Premiären avklarad: Mr Troy tycker till

Då var premiären äntligen avklarad. Nu är vi igång.

I helgen brakade det loss med traditionsenliga hel-, halv-, och kvartsderbyn i söderettan. De sex första matcherna av de 132 som ska spelar i höstserien fram mot jul.

Det är väl inte utan att det finns lite intressanta resultat från premiäromgången. Det är väl inte utan att släkten kan vara värst. Det är väl inte utan att man kan förstå att vissa supportrar gick hem med blytungt sinne.

Det som är härligt med Twitter är att se just övergången från supportrarnas förväntan inför matchen till den euforin eller ”jävla skit” som infinner sig efter. Men det är ju en del av sporten. Utan det oförutsägbara skulle idrotten inte vara värd att följa.

Så vad hände i helgen då?

IF Troja/Ljungby – Halmstad Hammers

Troja vs. Halmstad revs av i Ljungby. Matchen var egentligen inte mycket att snacka om. Troja är i sina bättre stunder ett jäkligt jobbigt lag att möta. Man är långa, man är tunga och kvalitén finns där. Resultatet var rättvist men i överkant. 1700 pers på läktaren – ja, enligt modern åskådarräkning – och lite skön fredagsfest gav en hyfsad inramning på matchen. Dock sitter besvikelsen kvar i väggarna efter degraderingen i våras. Luften har gått ur ljungbypubliken under sommaren. Detta kommer komma tillbaka framåt våren. Troja gjorde dock inte publiken ledsen utan spelade av matchen och fick duscha till känslan av en bankad femetta och 3p. Resultat 5-1

Kristianstad IK – Tyringe SoSS

Storebror mot lillebror. Ja, för så är det nu för tiden. KIK dominerar hockeyn i norra Skåne. I alla fall den östra delen. Enligt rapporter så var inte detta en hockeymatch – det var en överkörning. KIKs nyförvärv levererade direkt. Fredrik Hansson – ettans kanske bäste center – hade lite eget fredagsmys och chilla lite med två ass medans andra lagkamrater fick ösa in mer. Kristianstad levererade i alla fall omgående och kommer vara med i toppracet.

Tyringe, som förväntat, kommer få det tuffare i vinter. Tyringe hade det – som det verkar – jättetufft denna kväll. Det är bara att åka hem och slicka såren, bryta ihop och komma igen. Resultat 6-0

Nybro Vikings – Kalmar HC

2480 personer i Liljas Arena fick ett brutalt uppvaknande av hockeysäsongen. Rakt in i Hockeyettans hetaste derby. Man kan inte få in mer känslor i en match än såhär. En match man bara inte får förlora. Det står så mycket mer än tre pinnar på spel. Det står ju tusentals kilo prestige på spel. Hur slutar det då? Jo, självklart med att släkten är värst.

Efter två jämna perioder med 2-2 på tavlan går Kalmars tjocka släkt ut och avgör allt i tredje. Släktingar vars förräderi hade passat som intrig i Game of Thrones. Efter två mål av Kim Runermark och ENG-mål av David Algulin så var Kalmars tre första poäng i bussens bagageutrymme och Kalmar skrattade hela den 20 minuter långa bussresan hem.

Oavsett vilka lagsympatier man har så är dock ett sånt här derby en match som måste ses. Trots att alla inte kommer lämna arenan som vinnare. Resultat 2-5

Vimmerby HC – HC Dalen

Per Gustafssons mannar åkte de djupskogsbeklädda 12 milen till Vimmerby. Per Gustafssons mannar åker tillbaka 12 mil, genom samma djupa urskog fast med tre extra pinnar i bussen. Anton Johansson och Jonathan Tholander ger Dalen andningsutrymme och kontroll på matchen och detta lås lirkar inte Vimmerby upp. Adam Ohre använde inte pinnar utan plank för att spika igen målholken och då släpper man inte in många puckar. Kvalitétsvärvningen Tholander gör sen sin andra balja för kvällen och därmed släcker han ner ridån, rycker proppskåpet, trycker tuggummi i låset och lastar sedan in segerpallen i bussen. Tholander kommer bli superviktig för Dalen i år.

Jag har sagt länge att jag tror mer på Vimmerby än många andra. Det gör jag fortfarande. Detta var bara ett litet potthål i vägen som de råkade köra ner i. Resultat 1-3

Helsingborg HC – Hanhals IF

Det närmsta derbykänsla man kommer här är ju E6:an. Alla som åkt E6 mellan Helsingborg och Göteborg vet att det bästa med E6 är att det är 120km/h en lång del av sträckan.

Jag har sympatier för HHC. Det är en klubb som har förtvivlat svårt att få folk till sina matcher. 198 pers en premiäromgång får ingen kassör att jubla. Vi får hoppas att Rögle ramlar rakt ner i ettan så även HHC får ett hett lokalderby som drar folk.

Matchen då? Hanhals gör ett litet ryck med tre raka mål i matchen och detta tapp klarar inte HHC att återhämta även att man gör det man kan på slutet. En reducering i tredje gav hopp men närmare än så kom inte Tim Brithéns adepter.

Detta var en match som på förhand stod mellan två lag som inte kommer ligga på övre halvan. En match som inte luktade derby utan snarare något man stökar av för att få med sig poäng in i serien, för arbetsrons skull. Hanhals drog det långa strået denna gång. Resultat 2-3

Kallinge/Ronneby IF – Mörrums GoIS IK

Derbykänsla. Satsande KRIF mot gamlenykomlingen Mörrum. Blekingederby i hockeyettans regi med stjärnspäckade KRIF i huvudrollen. Mörrum stjäl hela showen och åker hem med hela belöningen. KRIF får i alla fall uppskatta stjärnfallet.

Det är alltid svårt att sia om premiärmatcher och utgången av dessa. Mörrum ska bara gilla läget att de lyckades hålla KRIF stångna och dessutom näta dit ledningsmålet med sju minuter kvar av matchen. Antar att ett gäng glada laxar slog vilt på isen för att freda sig den sista sekvensen av matchen. Resultat 2-3

Premiären är då avstökad. Tabellen kommer sätta sig om 10-12 omgångar och vi kan då se vilka tendenser som finns. Fram tills dess kommer det ske en och annan skräll som kan lyfta humöret på alla.

Men det viktigaste av allt…. Nu ÄR vi igång.

//Mr Toy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Åsikter – Synpunkter – Tips? Maila: mr.troy@div1hockey.com

 

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!