Nu börjar Play Off

Allettorna är nu klara och valen är gjorda. Val som gjordes i Hockeyettans sändning klockan 11 i tisdags. Alla med sömnproblem borde se den. Har man sett den kommer man aldrig mer har problem att sova. Något mer långdraget får man leta efter. Det positiva är att Hockeyettan har en enorm utvecklingspotential till nästa års sändning.

Jag tänkte vi skulle börja med att titta bakåt. Hur ser det rent statistiskt ut i första play-offrundan med vilka lag som går vidare? Har lagen från fortsättningsserien någon vettig chans eller är de i princip ute redan innan matcherna spelats?

Det har sett lite olika ut genom åren i upplägget med förkval och så vidare. Det skiljer även en hel del i när lagen går in i play off. Vissa år har en serieseger inneburit in i PO3 eller för den delen rakt till KS, andra år går man in i PO2. Därför blir det svårt att dra några stora slutsatser.

Det jag dock hittat är att det enda laget som – de senaste åren – spelat fortsättningsserien för att sedan överleva PO1 är Tranås. Tranås tog sig förra året till PO2 genom att först slå ut Hammarby i förkvalet och sedan Östersund i första rundan. I PO2 blev det sedan stopp mot Kristianstads IK. Det är faktiskt det enda exemplet jag hittat men med tanke på hur rörig seriestrukturen är så finns det säkert något mer exempel.

Men, därmed kan vi konstatera att det rent statistiskt talar för Allettanlagen i årets första PO.

Matcherna som ska avverkas är:

 

Piteå HC – Tegs SK Hockey:

Med tanke på ojämnheten i norra hockeyettan så ska inte detta vara något snack. Det kommer inte heller bli något snack. Allt annat än att Piteå städar av Teg med 2-0 i matcher vore en stor skräll. Fast detta är en så kallad Harrisburgskräll. Den skrällen är så osannolik att den inte kommer hända och därför kan den inte ske. Skulle den ändå ske var den ju ändå omöjlig och borde då ogiltigförklaras. Ja, så osannolikt är det att Piteå inte skulle överleva PO1.

Tips: 2-0

 

Vimmerby HC – Enköpings SK HK:

Enköping slutade nia i norra Allettan. Enköping läcker som ett durkslag bakåt och man har förtvivlat svårt att göra mål. Detta är i normalfallet en usel kombination. ESK är dessutom urusla i powerplay och ytterst måttliga i boxplay. I tillägg är man undermåliga i skotteffektivitet med endast 6,2% av puckarna in i kassen. Med detta utgångsläge ska man ta sig an Vimmerby HC som är hela hockeyettans bästa lag i defensiven. VHC släppte in 41 mål i den tuffare Allettan Södra medans Enköping läckte in 61 mål i Allettan Norra.

Med andra ord kan detta egentligen bara sluta på ett sätt. Vimmerby tar hem detta i två raka. Kanske inte med så stora siffror men låt oss gissa att man vinner med sådär två-tre mål i de båda matcherna.

Vimmerby är ju som bekant inga offensiva kanoner men man spelar bra efter sin kapacitet och visar inga större tendenser till att vika ner sig.

Tips: 2-0

 

Hudiksvalls HC – Köping HC:

Real Hudiksvall har haft en tuffare säsong än man brukar. För ett par år sedan var de alltid med i snacket om KS och till och med som utmanare till avancemang. Det är man kanske inte lika mycket längre. Man slutar femma med 31 poäng och får därmed en lite tuffare resa i vår.

Köping HC parkerade sig på åttonde plats i Allettan Norra med 19 poäng.

Köping kanske skulle haft en chans att rubba HHC om det inte varit för att man släppte sin mest tongivande spelare till Västerås. Anton Svensson var i princip inblandad i hälften av lagets gjorda mål och med honom borta finns det egentligen inte mycket som talar för Köping.

Hudiksvall har däremot plockat in Conny Strömberg. Denne evigt unge 43-åring kanske inte längre är någon skridskoåkare av rang men hans handleder håller fortfarande högsta klass.

Handleder spelar en stor roll i powerplay. Med Conny i uppställningen får man alltid en extra dimension i PP. Med ett bra PP ger man sig också chansen att gå långt i utslagsmatcher.

Därför kommer HHC gå vidare till PO2 och man kommer göra det på ett tämligen behagligt sätt.

Tips: 2-0

 

IF Troja/Ljungby – Hanhals IF:

Troja gav inte alls det besked man ville se i senaste matchen mot Visby. Man förlorar med 3-1 och gör det på ett sådant sätt att samtliga varningsklockor ringer. Man har det väldigt svårt mot defensivt kompakta lag och hamnar allt för ofta längs med sargerna med en växande frustration ju längre matchen går.

Hanhals vann som bekant alla matcher mot sämre lag i höstserien och la därmed grunden för spel i Allettan. Väl där gjorde man inget större avtryck. Man slutar nia med 18 poäng på kontot. En förklaring i detta är att man tappat spelare under pågående säsong vilket påverkat truppen. Dock har man efter sina förutsättningar gjort det bra.

