Matchanalys: Visby/Roma HK – IF Troja/Ljungby

Det blev en jämn tillställning i Visby. Dock utan att något av lagen gav något vidare positivt besked. Visby gick vinnande ur bataljen men det var mer ett resultat av ett ineffektivt och oinspirerat Troja än sin egna prestation.

För visst hade matchen inslag av tempostarka sekvenser från båda håll men samtidigt fanns där stunder då det var rent ut sagt slarvigt och fantasilöst.

Därmed gavs ingen glädjande signal från nåt håll. Med det som dessa presterade idag så ska man vara nöjd om man överlever andra play-offrundan. För bättre än så såg det inte ut.

 

Första Perioden:

Det som antogs bli en anstormning från ett eller till och med av båda lagen blev just ingenting i första perioden. En tämligen avslagen tillställning faktiskt. En tillställning där det mer kändes som att lagen väntade ut varandra än att ta tag i taktpinnen.

För så såg stora delar av förstaperioden ut. Det var liksom svårt att få grepp på åt vilket håll det skulle börja luta. Man trodde att IFTL skulle ta över matchen i samband med sitt första powerplay efter dryga fem minuter. Ett powerplay som inte direkt utmynnade i något av större värde. Mattias Åkesson skaffar sig ett halvfarligt avslut men det är också det enda som egentligen sker under två minuter.

Med tre minuter kvar drar Felix Wermelin på sig en tvåa i anfallszon. VRHK får sitt första powerplay. Minuten senare så får Felix sällskap av Johan Bagarn Andersson och Visby bjuds in till minuten i fem mot tre. Resultatet av det? Ett mycket blygsamt resultat där VRHK faktiskt inte uträttade mycket. Man uträttade faktiskt inte mycket alls under de tre minuterna man var fler spelare på plan.

I stora drag blev första perioden endast ett ställningskrig utan några större inspirerande initiativ från någon inblandad.

Skott: 7-5

Andra Perioden:

Troja kom ut med taktpinnen i högsta hugg. Man dikterade faktiskt takten i – mer eller mindre – hela andra perioden. Vid flertalet tillfällen fick man ner VRHK på klövarna samt puckar in mot mål. Sekvensvis liknade det lite det Troja vi är vana vid.

Vana vid innebär att Troja har och äger puck men surrar allt för mycket runt sarghörnen. Det var egentligen bara två trojaner denna kväll som tog lite obekväma åkningar in framför motståndarmålet och det var Mikael Roslund och Hampus Andréen.

Hampus får utdelning på detta efter 29.01 då han rakar in pucken efter ett fint förarbete av Gustaf Berling. 0-1 till gästerna vilket gav mer energi.

En annan sak vi är vana vid är Trojas förmåga att ganska snabbt efter ett ledningsmål också släppa in något bakåt. Einar Engström utjämnar efter 32.51 då han rakar in tredjereturen i en situation där bortakeepern Ragnewall tvingas till en småavancerad dubbelräddning. Ur detta lyckas inte Troja freda sitt mål utan puckan hamnar till slut framför Einar som kan fösa in kvitteringen.

Resten av perioden får man ändå säga att Troja förde. Man förde den likt ovan att man ägde puck och hamnade lite väl ofta i sarghörnen.

Skott: 15 – 12

Tredje Perioden:

Trojas Mikael Roslund fick chansen efter sju-åtta minuters spel. Efter att inte riktigt ha fått träff i förstaläget så lyckas han i andra momenten att få pucken i utsida stolpen. Lite signifikativt för Troja denna kväll.

Precis som vi är vana vid så måste Troja i det läget kompensera genom att släppa in en puck. Daniel Smith ger hemmalaget ledningen efter 49.51. Ett mål som faktiskt inte kom speciellt överraskande då Trojas inledande inspiration blåstes bort på ett par minuter. I detta fallet så nyttjade VRHK detta på ett bra sätt genom sitt spel att avvakta och hugga när tillfälle gavs.

Trots en timoeout hos gästerna så ändrades aldrig matchbilden efter detta. Troja kom aldrig nära en kvittering. Troja var aldrig nära en kvittering. Inte ens i närheten av ett mål när man fick spela fyra minuter powerplay i sista akten.

Som en skott från en molnig himmel kom då avslutande 3-1 genom VRHK Christian Olsson. Detta efter att Troja tagit ut Ragnewall i jakt på kvittering.

Skott: 12-11

Totalt: 34 – 28

Sammanfattning:

Det var en stor skillnad på Trojas agerande ikväll jämfört med hemmamatchen mot KRIF. I den matchen tror jag inte Troja tog ett enda burskydd. Idag sökte spelare burskydd även när det vann puck på egen blå. Konsekvensen av detta blir att man aldrig får en spelvändning med numerärt övertag. Spelvändningarna gick ikväll alldeles för långsamt.

Mot KRIF kunde jag räkna in fem-sex tillfällen där Troja hade fler spelare i KRIFs zon än antalet försvarare. Idag kunde jag inte räkna in ett enda sådant tillfälle. Det gör att man sätter sig i den situationen att man får husera längs sargerna. Man tvingar aldrig motståndaren att begå räknefel eller svåra försvarsval i egen zon. När inte motståndarna behöver ta dessa beslut så gör man inte heller speciellt många fel. Visby/Roma gjorde inte speciellt många fel i försvaret denna kväll.

VRHK gjorde faktiskt det mesta rätt mot ett lag med Trojas spelstil. Hålla sig på rätt sida sin motståndare och vänta in eller tvinga fram ett misstag i uppspelet för att sedan gå full fart framåt. Ja, det låter klyschaktigt men har man tålamod mot Trojas försök till hög press så kommer utdelningen i form av kontringar till slut. Det gjorde Visby bra denna kväll.

Men som sagt. Inget av lagen gav någon direkt kvittens på någon gryende form. Det var faktiskt lite illavarslande.

Betyg:

Visby/Roma HK

⇑⇑⇑

⇑⇑

⇑              William Enroth, Einar Engström

 

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑

⇑⇑

⇑              Carl Ernstig, Wictor Ragnewall

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!