar att man långa stunder tryckte tillbaka Troja i egen zon.

Som belöning fick man ytterligare ett PP när Trojas Edström drog på sig en tvåa för slashing.

Det som nu var lite oroande var att KIK aldrig riktigt fick några heta målchanser. Trots massivt puckinnehav hade man svårt att leverera in pucken till farliga lägen. Svensson i Trojakassen kunde ganska enkelt avfärda de försök som Kristianstad fick igenom.

Efter 49.42 kom då kallduschen. Trojas Fireline bröt sig ur egen zon genom Alfred Andersson. En crosspass i mittzon gav Mattias Åkesson friläge som han förvaltade på bästa sätt. 2-5 på tavlan och matchen var över för denna gång.

När sedan Victor Laz fick en tvåa för tripping så steg kvällens tvåmålskytt fram. Mikael Roslund petade in returen på Jonatan Nielsens blålinjekanon. 2-6 var ett faktum efter 55.44.

Med över tre minuter kvar tog Mikael Gath ut Gistedt och satsade på en sjätte utespelare. När sedan Jonatan Nielsen dessutom drog på sig en tvåa så fick KIK chansen i sex mot fyra. Ur detta skapade man egentligen ingenting. Ingenting på grund av att de faktiskt redan gett upp. Det var snarare mer bud på 2-7 i tom kasse än reducering för KIK.

Således, tredje perioden dominerades av KIK med stort puckinnehav men Troja förvaltade sina chanser och avgjorde matchen mitt i denna anstormning.

Skott: 13-4

Totalt: 35-27

 

Sammanfattning:

Kristiantad var faktiskt aldrig nära. Framför allt för att man kom till start utan att riktigt vara där. Det tog till en bit in i andra innan man stod att känna igen laget. Hela första perioden vill de nog helst glömma. Om man ska se det men nyktra ögon så blev de stundtals uppsnurrade av Troja i inledningen av matchen. När man sen dessutom får fyra minuter PP och det resulterar i tre frilägen för Troja – ja, då har man att fundera på.

Att kalla detta utklassning är att ta i men att kalla det en komfortabel seger för Troja göres utan ursäkt. Kort och gott så var Troja bättre på alla positioner denna kväll samt att alla fyra kedjorna stod upp. I Kristianstad är det egentligen bara fjärdekedjan som får godkänt och då i synnerhet Malte Sjögren. I Troja får alla fyra kedjorna fullt godkänt med beröm.

Den stora avgörande faktorn ikväll blev så till slut spelet i special teams. Trojas två mål i PP plus ett shorthanded var ju faktiskt 3 mål mer i denna spelform än vad Kristianstad levererade. Det blir ju ganska enkelt – eller svårt beroende på vilken sida – att vinna matcher om man gör 3 mål i denna spelform. Där har KIK lite att slipa på.

För Troja återstår nu att ringa förbundet och kräva expressuppdatering av tabellen. För KIK återstår att bryta ihop och komma igen. Ikväll var de inte helt på jobbet. Gissar att Mikael Gath kommer ”samtala” med grabbarna inom kort.

 

Betyg:

Kristianstad IK

⇑⇑⇑

⇑⇑      Malte Sjögren

⇑        Joel Gistedt

IF Troja/Ljungby:

⇑⇑⇑     Anton Svensson

⇑⇑       Mikael Roslund, Tobias Törnqvist

⇑         Resten av laget

 

// Mr Troy

Synpunkter – Åsikter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!