Troja har fyra raka vinster mot Hanhals denna säsong och en behaglig resa dit. Det förklarar varför Troja valde detta motstånd och det finns väl egentligen ingen som opponerar sig mot detta.

Hur kommer då det här sluta? Jag har mina aningar att det kommer bli tuffare än vad alla tror. Hanhals har knäppt några lag ordentligt på näsan i allettan och ska inte ses som en slagpåse. Bland annat körde man över Visby/Roma med 6-0 i näst sita omgången.

Därför ser jag inte denna matchserie som given även om det talar för att Troja kommer ta hem det. Men med enkelhet blir det inte.

Tips: 2-1

 

Väsby IK HK – Forshaga IF:

Vilda Väsby borde inte ha några större problem att avfärda Forshaga på tre försök.

Forshaga som – med en stor uns tur – tog sistaplatsen i västra vårettan är ett ganska mediokert gäng spelare som lever lite i skymundan. Man har egentligen ingenting i laget som talar för att man ska klara detta. Med den gamle trojabekantingen Niclas Edaman som näst bästa poängplockare – ja, vi minns honom som en defensiv back – så visar det lite hur tunt det är i laget.

Väsby har ett betydligt bredare spektrum av spelare som kan leverera. Sju spelare har producerat 10 poäng eller mer på de arton omgångarna i allettan. Detta kommer också fälla avgörandet till Väsbys fördel.

Tips: 2-0

 

Huddinge IK – Kalmar HC:

Talangfabrik mot popcornfabrik. Hur kan detta sluta?

Huddinge är som vanligt ett lag att räkna med. Man knyter till sig de bästa ettanspelarna i stockholmsregionen och får därmed ett hyfsat lag varje år. I år kanske man inte har sin topputgåva men man har ändå varit med och tagit sina poäng. Man slutar sexa i södra Allettan med sina 26 poäng. Detta får ses som ganska stabilt än då när man fått möta riktigt tufft motstånd i denna serie.

Kalmar spelade till sig playoffplatsen före sin lokalkonkurrent Nybro. Kalmar är ett lag som inte sitter stilla i båten. Spelare in och spelare ut under hela säsongen visar att föreningen inte reagerar utan agerar. Det som hänt sen i höstas är att man dessutom fått in mer spets i laget och därmed förtjänstfullt tagit sig vidare.

Därför ser jag denna matchserie som den svåraste att förutse. Popcornlag är svåra att hantera. Det spelar ingen roll om man tycker de börjar hamna på dekis – helt plötsligt står där ett par nya spelare och bankar på dörren.

Med all denna popcorn i påsen tror jag faktiskt därför att Kalmar tar hemma denna matchserie. Man är inne i ett medgångsflyt just nu som kommer bära en bit. Huddinge kommer få sin talangfabrik fylld till bredden. Inte med talanger utan med vegetarisk material med synnerligen låg densitet.

Tips: 1-2

 

Kalix HC – Segeltorps IF:

Det här kommer bli spännande. Segeltorp spelar hem vårserien ganska enkelt. Kalix gör sitt i Allettan Norra. Fördel Kalix är det helt klart men vi ska nog inte helt avfärda Segeltorp heller.

Segeltorp har några riktiga poängsprutor i Måns Krüger och Dennis Nordström. Får man fart på dessa kan allt hända. I kombination med ett vettigt powerplay och ett stabilt boxplay så öppnas möjligheten för att kunna störa Kalix.

Dock ska Kalix – med sin bredare breddkompetens – i slutändan ta hem detta. Om inte annat för att man har fördelen av hemmaplan som ligger långt från Stockholm när det väl ska avgöras. Historiken visar att lag som får åka långt och dessutom spela två täta matcher sällan lyckas ta hem det hela vägen.

Tips: 2-1

 

Visby/Roma HK – Mariestad Bois HC:

Ja, det här kommer smälla. Två lag som kanske inte gjort sig mest kända för sina spelkvalitéer utan för att de bjuder publiken på kvaliétskänslor. Två hårdhudade lag som inte tvekar att spela fysiskt.

Därför blir det ingen vågad gissning att denna matchserien kan sluta hur som helst. Frågan är väl vilket lag som klarar att hålla känslorna i styr och hålla sig utanför utvisningsbåset.

För rent speltekniskt håller varken Bois eller VRHK någon toppkvalité. Man går mer på kollektiv än något annat och hoppas sedan att någon puck ska ramla in. Ramlar puckarna in får det stor betydelse för i vilket mål de ramlar in. I eget mål så ger det nästan garanti för råkurr. Bara att se matchen mellan VRHK och Hanhals. Efter 0-6 till gästerna så snyggade i alla fall VRHK till sina utvisningssiffror.

Mariestad har inte heller gjort sig kända för att spela mjukhockey. Man spenderar lika gärna tid på andra sidan rinken som i eget bås.

Lagen vann varsin match i Allettan – med siffrorna 3-2. VRHK vann utvisningsminuterna med 26-24 på dessa två matcherna. Därför lottar jag utgången i denna matchserien.

Tips: 1-2

 

// Mr Troy

Följa Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Åsikter – Synpunkter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!